HEDİYE EROĞLU
Son iki yıldır dünyayı etkisi altına alan yeni tip koronavirüs Covid-19 ile mücadele kapsamında alınan tedbirler normalleşme ile ortadan kalkarken, bazı kurum ve kuruluşların sürece aynı hızda uyum sağlamaması mağduriyetlere neden oluyor.
Bunun en bariz örneğinin Mersin Gıda Laboratuarında yaşandığı ortaya çıktı. Enflasyon artışı ve zamlar nedeniyle daha uygun fiyatlı hizmet için kurum yemekhanelerine ilgi artarken mevzuatta yeri olmasına rağmen binalardaki fiziki yetersizlik ve ilgili idarecilerin konuya duyarsızlığı nedeniyle özellikle ilçelerdeki personeller yemekhane hizmeti alamazken, İl Tarım Müdürlüğü’nün 150 kişilik yemekhanesinden yararlanan 60’a yakın Gıda Kontrol Laboratuarı çalışanının, pandemi gerekçesiyle 1,5 yıldır bu hizmeti almasına izin verilmemesi mağduriyete neden oluyor.
SENDİKA DEVREYE GİRDİ, GÖRÜŞMELER OLUMLU GEÇTİ AMA SORUN ÇÖZÜLMELİ
Normalleş sürecinin aylar önce başlamasına rağmen sosyal mesafe kurallarına uyum, kalabalığın önlenmesi gerekçeleriyle yemekhane hizmeti alamayan Gıda Laboratuarı çalışanları, taleplerinin bir türlü kabul görmemesi üzerine konuyu sendikaya taşıyarak, uzlaşma ile ilerlemeye çalışsa da başarılı olamadı.
KESK'e bağlı Tarım, Orman Çevre ve Hayvancılık Hizmet Kolu Kamu Emekçileri Sendikası (Tarım Orkam-Sen) Mersin Şubesi yönetimi devreye girerek idarecilerle görüşmeler yaptı ve sorunun çözümü için harekete geçilmesini istedi. Görüşmeler olumlu geçse de aylardır süren soruna çözüm üretilmemesi emekçileri isyan ettirdi.
ZAMLAR YEMEKHANELERE İLGİYİ ARTTIRDI
Konuyla ilgili gazetemize konuşan Tarım Orkam-Sen Mersin Şube Başkanı Ömer Hatip Özden, 10 metrekarelik odalarda 5 memurun çalıştığı ortamlara işaret ederek, Tarım İl Müdürlüğü Yemekhanesine, Gıda Laboratuarı çalışanlarının alınmamasının kabul edilemez olduğunu söyledi.
Enflasyon artışı ve zamlar nedeniyle daha uygun fiyatlı hizmet için kurum yemekhanelerine ilginin arttığını söyleyen Özden, kurum yemekhanelerinden 6 ila 10 TL arasında değişen fiyatlarla yemek ihtiyacını giderebilecek emekçilerin, günlük 30 TL’ye varan fahiş fiyatlarla karnının doyurmak zorunda kaldığını işaret etti.
“LABORATUARIN BAKANLIĞA CİDDİ BİR ŞEKİLDE DÖNER SERMAYE KATKISI VAR”
Özden, “Mersin’de üretime katkı sağlayan ve bakanlığa ciddi bir şekilde döner sermaye katkısı olan laboratuar çalışanlarının yemek sorunu 1,5 yıldır çözülmedi.
Ülkemizde pandemi başladığından beri bu sorunun başladığı pandemi tedbirleri kapsamında yemek hizmeti verilmediği ancak şu an hayatın ‘normal’leşmesiyle beraber pandemi bahanesiyle yemek sorunu çözülmüş değildir. burada ki personel günlük 8-10 liraya yemek yiyebilecek iken bunun yerine günlük 30 lira gibi bir ücrete dışardan yemek zorunda kalmışlardır. İl Müdürü Arif Abalı ve Müdür Yardımcısı Mustafa Can ile sendika adına bir görüşme gerçekleştirdik.
Yaptığımız görüşmede kendilerinin bu konuya yaklaşımı ve ilgilerinden memnun kaldığımızı belirterek, konuya çözüm getireceklerinin sözünü almamıza rağmen halen bir gelişme olmadığından dolayı da ayrıca üzgün olduğumuzu belirtmek isteriz.
Ülke ekonomisine ve bakanlığımızı döner sermayesine bu denli katkıları olan bir kurumun personellerinin bu sorunun bir an önce çözüme kavuşması için mücadelemiz etmeye devam edeceğiz.
Bu kapsam da sizlerin aracılığıyla buradan bir kez daha Mersin Tarım İl Müdürü ve Mersin Gıda Kontrol Laboratuar Müdürünün bu konunun bir an önce çözümü için göreve davet ediyoruz.
Aslında bu sorun sadece Mersin Gıda Kontrol Laboratuvarının personellerinin sorunu olarak bakmamak gerekir. Mersin Gıda Kontrol Laboratuvarının Kurum müdürünün bu sorunu kendi sorunu gibi görüp o yönde hareket ettiği takdirde bu sorunun çözümü daha da kolaylaşacaktır.
İLÇE PERSONELİ YEMEK HİZMETİNDEN MAHRUM
Merkez İlçelerde (Akdeniz, Mezitli, Toroslar ve Yenişehir İlçe Müdürlükleri) de personele yemek verilmemektedir. Bu ilçelerde ki personellerde dışardan yemek yemek zorunda kalmaktadır. Aslında yasa olarak 30 kişinin üzerinde olan kurumlarda yemek çıkarılabilir. Ancak gerek kurumların fiziki şartları gerekse personel yetersizliğinden kaynaklı bu kurumlarda yemek çıkmamaktadır.
Tarım İl Müdürü Arif Abalı ile gerçekleştirdiğimiz görüşmede soruna çözüm odaklı yaklaşarak çözüleceğini belirtmişti. Aynı samimi duruşu merkez ilçeler için göstermesi ve merkez ilçelerde de yemek çıkması için gereken çalışmaların bir an önce başlatılması gerektiğini belirtmek isteriz” diye konuştu.