ÇİMSATAŞ’TE GREV GEÇİCİ OLARAK DURDU


 

MESS ile 150 bin işçiyi temsil eden 3 sendikanın imzaladığı TİS’e üretimi durdurma eylemi ile tepki gösteren ve ek protokol ile iyileştirme isteyen Mersin’deki Çimsataş fabrikası işçileri fabrika önündeki eylemi geçici olarak durdurma kararı aldı. İşçiler görüşmelerin sürdüğünü açıklarken işten çıkartılan 13 işçinin tazminatlarını alacağı açıklandı.

HEDİYE EROĞLU

 

Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası (MESS) ile yaklaşık 150 bin işçiyi kapsayan Türk Metal, Özçelik-İş ve Birleşik Metal-İş Sendikaları arasındaki yapılan satış sözleşmeyi kabul etmeyerek üretimi durduran Mersin’deki Çimsataş işçileri grevi geçici olarak sonlandırdı.

Şirketin, polisin ve sendikasına baskısına meydan okuyarak fabrika önünde yapılan eylemde son durumun Pazartesi netleşmesi bekleniyor.

 

NE OLMUŞTU?

Türkiye’nin en büyük şirketlerinden biri olan Çukurova Holding’e bağlı sıcak dövme ve çelik döküm parçaları üretilen ve yaklaşık 800 işçinin çalıştığı Çimsataş fabrikasında yaklaşık 500 işçilerin eylemi, 11 Ocak Salı gecesi anlaşmanın yapılmasının ardından üretimin iki saat durdurulmasıyla başladı. Ardından Çarşamba günü 16.00 vardiyasından itibaren üretim tamamen durduruldu ve fabrika işgal edildi. Sonraki vardiyalardaki işçiler de fabrikaya gelerek eyleme katıldılar. Ancak enflasyonun bile altında kalan zamlara karşı insanca yaşanabilecek bir ücret isteyen

Çimsataş işçilerinin eylemine polis engel oldu. Eylemin yasadışı olduğunu iddia eden polis, işçileri gözaltına almakla tehdit etti.

Öte yandan işçilerin direnişi fabrika önünde devam ederken şirket de işçileri tehdit etti. Direnişteki işçilere gönderilen SMS’te fabrikada oluşan zararın tazmin edileceği ifade edildi. Sonrasında ise 13 işçi SMS ile işten çıkartıldı.

 

ZAM ENFLASYONUN ALTINDA KALDI

Sendikaların işçilerin onayı olmadan imzaladığı iddia edildiği sözleşmeye göre, ücretlere ilk 6 ay için yüzde 27,44, ikinci 6 ay için ise enflasyon korumalı yüzde 30, üçüncü ve dördüncü 6aylar için enflasyon oranında zam yapıldı.

Bu oranın, Aralık ayında yüzde 36’ya ulaşan resmi enflasyonun bile oldukça altında kaldığı görüldü. Bağımsız Enflasyon Araştırma Grubu’nun (ENAGrup) çalışmasına göre gerçek enflasyonun yüzde 82’yi aştığı koşullarda yapılan bu anlaşmanın yol açtığı öfke, Çimsataş’ta bir fiili grev biçiminde patlak verdi.

İşçiler polis zoruyla fabrikadan çıkarılırken, fabrikaya TOMA girdi. Patronların “tarihi zam” dediği sefalet ücretine karşı greve kararı alan işçiler, fabrika önünde direnişe başladı.

 

TALEPLER REDDDEİLDİ

İş bırakma eyleminin başlamasının ardından fabrikaya gelen Birleşik Metal-İş sendikası yöneticileri, işçileri işbaşı yapmaya ikna edemediler. İşçiler, “Gemileri yaktık, geri dönüş yok” sloganı atarak eylemi sürdürdüler.

Sendika yöneticilerinin, işçilerin arasında seçilen iki temsilciyle birlikte şirket yönetimiyle yaptığı görüşmede, işçilerin talepleri reddedildi. Bu talepler şunlar: İlk altı ay için ilave yüzde 35 zam; fazla mesai ücretlerinin hafta içi yüzde 100, hafta sonu yüzde 300 olarak ödenmesi; sosyal haklara yüzde 100 zam yapılması; işçilerin ailelerini de kapsayacak bir tamamlayıcı sağlık sigortası; banka promosyonlarının eksiksiz yatırılması; kıdem farkının verilmesi, ara dinlenme ve çay molası verilmesi; iş bırakma eyleminden dolayı hiçbir yaptırım olmaması.

 

“BASKI ALTINDA ÇALIŞIYORUZ, HER ŞEY YASAK!”

İşçiler, fabrikada baskı altında çalıştıklarını, “Her şeyin yasak olduğunu” belirttiler. Fabrikanın içi soğuk olduğu için üşüdüklerini, çatının aktığını, tuvalete gitme haklarının kısıtlandığını, cenazeleri olduğunda bile izin alamadıklarını ifade ettiler.

Kötü koşullarda çalıştırılan, COVID-19 pandemisi nedeniyle sağlıklarının ve yaşamlarının tehdit altında olması da eklenen işçiler ‘satış sözleşmesi’ dedikleri TİS’in ek protokol ile iyileştirilmesini talep etti.

 

DİRENİŞ GEÇİCİ DURDURULDU

Bugün ise işçi temsilcileri, işveren ve sendika ile yapılacak görüşmeler nedeniyle fabrika önündeki direnişin geçici olarak sonlandırılması kararı aldı. İşçiler karar doğrultusunda dağılırken, Metal İşçileri Birliği (MİB), “Temsilciler aldıkları kararla işçileri dağıttı. ‘Biz bir görüşme yapacağız, bunun sonucunu beklemek için Pazartesi gününe kadar fabrikanın önünde bekleyişi bitiriyoruz’ dediler. İşçiler de buna uydu” açıklaması yaptı. 

 

İŞTEN ÇIKARTILANLAR TAZMİNATLARINI ALACAK

İşten çıkarılan 13 işçiden biri olan Birleşik Metal-İş işyeri temsilcisi Mehmet Kurt, gazetemize yaptığı açıklamada uzlaşmaya varılarak grevin sonlandırıldığını söyledi.

“Pazartesi günü iş başı yapılacak” diyen Kurt, “İnsani hakların tamamında örneğin yemelerin düzeltilmesi, lavabo, dinlenme saatleri, servis, yaklaşımlar, yönetim şeklinde iyileştirme yapılacak. İşten çıkartılan 13 arkadaşın tazminatları ödenecek. Haklarını alacaklar” dedi.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA