HEDİYE EROĞLU
Yoğun kış şartları hayatı felç etti. Mersin’de özellikle çiftçiler ile hayvan üreticileri yoğun kar ve yağmur nedeniyle zor günler geçiriyor. Bahçe ve seralarda don nöbeti ile soğuğa karşı önlem alınmaya çalışılırken, yüksek kesimlerde ki hayvan üreticileri de yem temini, ısınma ve ulaşım alanındaki sıkıntıları ile baş etmeye uğraşıyor. Hayvancıların en büyük korkusu ise yoğun yağışlar nedeniyle ağıl çökme faciası.
Yaklaşık 2 milyon adet küçük baş hayvan varlığı bulunan Mersin’de yüksek kesimler yoğun kar yağışına maruz kalırken, 700 rakımın üzerinde yapılan küçük baş hayvan yetiştiricileri zor anlar yaşıyor.
EKİPLER TEYAKKUZ HALİNDE
Mersin İli Damızlık Koyun Keçi Yetiştiriciliği Birliği Başkanı Mehmet Akdoğan, keçi üretiminde Türkiye birincisi olan kentte hayvan üreticilerinden çok sayıda yardım talebi aldıklarını söyledi.
Akdoğan, “Küçük baş hayvancılığın yaygın olduğu Mersin genelinden şuan da çok sayıda bölgeden yardım talep geliyor. Kış mevsiminde 700 rakımın üzerindeki bölgelerde yağışlardan kaynaklı sıkıntı olabiliyor. Ancak ekipler teyakkuz halinde. Gerekli müdahaleler ivedilikle yapılıyor. Bizlerde sürekli üreticilerimiz ile hayvan üreticilerimiz ile koordinasyon halindeyiz” dedi.
HENÜZ HASAR TESPİTİ YAPILMADI
Yağışlar nedeniyle muhtelif bazı bölgelerde ağıl çökmeleri olduğunu ancak henüz hayvan telefi söz konusu olmadığını bildiren Başkan Akdoğan, “İlimizin küçük baş hayvan varlığı yaklaşık 2 milyon adet. Hayvancılık tüm Toroslar’da yapılıyor. Bu nedenle oluşan hasara yönelik henüz bir hasar tespit çalışması yapılmadı. Ancak önümüzdeki günlerde yağışların hız kesmesi ile durum tespiti yapacağız. Küçük baş hayvancılıkta sigorta var ama pek tercih edilmiyor, yaygın değil. Hayvancılarımız tüm sıkıntılarında bizi arayabilirler ki zaten bu amaçla biz de yönetimimiz ile 7/24 görevdeyiz” diye konuştu.