Hediye Eroğlu
Mersin’in Çamlıyayla İlçesi Sarıkavak Mahallesi’nde kurulması planlanan Biokütle Santrali için yeniden keşif yapıldı. Köylülerin tepkisine rağmen biokütle santrali daha önce çalıştırılmıştı. Çevreye yaydığı koku ve duman nedeniyle köylüler ile MERÇED Plan Değişikliği kararını mahkeme taşımıştı. Santralin faaliyeti durdurulurken mahkemenin verdiği karar nedeniyle köyde yeniden keşif yapıldı. Keşif heyeti santralin kurulduğu alanda inceleme yaptı. Köylüler ile Mersin Çevre ve Doğa Derneği (MERÇED) ve Tarsus Çevre Koruma Kültür ve Sanat Derneği (ÇEKSAM) avukatları da keşfe katılarak kurulacak santralin bölgeye vereceği zararı anlattı.
“KÖYLÜ İSTEMİYOR”
ÇEKSAM Başkanı avukat Semra Kabasakal, “Sarıkavak’ta kurulması planlanan biokütle santrali için ÇED gerekli değildir kararını ve plan değişikliğini mahkemeye taşımıştık. Mahkeme ÇED gerekli değildir kararına yönelik itirazımızı kabul etmemişti ancak plan değişikliğine yönelik itirazımız için yeniden keşif yapılmasına karar vermişti” dedi.
Bu karar nedeniyle hakim ve bilirkişilerin bölgeye gelerek yeniden keşif yaptığını anlatan Kabasakal, “Mahkeme heyeti ve bilirkişiler inceleme yaptı. Rapor hazırlayacak. Bu rapor doğrultusunda yeniden bir karar verilecek. Burası tarım arazisi, tarla ve ev gözüküyor. Köylüler zaten istemiyor. Bu nedenle bu plan değişikliği iptal edilmeli” ifadelerini kullandı.
“PİS KOKU VE YOĞUN DUMAN ÇEVREYİ ETKİLEYECEK”
Biokütle Santralinin sıvı gübre ve enerji elde etmek için kurulmaya çalışıldığını vurgulayan Kabasakal, yakıt olarak tavuk çiftliklerinden çıkan tavuk dışkısı ve tavuk altlıkları, tarımsal atıklar ve orman ürünleri kullanılacak. Buradaki tavuk dışkısı ve altlıklarını Tarsus ve Çamlıyayla’daki tavuk çiftliklerinden getirecekler. Depolamadan, hammaddeyi taşımadan ve yanmadan dolayı bölgeye çok ciddi bir kokunun yanında ciddi bir ağır metal, uçucu kül ve zehirli gazlar yayılacak. Burada hava toprak su kirliliği oluşturmanın yanında insan sağlığını bozacak” şeklinde konuştu.