GÜBRE ZAMMI AKDENİZ’İ GERDİ! | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

GÜBRE ZAMMI AKDENİZ’İ GERDİ!


 

Akdeniz Belediye Meclisi’nde çiftçiye gübre desteği verilmesi ile ilgili gündem dışı önergede teklifi sunan Emek Partili Halil Kara ile gübre satış bayiliği yapan AKP’li Cemil Uzun arasında gübreye yüzde 400-500 zam yapıldı yapılmadı tartışması yaşandı.

Hediye Eroğlu

 

Akdeniz Belediye Meclisi 2022 yılının ilk meclis toplantısını Tırmıl Sanayi Sitesi toplantı salonunda gerçekleştirdi. Çeşitli gündem maddelerinin görüşüldüğü mecliste kırsal kesimdeki çiftçiye gübre desteği verilmesi ile ilgili gündem dışı önergenin görüşülmesi sırasında gübre zammı tartışması yaşandı.

Emek Partili Halil Kara’nın verdiği önergede “Akdeniz İlçemiz 300  bin dekar yüzölçümüne sahiptir. 140 bin dekar bir alanda tarımsal faaliyet yürütülmektedir. Dünyamız, ülkemiz , ilimiz ve ilçemiz pandemi, kuraklık ve ekonomik kriz tarıma ve gıdaya olan ihtiyacı daha da vazgeçilmez hale getirmiştir. Geçimlik tarım yapan çiftçilerimiz yaşadığımız bu zor zamanlarda öyle ya da böyle ekim dikim zamanı taban gübresini yeteceği kadar olmasa da atabileceği kadar atmıştır. Önümüzdeki dönem bitkinin hem gelişimi hem de ürününü yetiştirebilmesi için azot içerikli gübrelere ihtiyacı bulunmaktadır. Zamların hayat pahalılığının arttığı, tarımda girdile yani gübre ilaç, tohum, fide fiyatları yüzde 100 ile yüzde 400 yükseldiği bir dönemde belli kriterlerle kırsal mahalle statüsünde bulunan, ÇKS belgesi bulunan  tarım dışı geliri bulunmayan çiftçilere bir nebzede olsa nefes aldıracak azot içerikli gübre desteği bulunması talebimdir” ifadeleri yer aldı.

 

KARA: “GÜBRE FİYATLAR YÜZDE 100-400 ARTTI”

Teklifi ile ilgili de söz alan Kara, “Kasım ayı itibarı ile taban gübresi atıldı. Ocak ayı sonu Şubat gibi azotlu gübreler ekin ve diğer bitkilere atılacak. Bir yıl içinde yüzde 100 ile yüzde 400 zam yapıldı dedim. Burada gübre bayii  arkadaşımızda var. Yüzde 500 artan gübremizde var. Bu konu ile ilgili geçimini tarımdan sağlayan çiftçiye destek verilmesinden bahsediyorum. Tarım dışı geliri olanlara bu yardımı yapmayacak. ÇKS belgesi olması ve kırsal mahalle olması kriteri var. 3 kriter koydum. Belediyemiz zengin bir belediye değil çok geniş bir alana yardım yapacak hali yok. Kritere uygun çiftçilerimize azotlu gübre desteği yapması için önerge sundum” şeklinde konuştu.

 

GÜBRE BAYİSİ MECLİS ÜYESİ UZUN: “YÜZDE 400-500 ZAM OLMADI”

Karaya cevap gübre satış bayisi olan AKP’li Cemil Uzun’dan geldi. Büyükşehir’in imkanının Akdeniz’den en az 15 kat daha büyük olduğunu ifade eden Uzun, “Niye Büyükşehir’e talep etmiyorlar. Akdeniz’in fakir, imkanlarının az olduğunu söylüyorsunuz ve böyle bir destek istiyorsunuz. Elimizde imkan varsa bizde yapalım. Ayrıca yüzde 400-500 zamda olmadı onu da söyleyeyim”dedi.

Uzun’a cevap veren Kara ise “Kendisi gübre bayii. Benim geçen yıl 25 kilosunu 75 liraya aldığım gübre şimdi 280 TL. Hesapla bakalım yüzde kaç artmış” şeklinde konuştu.

 

“ULUSAL BOYUTTAKİ POLİTİKA İLE AKDENİZ ÇİFTÇİSİNİN SORUNLARINI ÇÖZEMEYİZ”

Akdeniz Belediye Başkanı M. Mustafa Gültak ise “Baktığınız yerden bu işler değişir. Ulusal boyuttaki politika ile Akdeniz’in çiftçilerinin sorunlarını çözemeyiz. Biz kendimizin ne yapacağına bakalım. İmkanlar dahilinde çiftçiye ne yapalım. Gübre pahalandı, pahalanmadıya girersek Cumhurbaşkanımızın asgari ücrete yüzde 50 zam verdiğini, memura yüzde 30 zam verdiğini söylerimde söylerim sabaha kadar. Buradan bizim çiftçiye bir şey çıkmaz” ifadelerini kullandı.

 

“DAĞITIRKEN İYİ HESAP YAPILMALI Kİ ÇİFTÇİ KÜSTÜRÜLMESİN”

CHP’li Muhittin Ertaş ise Halil Kara’nın tarımsal konularda uzmanlığını bir kez daha gösterdiğini ifade ederek belediye bünyesinde tarım müdürlüğünün kurulmasına geçmişte öncülük ettiğini kaydetti.

Önerge meclise getirilmeden önce aralarında değerlendirilmesi için daha önce eleştiride bulunduğunu ifade eden Ertaş, “Çünkü çok insani, çok iyi niyet olarak böyle bir öneri getirildi. Biz belediyemiz bütçesi ile hangisine merhem olacağız. Çünkü bir köyde 5 kişiye gübre verdiğiniz zaman 150 kişi size küser. 3’üne verdin 200 kişi size küser. Bunların hesabı kitabı doğru yapılması lazım ki insanlar küstürülmesin. İyi niyetli bir tekli ama olabilir mi olamaz mı ilgili komisyonlarda değerlendireceğiz” diye konuştu.

Teklif değerlendirilmek üzere oy birliği ile tarım, bütçe ve hukuk komisyonlarına havale edildi.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA