HEDİYE EROĞLU
Türkiye'nin ilk nükleer güç santrali olarak Mersin’in Gülnar İlçesi Büyükeceli Mahallesi Akukuyu mevkiinde inşa edilen Akkuyu Nükleer Güç Santrali’nin bölge hazırlanmadan başlayan inşaatı sorun olmaya devam ediyor.
Tartışmalara rağmen temeli atılan, 3 Nisan 2018’den buyana on bini aşkın işçinin omuzlarında yükselen Akkuyu NGS, bölgedeki altyapı eksiklikleri nedeniyle bölge siyasetçilerini de zorluyor.
Santrale milyarlarca dolar harcanırken devam eden altyapı eksiklikleri nedeniyle belediyelerden hizmet talebi günden güne artıyor.
DURUM İÇLER AÇISI
Son olarak Mersin Büyükşehir Belediye Meclisi’nin Aralık ayı toplantısının birinci birleşiminde söz alan AKP’li Meclis Üyesi Hümmet Büyük, Akkuyu NGS’nin inşa edildiği Büyükeceli Mahallesi’nin kanalizasyon ve yol başta olmak üzere sorunlarına çözüm istedi. Akkuyu Nükleer Güç Santrali’nin Türkiye’nin en önemli projelerinden biri olduğunu işaret eden Büyük, “Sizlere teşekkür etmek istiyorum, bölgeye son olarak 1,5 kilometre sıcak asfalt yapıldı. Çok güzel oldu ama çok eksiğimiz var. Bunun yanında en az 10 kilometre sıcak asfalt yapılması lazım. Göreceksiniz durum içler açısı” dedi.
“BÜYÜK ŞİRKETLERİN PİS SULARI DENİZE GİDİYOR”
Büyükeceli’de bin 500, 2 bin kişi yaşarken şuan 16-17 bin kişi yaşıyor. Altyapımız yetersiz, kanalizasyonumuz yok. Bir çok büyük şirketin pis suları dereye akıyor ve oradan da direk denize gidiyor. Bir an önce kanalizasyon yapılması lazım. 5 binlik imar planlarımız yok, inşaatlar çarpık ve düzensiz yapılıyor. Bunlara bir an önce el atılması lazım” diye konuştu.
“SANTRAL OLDU BİTTİYE GETİRİLDİ”
Büyükşehir Belediye Başkanı CHP’li Vahap Seçer ise Gülnar’da Atatürk Caddesi’nin 2022 yılı yatırım programında olduğunu söyleyerek, “Orada nükleer santral yapımına başlandı ama biraz her şey aniden gelişti. Ön hazırlığının yapılması gerekiyordu. Sadece belediye değil diğer kurumlar içinde. Bu evvel eski, ne benim ne sizlerin suçu. Önce altyapıyı tamamlayıp, sonra üst yapıya geçmemiz lazımdı ama tersi oluyor ve bu da büyük sıkıntıları yan etkileri beraberinde getiriyor. Orada çok büyük sıkıntılar çekiyoruz. İmar yok, nüfus arttı, binlerce insan geldi. Çadır kentler veya konteyner kentler kurulmuş binlerce insan çalışıyor. Onların yarattığı yükü bölge taşımakta zorlanıyor çünkü hazırlık yapılmamış, her şey oldu bittiye gelmiş. Biz de süratle oradaki eksiklikleri görüp gereken çalışmaları yapıyoruz” dedi.