Hediye Eroğlu
Mersin’in Akdeniz İlçesi Karaduvar Mahallesi’nde Mersin Büyükşehir Belediyesi ekipleri tarafından kısırlaştırma bahanesiyle götürülen 6 köpeğin işlemlerin ardından muhtarın istememesi nedeniyle eski yerine bırakılmak yerine Puğkaracadağ ve Yakaköy’deki boş bir yere bırakıldığını öne sürüldü. İddiaya göre, Mersin Büyükşehir Belediyesi ekipleri tarafından Karaduvar Mahallesi muhtarının isteğiyle 24 Eylül’de alınan 6 köpek bölgede bu hayvanları besleyen gönüllülere 1 Kasım’da kısırlaştırıldığı söylendi. 10 gün sonra köpeklerin yerlerine bırakılmaması üzerine gönüllüler akıbetini sorduğunda hayvan barınağında cevabı verildi. 14 Kasım’da barınağa giden gönüllüler köpekleri burada da bulamadı.
Köpeklerin akıbetleri sorgulanmaya devam edilince, görevli veteriner tarafından ‘’muhtara sorduklarını, muhtarın da getirmeyin’’’ dediği için başka yere bıraktıklarını söyledi.
“KÖPEKLER ÖLDÜRÜLMEDİ İSE NEREDE?”
Gönüllüler köpekleri bırakıldığı yere getirilmesi isteyince ‘getiremeyiz, siz de bulamazsınız” cevabı ile karşılaştı. Köpeklerin Puğkaracadağ ve Yakaköy’e bırakıldığı öğrenen gönüllüler köpekleri burada da bulamadı.
Sosyal Medya üzerinden yaşananlara tepki gösteren hayvan severler “Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer hesap ver!, Karaduvar Mahallesi Muhtarının isteğiyle toplanıp yok edilen köpekler öldürülmedi ise nerede? Muhtarlar işbirliğinde yok edilen köpekler öldürülüyor mu?” diye sordu.
Hayvan severler sosyal medya üzerinde imza zinciri oluşturarak Valilik ve İçişleri Bakanlığı’nın konuyla ilgili soruşturma açmasını istedi.
“HAYVANLARLA İLGİLİ TÜM UYGULAMALAR İÇİN SORUŞTURMA AÇILSIN”
Dilekçede şu ifadelere yer verildi: “İçişleri Bakanlığı Mülkiye Müfettişlerince Mersin Büyükşehir Belediyesi Veterinerliğinin tüm uygulamalarına yönelik soruşturma açılmasını, Mersin DKMP tarafından belediye Veterinerliğinin kendi ifadesine ilişkin, başkaya yerlere, dağlara, kırsala, yaban hayata hayvan bırakılmasına yönelik gönüllülerin de ifadelerine başvurularak soruşturma başlatılıp cezai işlem uygulanmasını, Tarım Müdürlüğünce savcılığa suç duyurusunda bulunulmasını, Hayvanların toplanıp, bir daha geri getirilmemesi talebinde bulunan muhtar hakkında ayrıca soruşturma açılmasını, tüm muhtarların sahipsiz hayvanlara yönelik kendilerine ulaşan vatandaş taleplerinde belediyelerle değil; yasa gereği kısırlaştırma, tedavi ve korunmalarına yönelik tüm çalışmalar için gönüllü, STK ve Yerel Hayvan Koruma Gönüllüsü (YHKG) ile çalışmaları gerektiği konusunda bilgilendirilmelerini talep ediyoruz.
“BARINAKTAKİ HAYVANLARLA İLGİLİ ZAMAN ZAMAN ŞİKAYET ALIYORUZ”
Hayvan Haklarını Koruma Federasyonu Başkanı Nihal Aydın ise gazetemize yaptığı açıklamada Mersin Büyükşehir Belediyesinin hayvanlarla ilgili uygulamalarında zaman zaman şikayet aldıklarını söyledi. Söz konusu olayın Karaduvar Mahalle Muhtarının köpeklerle ilgili şikayeti sonrası gerçekleştiğini anlatan Aydın, “Belediye ekipleri içinde insanların gözü gibi baktığı hayvanlarında olduğu 6 hayvanı alıyor. Gönüllü kişi belediyeyi aradığında kısırlaştırmak için aldıklarını söylüyorlar. Oysa ki kısırlaştırma çalışması olsa bile beledi ekiplerinin gönüllülerle birlikte çalışması yasal zorunluluk. Bir muhtar belediyeye hadi gel bunları topla diyemez. Buna rağmen belediye ekipleri ‘aldık kısırlaştıracağız’ diyor. Belediye ekipler 10 gün süreceğini söylüyor. 12 gün sonra gönüllü kişi bakımevine gidiyor köpekler orada yok. Nerede olduğunu soruyor. Yalan söylenerek ‘aldığımız yere bıraktık’ deniliyor. Sokakları arıyorlar yine yok. Belediye veterinerine yeniden soruyorlar. Veteriner ‘Aramayın biz onu Puğkaracadağ ve Yakaköy’e bıraktık bulamazsınız’ diyorlar. Belediyenin aldıkları hayvanları kısırlaştırdıktan sonra tekrar aldığı yere bırakması yasal zorunluluk. Bu bizim kırmızı çizgimiz. Yoksa her belediye alır öldürür.Hayvanın olduğu yerle ilgili farklı farklı yerler söylüyorlar ama hayvan yok. Gönüllüler o bıraktık dedikleri yerleri didik didik arıyorlar. Ama hayvanlar yok” şeklinde konuştu.
“SORUŞTURMA AÇILSIN”
Bu konuda soruşturma açılmasını isteyen Aydın şunları söyledi: “Başkan talimat vermedi ise kendisi soruşturma açmalı. Teftiş Kurulu tarafından soruşturma açtırıp bu hayvanları buldurmalıdır. Öte yandan Valilik kanalı ile İçişleri Bakanlığı’ndan müfettiş talep edilerek inceleme başlatılmadı. Tarım Müdürlüğü tarafından soruşturma başlatılarak suç duyurusundu bulunulmalı. Bu gariban hayvanlar bulunmalı. Böyle bir şey yapıldı ise bütün hayvanlar için Mersin Büyükşehir Belediyesi dağ başına hayvan atıyor demektir. Bu hayvanların ölüm emri demektir. Hayvanlar atıldıkları yerlerde de üremeye devam ettiği için hayvanlar katlanarak artıyor. Hayvan dağ başında bırakılınca bir kuru ekmek için gidiyor insanların peşinden koşuyor. Buların hepsinin suçlusu belediyeler. Ondan sonra yok çocuğu kovaladı, yok saldırdı, yok bilmem ne diye suçlu olarak o masum hayvanlar ilan ediliyor.” şeklinde konuştu.