YENİŞEHİR BELEDİYESİ 20 MİLYON BORÇLANACAK | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

YENİŞEHİR BELEDİYESİ 20 MİLYON BORÇLANACAK


 

2022 yılı bütçesinde borçlanma kalemi olmayan Yenişehir Belediyesi’nde Başkan Abdullah Özyiğit’in araç alımı için 20 milyon lira borçlanma talep etmesi bütçe denkliği endişesine neden oldu.

Hediye Eroğlu

 

 

Yenişehir Belediyesi’nin 2022 yılının ilk meclis toplantısı Atatürk Kültür Merkezi’nde gerçekleştirildi. Çeşitli gündem maddelerinin görüşüldüğü meclisin önemli konularından biri Belediye Başkanı Abdullah Özyiğit’e araç alımında kullanılmak üzere 20 milyon lira borçlanma yetkisi verilmesi teklifi oldu. Belediyeye ait iş ve işlemlerin yürütülebilmesi için yurtiçi veya İller Bankasından iç borçlanma yapılabilmesi için Belediye Başkanına yetki verilmesi ile ilgili teklif ile ilgili kısa bir söz alan Başkan Özyiğit, “Özellikle araç alımı ile ilgili kullanacağımız bir alan” dedi. Teklifin Plan ve Bütçe komisyonuna sevki oy birliği ile kabul edildi.

Oylamadan sonra söz alan CHP’li meclis üyesi bütçe denkliği ile ilgili endişelerini dile getirdi.

 

YILDIZ: BÜTÇEDE DENKLİK PROBLEMİ MEYDANA GELECEK”

2022 yılı bütçelerinin içinde borçlanma kaleminin bulunmadığını hatırlatan Yıldız, “Ekim ayında yapılan bütçede borçlanmayı eklememiştik. Yine bizim yapmış olduğumuz bütçede hem bizim meclisimizde hem Büyükşehir Meclisinde onaylanarak yürürlüğe giriyor. 1 Ocak itibari ile bizim 2022 yılı bütçemiz başladı ve kullanmaya başladık. 2022 yılına ilişkin borçlanma talep edeceksek 20 milyon lirayı bütçemize eklediğimizde bütçemizin pasif kalemi 283 milyon liradan 302 milyon liraya çıkacak. Fakat aktif kaleminde herhangi bir şey olmadığı için bütçede denklik problemi meydana gelecek” dedi.

 

“AKTİF VE PASİF BÜTÇE EŞİT OLMALI”

Belediyeler hem özel kurumların bütçelerini yaparken aktifler ve pasiflerinin eşit olması gerektiğini anlatan Yıldız, “Kamuda bütçesini denk bütçe şeklinde yapmak zorundadır. Yani bizim 2021 tarihinde yapmış olduğumuz bütçe denk bütçe idi. Dolayısıyla bizim borçlanmayı bütçeye ekleyebilmemiz için bir ek bütçe getirmemiz lazım. Bunu hem Yenişehir meclisimizden hem de Büyükşehir Meclisimizden geçirerek onaylayıp ondan sonra borçlanma kalemini yürürlüğe sokmamız lazım. Yoksa başka türlü bir sıkıntı ile karşılaşabiliriz gibi geliyor. Bununla ilgili Cuma günkü meclise ek bütçe getirebiliriz. Denkliği bozmamak açısından bunu yapmamız gerekiyor” şeklinde konuştu.

 

SAKUÇOĞLU: HARCAMA DEĞİL YAPTIRIM OLDUĞU İÇİN EK BÜTÇEYE GEREK YOK”

CHP’li meclis üyesi Murat Sakuçoğlu ise “Belediye bütçesinde gelir ve giderler öngörülüyor ona göre bütçe yapılıyor. Bu bütçeler cari yılda kullanılıyor. Burada bir gider öngörülmüyor. Bir yaptırım öngörülüyor. Yani araç yenilenmesi. Araç yenilenmesi hadisesinde zaten borçlanma karşılığı. Harcama değil yaptırım öngörüldüğü için ek bütçeye gerek olmadığı kanaatindeyiz. İlgili bürokrat arkadaşlarımızı ilgili çalışmayı yapsınlar. Gerekiyorsa zaten ek bütçe yapılacak” dedi.

 

ÖZYİĞİT: “TEKNİK AÇIDAN BOŞLUĞA MÜSAADE ETMEYELİM”

Maddenin zaten onaylandığını ifade eden Başkan Özyiğit ise “Komisyonda değerlendirilsin. Teknik açıdan bir boşluğa müsaade etmeyelim. Bu bir nakdi borçlanma değil. Bir ayni yani mal alımı ile alakalı durum. Bir araç alacağız, belli bir vadede almayı düşünürüz. Onunla ilgili elimizin altında bulunması gereken bir meblağ. Belki hepsini bir anda kullanmayacağız ihtiyaç duyulanı kullanacağız. Ekonomik koşulların getirdiği yüksek maliyetlerden ötürü bazı yerlerimizi iptal ederek araç edinme konusunu daha önce konuşmuştuk. Onun uygulaması şeklinde önümüze gelen maddedir. Plan bütçe komisyonunda hukuksal boyutu değerlendirilsin. Cuma gününe eğer ek bütçe ile gelmemiz gerekiyorsa geliriz. Hiç sorun değil” ifadelerini kullandı.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA