YUMUKTEPE HALKLA BULUŞACAK


 

Mersin’de 9 bin yıllık tarihi geçmişe sahip Yumuktepe Höyüğünde bu yılki kazılar sona erdi. 29 yıldır devam eden kazı çalışmaları sonucunda bu yıl aquapark olması için kurul kararı çıkan höyükteki çalışmalar, önümüzdeki yılın ilk çeyreğinden itibaren bu yönde ilerleyecek ve höyüğün bir an önce halka açılması sağlanacak.

M.Ö. 7 binli yıllarda Neolitik Çağ'dan itibaren 14. yüzyıla kadar kesintisiz yerleşim yeri olan Mersin’in merkez Toroslar ilçesindeki Yumuktepe Höyüğünde yaklaşık 2,5 ay süren kazılar sona erdi. İtalya Lecce Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Isabella Caneva başkanlığındaki ekip tarafından gerçekleştirilen kazılar, arkeopark onayının ardından höyüğün ziyarete açılacak hale getirilmesi yönünde ilerledi. Önümüzdeki süreçte, Mersin Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Dr. Öğretim Üyesi İpek Durukan tarafından hazırlanan proje çerçevesinde, Yumuktepe Höyüğünün hızla halka açılması çalışmalarına yoğunlaşılacak.

 

“BU SON KAZI OLDUĞU İÇİN BUNDAN SONRA KİTAP YAZILACAK”

Kazı Başkanı Prof. Dr. Isabella Caneva, İHA muhabirine yaptığı açıklamada, bu yıl geçmiş dönemlere göre çok değişik bir kazı gerçekleştirdiklerini söyledi. Caneva, “Çünkü arkopark projesi onaylandı ve en kısa zamanda hayata geçirilecek. O yüzden bu yıl yaptığımız kazı küçük olsa bile bizim için yeterli oldu. Ne olduğu çok anlaşılmayan noktalara özel sondaj yapıldı ya da daha geniş kazı yapıldı. Çok belli noktalar olarak kazı yapıldı. Ama halka göstermek için daha farklı çalışmamız gerekiyordu ve ona göre kazı yapıldı. Bu son kazı olduğu için bundan sonra kitap yazılacak” dedi.

 

“YUMUKTEPE, 29 YIL ÖNCE DE DÜNYA ÇAPINDA MEŞHUR BİR SİT ALANIYDI”

29 yılda ortaya çıkardıkları bölümler ve çalışmalar hakkında bilgi veren Caneva, “Biz, 29 yıl önce buraya gelirken Yumuktepe dünya çapında meşhur bir sit alanıydı. Biz sadece küçük noktalar üzerine çalışabileceğimizi zannettik. Mesela biyoarkeoloji olarak, yani hayvan kemikleri, eski tahıl ürünleri ve tohumlar üzerine, bir de karbon 14 tarihlemesi yapacağımızı düşünüyorduk. Geldiğimizde tabakalama hazırdı, daha önce yapılmıştı. Fakat yeniden kazı yaparken ortaya çıktı ki, eski kazılarda eski yöntemlerle kazı yapılmış, sadece kazma kürekle yapılmış ve çok ince bir çalışma olmamış. O zamanki kazı o dönemlere göre çok iyi bir kazı ama tabi ki şimdi teknoloji değişti ve bizim sorularımız değişti. Kazıdan hangi bilgiyi almak istediğimiz değişti. Eski tabakalama kaldı ama her tabakada ne vardı, mimari nasıldı, toplum nasıldı, nasıl organize ediliyordu, ekonomi nasıldı, iklim, çevre nasıldı? Biz bunlar üzerinde yoğunlaştık” diye konuştu.

 

“BURASI CENNET GİBİ”

Yumuktepe’nin, Neolitik dönemden 14. yüzyıla kadar kesintisiz bir yerleşim yeri olarak kullanılmasını iklim, çevre ve su bulunmasına bağlayan Caneva, “Burası cennet gibi. Şimdi de cennet gibi. Çok güzel bir yer, her şey var. Çok verimli bir bölge; deniz kenarında, su var, çevre çok güzel, iklim çok güzel. Bir de stratejik bir nokta. Ticaret için bütün Akdeniz etrafında. Ticaret çok önemli bir hareket oldu Yumuktepe’de. Neolitik dönemden itibaren her zaman uzak mesafeli ticaret olduğunu biliyoruz. Bunu yaptığımız kazılarda gördük” ifadelerini kullandı.

 

İLK TUNÇ ÇAĞINA AİT KAPLUMBAĞA KABUĞU BULUNDU

Bu yılki kazılarda, höyüğün doğu kısmında ilk kez bir kaplumbağa kabuğu buldukları bilgisini veren Caneva, “İlk Tunç Çağına ait bir tabakada, konteksli bir yerde ilk defa bulundu. Ne için kullanıldığını bilmiyoruz; fakat görüyorum ki, burada çok kaplumbağa var. Belki yiyecek olarak ya da sadece kabuğu tabak olarak veya kutsal bir şey olarak kullanıldı. Şimdilik söylemek mümkün değil” şeklinde konuştu.

Arkeopark ile ilgili projeyi Dr. Öğretim Üyesi İpek Durukan’ın hazırladığını belirten Caneva, projenin çok güzel olduğunu vurgulayarak, “Ben projeyi çok sevdim. Umarım çok çabuk, belki bir senede açılacak” diye konuştu.

 

“BU, OĞLUM GİBİ”

29 yıl boyunca kesintisiz olarak gelip Yumuktepe’de kazı yapan ve artık bu yıl emekliye ayrılacak olan Caneva, bunca yılın ardından kazıyı bırakacağı için duygulandı. Duygularını anlatırken gözleri yaşaran Caneva, “Bu, oğlum gibi. Çok üzülüyorum tabi, fakat benim için zaman geldi. Ben yaşlandım. Bir de gençler var, onlar devam edecek. Dikkat etsinler, burası çok önemli bir yer. Arkeopark için devam edeceğim. Kazılara aynı ekip devam edecek ama gençleştirilecek. Şimdi onlara bırakıyorum ben” dedi. (iha)


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA