“AKDENİZ İÇİN HAREKETE GEÇİN”


 

Mersin’de çevreciler Akdeniz Bölgesinin çevre sorunları nedeniyle tehdit altında olduğuna dikkat çekerek başta merkezi hükümet ve yerel yönetimler olmak üzere meslek odaları ile sivil toplum örgütlerine ‘Akdeniz için çok acil harekete geçin” çağrısı yaptı

Hediye Eroğlu 

 

Doğu Akdeniz Çevre Dernekleri (DAÇE) Ortak Sekreteri Sabahat Aslan Mersin Çevre ve Doğa Derneği (MERÇED) üyeleri ile birlikte Mersin Gazeteciler Cemiyeti’nde  Akdeniz’de yaşanan çevre sorunları ile ilgili basın açıklaması yaptı. Yaşanan sorunlar nedeniyle Akdeniz Bölgesi’nin alarm verdiğini ifade eden Aslan, Akdeniz’in kara  ve deniz bölgeleri kıyıları dahil olmak üzere hızlı nüfus artışı nedeniyle bazı sorunların baş gösterdiğini söyledi. Kentsel ve sanayinin altyapı yetersizlikleri ile karşı karşıya kalınırken  çöp ve plastik atıkları, orman yangınları, taş ve maden ocakları, termik santraller ve Akkuyu nükleer santralinin önemli sorunların başında geldiğini anlatan Aslan, “Biyoçeşitliliğin  kaybı, Suriye’den yayılan  petrolün yaratmış olduğu kirlilik, yeşil alanların tahribatları, tarım zehirlerinin yarattığı kirlilik, evsel kirlilikler, deniz taşımacılığı, kirli sanayi işletmeciliği Akdeniz’deki  kıyı ve deniz alanlarının doğal, tarihi ve kültürel değerlerinin tahribatları, kıyıların betonlaşması, aşırı avcılık tehdidi, Akdeniz’deki kaynakların aşırı tüketilmesi, fiziksel değişimler, deniz kirliliği, yabancı türlerin girişi özellikle katil yosun ve balon balıklar vb türler, küresel atmosferik değişimler yüzünden diğer havzalara nazaran çok olumsuz etkilenmiş olup karada ve denizde çok ciddi çevre sorunlarına neden olmuştur” dedi.

 

“BÖLGE KURAKLIK TEHDİDİ ALTINDA”

Bölgenin küresel iklim krizinden etkilendiğini ve kuraklık tehdidi ile karşı karşıya kaldığını vurgulayan Aslan, “Ülkemizde mevcut bulunan yasal mevzuatın ve  2004 yılında yenilenerek yürürlüğe giren Akdenizin kirliliğe karşı korunması , deniz ortamı ve kıyı bölgesinin korunması  için Akdeniz’e kıyısı olan ülkeler tarafından imzalanan Barselona sözleşmesi’nin uygulanmasında ve denetlenmesindeki sorunlar nedeniyle, Ayrıca Akdeniz’de Özel Koruma Bölgeleri ve Biyolojik Çeşitliliğe İlişkin, Protokolü ve Akdeniz ortağı ülkelerle AB işbirliği yapılması çalışmaları  Akdeniz’de mevcut yaşanan sorunların çözümünde yetersiz kaldığı görülmüştür” şeklinde konuştu.

 

“ÜLKEMİZ AKDENİZ’İ KURTARMAK İÇİN ÖNDERLİK YAPMALI”

 Akdeniz’de kirliliğin önlenmesi ve biyoçeşitliliğin korunması için söz konusu tehditlerin azaltılması ve sağlıklı bir ekosistemin sürdürülebilmesi için gerekli olduğunu anlatan Aslan şunları kaydetti: “Bunun için Akdeniz’e kıyısı olan ülkeler arasında bağımsız tüm ülkelerin dahil olacağı ve ülkelerin ortak uygulayacağı bir eylem planına ihtiyaç vardır. Bu eylem planında ekolojiyi ve yaşam hakkını ön planda tutacak mevzuatların, denetim ve yaptırım mekanizmalarının yeniden kurulması gerekmektedir. Ülkemiz Akdeniz’i kurtarmak için önderlik yapması gerekmektedir. Bunun için başta merkezi hükümetin ve yerel yönetimlerin, meslek odalarının, sivil toplum örgütlerinin Akdeniz için çok acil harekete geçmesi için çağrısında bulunuyoruz.”



   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA