Hediye Eroğlu
Mersinli çiftçiler verilen ilaçların etkisiz kaldığı, sürü halinde dolaşan, sıcak havada ortaya çıkıp havaların soğuması ile ortadan kaybolan halk arasında bezaz sinek olarak bilinen zararlı ile başı dertte. Üreticiler ürünlerini kısırlaştıran sinekle etkili mücadele istiyor.
“İNSAN SAĞLIĞINA ZARARLI İLAÇ VERMİYORUZ”
Erdemli Ziraat Odası Başkanı Rasim Şahin, bitki zararlıları ile mücadeleye önem verdiklerini ancak ihracatta sıkıntı olmaması için insan sağlığına zararlı ilaçları vermediklerini söyledi. Halk arasında beyaz sinek diye bilinen bir böcek bulunduğunu ve bununla ilgili çiftçilerin kendi imkanları ile mücadele ettiğini anlatan Şahin, “Verdiğimiz ilaçlar yetersiz kalıyor. Veriyoruz ölmüyor, veriyoruz ölmüyor. Bir günde iki defa ilaç verdiğimiz günler oluyor fakat ölmüyor. Yağmur yağarsa, soğuk olursa bu aksinek azalıyor. Diğer zaman piyasaya çıkıyor ve saman gibi savruluyor. Bu sinek domatesi kısırlaştırıyor. Erkekleştiriyor ürün verdirmiyor” dedi.
Bu sineğin 1974’te Kıbrıs’tan geldiğini ifade eden Şahin, “Her çiftçi kendi serasını, tarlasını kendisi ilaçlıyor. Biz konuda Büyükşehir Belediyesi, Erdemli Belediyesi , İl Tarım ve İlçe Tarım Müdürlüğü yetkilileri ile toplantı yaptık. Bunların kuluçka yerleri, yuva yerleri nerede ise bulunsun toplu şekilde ilaçlansın diye. Denizden saman gibi geliyor. Buna nasıl ilaç vereceğiz bilmiyoruz” şeklinde konuştu.
“TUTA ZARARLISI İHRACATA ZARAR VERİYOR”
Çiftçinin bunun haricinde diğer zararlılarla da mücadele ettiğini anlatan Şahin, bunun haricinde Akdeniz Meyve Sineği ve Tuta denilen domates zararlısı ile de mücadele edildiğini kaydetti.
Tuta zararlısının domatese büyük zararı olduğunu anlatan Şahin, “Tuta çiçek döneminde domatese giriyor ve ürüne zarar veriyor. Onunla ilgili tarım müdürlükleri bilgilendirme çalışması yapıyor. Bilgilendirme sonrasında çiftçiler kendileri mücadele yapıyor. Seralarını ilaçlıyor” dedi.
Şahin, narenciyeye, sert çekirdekli ürünler olan şeftaliye ve kiraza zarar veren Akdeniz meyve sineği için tuzak kuruluyor. Bununla ilgili ihracatta zaman zaman sıkıntılar yaşanıyor” şeklinde konuştu.
İL TARIM MÜDÜRLÜĞÜ EKİPLERİ PESTİSİT DENETİMİNDE
Öte yandan İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ekipleri Akdeniz İlçesi sebze alanlarında hasat öncesi pestisit denetim programı kapsamında üretim alanlarından numune alımı ve bitki sağlığı kontrollerini sürdürüyor.
Ekipler, özellikle domates alanlarında sorun olan ve ülkemizden domates ihracatını engelleyen Domates Güvesi (Tuta absoluta) zararlısı surveyi yaparak, popülasyon yoğunluğu takibi için asılan feromon tuzaklarını kontrol ederek sayımları gerçekleştirdi. Üreticilere domates güvesi başta olmak üzere hastalık ve zararlılarla mücadele konusunda bilgilendirme yapan ekipler pestisit kalıntısının önlenmesine yönelik olarak entegre mücadele prensipleri çerçevesinde biyolojik ve biyoteknik mücadele yapılması önerdi.