Hediye EROĞLU
Geçtiğimiz günlerde çoğunluk sağlanamadığı için yapılamayan Mersin Büyükşehir Belediye Meclisi’nin Aralık Ayı Olağan Toplantısının ikinci birleşimi Kongre ve Sergi Sarayında yapıldı.
Mecliste yine ekmek kuyrukları öne çıktı. MHP Grup Başkan vekili Mahmut Tat’ın “Kuyruklar birilerini sevindiriyor” açıklamasına Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer’den tepki geldi.
“KUYRUKLAR BİRİLERİNİ SEVİNDİRİYOR”
Halk ekmek üretim kapasitesi ise satış büfelerinin sayısının arttırılmasını isteyen Tat, ayrıca Pazar günü de hizmet verilmesi için çağrı yaptı.
Geçen hafta yaptığı değerlendirme sonrası Türkiye’de yerel yönetimlerde ekmek tartışması başladığını aktaran Tat, “Halkımıza en kaliteli biçimde en uygun fiyatla ekmek verilmesi zaten yıllardır belediyelerimizin yapmış olduğu hizmettir. Bizim dikkat çekmek istediğimiz konu; 40 ekmek satış büfesi var. Bu sayı geçmişte daha fazlaydı. 40 büfenin sayısal olarak çoğaltılmasını istiyoruz. Bizim aldığımız duyum ve tespitlere gör üretilen ekmek sayısının 25-30 bin adet olduğu yönünde. Biz bunun 80 bine çekilmesini istiyoruz. 70 bin üretim yapılıyor denildi ama kuyruk oluşuyor. 70 bin ekmek ile 40 büfeye bin 700 ekmek düşer.
Ülke şartları tartışmasında değiliz. Büyükşehir olarak elimizdeki imkan ve güçlerle olağanüstü bir durum yaşanıyor, sıkıntılar var. Ülkemizde artan kurlardan dolayı değişen fiyatlardan dolayı halkımıza yardımcı olmak için büfelerin sayısını çoğaltabiliriz. Neden çoğaltmıyoruz. Adet sayısını arttırmalıyız. Soğukta, yağmurda sırada bekleyen belli yaşın üstündeki insanlarımız belki birilerini sevindiriyor olabilir ama bizleri çok üzüyor. Halkın kuyruklarda beklememesi için ekmek üretiminin çoğaltılarak, Pazar günü de hizmet verilmesini istiyoruz. Bu kulübelerde belli saatlerde değil de sürekli ekmek satışı yapabilmemiz lazım.
Özetle kulübe sayılarımız arttırılmalı, pazar günü satış yapılmalı, kapasite arttırılmalıdır.
Ayrıca fırıncılarla bir araya gelebilir nasıl katkı yapabileceğimizi konuşabiliriz” dedi.
“ÜRETİMİ ARTTIRAMAYIZ”
Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer ise günlük 70 bin üretime sahip olduklarını ve bir ekmeği 1 TL’ye sattıklarını söyledi.
Ekmek büfelerini bölgesel sosyo ekonomik koşullar çerçevesinde yer tespiti yaparak yerleştirdiklerini aktaran Seçer, “Bunu arttırma imkanı varsa arkadaşlarımız çalışırlar, bu konuda artırımı yaparız. Ama üretimimi arttırma durumumuz yok. Zorluyoruz zaten. Malzeme sorunumuz yok.
“EKMEK SORUNU KISA VADEDE ÇÖZÜLMEZ”
Bu sorunun kısa vadede çözülmeyeceğini çok net görüyorum. Bu sorunun çözülmesi için Türkiye ve dünyaya yeni dönem buğday hasadının başlıyor olması lazım. Şuan Türyie’ni de dünyanın da böyle bir durumu yok. Buğday üretimi ile bu fiyatlar dünya piyasalarında aşağı çekilebilir. Dilerim bu yıl buğday üreticileri verim kaybı, düşüklüğü gibi bir sorun yaşamaz. Bu çünkü üretimi azaltıyor.
Son zamanlardaki döviz kurlarındaki olumsuzlar, TL’nin aleyhine gelişme olması, TL’nin değer yitirmesi de fiyatları yukarıya çekiyor. En erken tahminimle Mayıs ayından sonra bu işlerin yavaş yavaş düzene girebileceği yönünde” dedi.
“O İNSANLARIN O IZDIRABINI GÖRÜP SEVİNMEK HER HALDE BOZUK RUH HALİNİ GEREKTİRİR”
Mahmut Tat’ın, “Kuyruklar birilerini sevindirebilir” açıklamasına da tepki gösteren Seçer, “Bunu sehven söylediğinizi düşünüyorum. O insanların o ızdırabını görüp sevinmek her halde bozuk ruh halini gerektirir. Toplumumuzda mutlaka psikolojik olarak bazı sorunlar yaşayan insanlar olabilir ama bunu böyle genel bir kitleye şamil kılmak beni çok üzdü. Birileri münferit ise onları Allah ıslah etsin derim. Ama ben bu tablo karşısında herkesin son derece üzüntülü olduğunu düşünüyorum. Siyasetçilerin üzüntüden ziyade bu sonucu hangi nedenlerin doğurduğunu gözleyip, bunun önlemini alması gerektiğini düşünüyorum.
Bizim üzülme lüksümüz yok. İnsani duygudur, mutlaka üzüleceğiz ama üzüntü bahanesinin arkasına sığınamayız. ‘Üzüldün de ne yaptın Vahap Seçer’ derler. Elbette üzüleceğiz ama bunun tedbirini alacağız” diye konuştu.
BİR SEFERDE 3 EKMEK ALINABİLİYOR
Büfelere ekmek dağıtımının arz talep listesine göre yapıldığını da dile getiren Seçer, vatandaşın ekmek büfelerinden bir seferde en fazla 3 ekmek alabildiğinin de altını çizdi.
Bu konuda denetimleri sıklaştırdıklarını da vurgulayan Seçer, “Bir kulübe bir müşterisine 3 ekmekten fazla veriyorsa bize ulaşsın vatandaşlar. Bir vatandaş bu fiyata sadece 3 ekmek alabilir. Bu indirimli bir ekmek mümkün olduğunca çok insan 1 TL’ye ekmek alabilsin.
Lokantacılarda gelip alıyor ama yapmamaları gerekiyor. Göreve olarak herkesin evinin önüne bu kulübeleri açamayız. Dar gelirli vatandaşların yoğun olarak yaşadığı bölgelerde bu ekmekler onlarca alınsın istiyoruz. Durumu olsun gitsin ekmeği fırından alsın ama olmayan da gelsin 1 TL’ye ekmek alsın” dedi.
“İLÇE BELEDİYELERİ DE ÜCRETSİZ EKMEK DAĞITSIN”
Fırıncılarla fiyat konusunda anlaşmanın iyi niyet, istek, taleple mümkün olmadığını da belirten Vahap Seçer, burada hükümetin tedbirleri genişleterek, destek vermesi gerektiğini kaydetti.
Kendilerinin zaten sosyal hizmetlere ayırdıkları bütçeyi en azami şekilde kullanarak insanların bu süreci aşması için çalıştıklarını aktaran Seçer, şunları söyledi: “Büyükşehir imkanları dahilinde her şeyi yapmaya seve seve hazır. Hatta imkanları kısıtlanmasa, zaman zaman zorlansa bile kendine ait olmayan işleri de yapmakta. Ama önerim ilçe belediyeleri de fırınlardan ekmek satın alıp yoksul mahallelerimizde vatandaşlarımıza dağıtabilirler. İşin bir ucundan da onlar tutarsa, el birliğiyle bunu aşabiliriz”.