Hediye Eroğlu
Mersin İli, Silifke İlçesi, Kabasakallı Mahallesi’ndeki bir sahada Cevher Kırmataş Mad. İnş. Taah. Turz. Taş. Tic. ve San. Ltd. Şti. tarafından “Kalker Ocağı ve Kırma-Eleme Tesisi Kapasite Artışı” projesi planlanıyor. Daha önce 20 hektarlık alanda 350 bin ton taş için ÇED belgesi alan Doğan İnş. Mob. Nak.Turz. Tic. San. Ltd. Şti’ni devralan Cevher Kırmataş firması kapasite artırımına giderek 86,56 hektarlık alanda yılda 2 milyon 100 bin ton taş çıkarmayı planlıyor. Tarım arazilerinin yanında faaliyet gösterecek taş ocağı için 11 Kasım’daki Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) toplantısı yapılacak. ÇED toplantısının taş ocağı yapılacak köy yerine 4 buçuk kilometre uzaklıktaki Atayurt Mahallesi’nde bulunan Atayurt Düğün salonunda yapılacak olmasına köylüler tepki gösteriyor.
“KÖYLÜLER İSTEMİYOR”
Kabasakallı Mahalle Muhtarı Hasan Deveci köylülerinin bölgeye taş ocağı istemediğini söyledi. Bölge köy statüsünde iken Orman Genel Müdürlüğü’nden orman vasfını yitirmiş yerden 360 köylüye 10’ar dönümden 3 bin 600 dönüm yer tahsisi yapıldığını anlatan Deveci, “Vatandaşlarımız söz konusu arazilerine zeytin ekti. Bu ağaçlardan zeytinyağı elde ediyor. Burası aile çiftçiliği yapılan bir yer. Söz konusu ocağın yolu bu bahçelerin içinden geçiyor. Vatandaşlarımız burada bir mermer ocağı yapılmasına karşı çıkıyor” dedi.
KÖYDEN UZAKTA ÇED TOPLANTISI
Toplantı yapmak için kurumlardan bir kişinin aradığını ve toplantının köye uzak bir yerde yapılacağını söylediğini ifade eden Muhtar Deveci, “ÇED toplantısı bizim köyümüze uzak bir yerde yapılacakmış. Bizim köylümüzün dışarıya gidecek vaktinin olmadığını söyledik” şeklinde konuştu.
Muhtar Deveci, toplantının köy yerinde niye Atayurt’ta yapılmak istendiği yönündeki soruya, “Şirketin yetkilileri bura için rapor verildiğini ve sadece toplantı yapacaklarını ve köylüyü bakanlıktan gelen görevlinin aydınlatıp gideceğini söyledi. Herkes işinde gücünde olacağı için toplantının gündüz vakti olmayacağını söyledik. 10-15 kişi toparlayıp gelmemizi söylediler. Biz bunu yapamayacağımızı söyledik. Buranın 1000 seçmeni var. 1000 kişi yerine 15 kişinin karar veremeyeceğini söyledik. Toplantı yapılacaksa köyde yapılması gerektiğini söyledik. Vatandaşlara gereken açıklamayı yapacaksınız dedik. Vatandaş ister istemez onu vatandaşın vereceği karar belirler. Ben muhtar olarak tek başıma karar veremeyeceğimi söyledim. Vatandaşın hayır dediği bir şeyi biz kabul edemeyiz” ifadelerini kullandı.
“AĞAÇLARIMIZ KURUYACAK”
Kendilerinden gözünden kaçırılarak yapılacak çalışmanın sıkıntıya neden olacağını vurgulayan Deveci şunları söyledi: “Köylüler hakkını hukuki olarak arar. Burada köylülerimiz zeytin, limon, çilek ekerek geçimini sağlıyor. Yolun geçtiği yerdeki tarlaların yüzde 80-90’ında zeytin harnup defne üzerine üretim yapılıyor. Köyümüzün ilerisinde bir çakıl ocağı var oranın yolunu biliyoruz oranın çevresinde en kötü şartlarda 1 kilometreye kadar toz oluyor. Ağaçlardan verim yarı yarıya düşüyor ve bir süre sonra zeytin ağacı tozdan oksijen alamadığı için kuruyor.”
CHPİ İLÇE BAŞKANI UÇAR: TAŞ OCAĞI 40-50 AİLEYİ ETKİLER
Kendisi de aynı köyden olan CHP Silifke İlçe Başkanı Bünyamin Uçar ise bahçe ve zeytin ağaçlarının bulunduğu alana taş ocağı açılmak istendiğini söyledi. Daha önce açılan taş ocağının yaptıkları itirazlar sonunda durdurulduğunu anlatan Uçar, “Şimdi yeniden faaliyete geçecekleri yönünde bir bilgi aldık. Zeytin kanunun biliyorsunuz. Orada yüzlerce zeytin ağacı var. Bizim tarlamızında sınırı. Bu taş ocağı oradaki zeytin bahçelerini mahvedecek taş ocağını açmaya çalışıyorlar. Bu taş ocağı en az 40-50 aileyi etkiler. Bölgede zeytin, harnup gibi mahsuller var. Köyden hiç kimse taş ocağı yapılmasını istemiyor. Köy halkının bölge halkının haberi olmadan bir taş ocağı yapılmak isteniyor. Gerekirse köylülerle muhtarla görüşeceğiz. Muhtar kahvehanede vatandaşa bilgi verecek” ifadelerini kullandı.
“ÇED TOPLANTISI KÖY YERİNE NEDEN ATAYURT’TA YAPILIYOR”
ÇED toplantısının köy yerine Atayurt Mahallesi’nde yapılacak olmasına tepki gösteren Uçar, “Taş ocağı yapılacak yer Kabasallı Mahallesi’ne yapılacak olmasına rağmen ÇED toplantısını neden Atayurt’ta yapacaklar anlamış değiliz. Köylüler bu taş ocağı karşı olduğu için köylüler ÇED toplantısına katılmadan nasıl olur alabiliriz bunun planını yapıyorlar. Muhtemelen ayarladıkları insanlardan imza alacaklar ÇED toplantısını yapılmış gibi gösterip olur almaya çalışacaklar. Çünkü taş ocağı yapılacak mahallenin sakinlerinin bundan haberi yok. Adı üstünde çevreye etkisi değerlendirme toplantısı. Bu toplantıya bölgede yaşayan insanlar katılması gerekirken toplantıyı köyden uzak bir yerde yapmaya çalışıyorlar” şeklinde konuştu.
“BÖLGE TAŞ OCAĞINA FEDA EDİLMEMELİ”
Bölge halkının bilgisi olmadan yapılmak istenen bir taş ocağı çalışması olduğunu anlatan Uçar şunları söyledi: “Bütün ürünleri zeytinlere zarar verecek bir çalışma. Bundan vatandaş memnun olmaz. Birkaç kişinin para kazanma hırsıyla hareket ettiğini düşünürsek o bölgenin tamamını o taş ocağına feda etmek gibi bir şey olacak.”