Hediye Eroğlu
Mersin’de Hak İş’e bağlı Öz Sağlık İş Sendikası üyesi sağlık çalışanları sorunlarını dile getirmek için Toros Devlet Hastanesi önünde eylem yaptı. Sağlıkçılar “Herkesi insanca yaşatacak ücret istiyoruz” pankartı açtı.
Öz Sağlık İş Sendikası Mersin Şube Başkanı Özgür Turhan yaptığı açıklamada, kamuoyunda ‘Hekim Zammı’ olarak adlandırılan çalışmanın diğer tüm sağlık çalışanlarının tepkisi ile karşılaşılınca isabetli bir karar ile yeniden değerlendirilmek üzere bütçe görüşmelerinden sonraya bırakıldığını ifade ederek, “Pandeminin kahramanı sağlık çalışanlarına müjdemiz var denilerek açıklanan zam haberi ile kimlerin sağlık çalışanı olarak görülüp, kimlerin kapsam dışı tutulduğu net olarak ortaya çıkmıştır. Yapılan açıklamalarla, sağlık işçisinin "sağlık çalışanı" olarak görülmemiş olması bizleri derinden üzmüştür. Hekimlere yapılacağı ilan edilen ve biz sağlık işçilerinin de desteklediği zamlarla ilgili kimsenin bir sıkıntısı yoktur. Sıkıntı; ayrıştırılmakta, ötekileştirilmekte, ‘sağlık ekip işidir’ sözünün boşa çıkartılmasında, çalışma barışının altına dinamit yerleştirilmesinde, Fedakarlığın meslek ayrımına tabi tutulmasında, Sağlık işçisinin ‘sağlık çalışanı’ olarak görülmemesinde, nimet-Külfet dengesinde, işçiye sadece külfetin yazılmasındadır” şeklinde konuştu.
“SAĞLIK İŞÇİLERİNİ SAĞLIK ÇALIŞANI OLARAK GÖRMEYEN ANLAYIŞI KABUL ETMİYORUZ”
Sağlık ve sosyal hizmet işçisinin yetkili sendikası olarak; işçiyi sağlık çalışanı olarak görmeyen anlayışı kabul etmediklerini ifade eden Turhan, “Sağlık kurumlarının bel kemiği olan sağlık işçileri olmasa, dünyada ilk sıralara oturan, her türlü övgüyü hak eden Türk sağlık hizmetinin çökeceği herkesin malumu olan yadsınamaz bir gerçektir. Pandemi koşullarında gösterilen fedakarlıktan söz edilirken; ambulanslarla Covid hastası taşıyan 112 personelinden, ambulans sürücülerinden, hasta karşılama personelinden, Covid hastalarının altını temizleyen, bakımını yapan, yemeğini yediren, yönlendirmelerini yapan verilerini giren çalışanlardan, teknik personelinden, Sağlık işyerlerinde asayişi sağlayan güvenlik görevlilerinden, teknik işlerden sorumlu işçilerden söz etmemek, onların fedakarlığını yok saymak, ailelerinden uzakta günlerce izinsiz çalışan sağlık işçilerini sağlık personelinden saymamak şeklindeki bir anlayışı kabul etmiyoruz” ifadelerini kullandı.
“SAĞLIK İŞÇİSİNİN EMEĞİNİN HAKKINI İSTİYORUZ”
Balkonlardan alkış alıp hakkınız ödenmez denildiğinde vatan nöbetinde hissedecek kadar onurlandıklarını ve gurur duyduklarını vurgulayan Turhan şöyle devam etti: “Ama bugün görüyoruz ki ‘hakkınız ödenmez’ sözü meğer gerçek anlamında kullanılmamış. Sağlık Bakanlığı'nda çalışan 170 bin sağlık işçisinin yetkili sendikası olarak; Sağlık işçisinin emeğinin hakkını istiyoruz. Bizlerin de sağlık çalışanı olduğumuz gerçeğinin şartsız kabulünü istiyoruz. Nimet külfet dengesinde eşitlik istiyoruz. Sağlık hizmeti verilirken işçinin de emeğinin görülmesini istiyoruz. Sizler kabul etmeseniz de sağlık ekip işidir. Bizleri mali haklar üzerinden birbirimize düşürmeyin. Bizler işyerlerindeki çalışma barışını korumaya çalışırken, eylem ve söylemlerle bu birlikteliği baltalamayın. Sağlık çalışanlarının tamamı ‘pandeminin kahramanıdır’, ortada bir paylaşım varsa herkes hakkı olanı almalıdır . Biz sağlık çalışanlarının hizmeti nefes gibidir, kesilince hissedersiniz.”