Hediye Eroğlu
Türkiye’de her yıl şubat ayında yeni ilaç fiyatlandırması nedeniyle yaşanan tedarik sorununun bu sene kurdaki artış nedeniyle daha erken yaşanması, ilaç krizinin derinleşmesine yol açtı. Kur güncellemesi öncesinde piyasada 900 civarında ilaç bulunmuyor. Fiyatlandırmanın yüzde 40 civarında olacağını belirten uzmanlar bazı ucuz ilaçları bulmanın zorlaşabileceğinin uyarısı yaptı.
“BULANAMAYAN İLAÇLARIN SAYISI ARTIYOR”
Bu şartlarda ilaç krizinin derinleşebileceğine dikkat çeken Mersin Eczacı Odası Başkanı Özgün Sağır, Şubat ayındaki fiyat güncellenmesi ile ucuz ilaçların dahi bulunamayabileceğini söyledi.
Daha önce de konuyla ilgili pek çok kez açıklama yaparak yetkilileri harekete geçmeye çağıran Sağır, “Kriz pandemiden önce de vardı ancak bu süreçte iyice su yüzüne çıktı. Üstelik çözüm üretilmediği için de giderek derinleşiyor. Şuanda değişen tek şey, bulunmayan ilaçların sayısı arttı.
GÖZLER ŞUBAT’TA Kİ FİYAT DÜZENLEMESİNDE
İlaç ulusal bir ürün olduğu için durum ülke genelinde aynı. Edirne, Hakkari, Sinop, Mersin fark etmeksizin hiçbir yerde ilaç yok. Şuan tamamıyla ilaç fiyat kararnamesinde ki takvim olan Şubat ortasına gözler çevrilmiş durumda.
Ancak o zaman yapılacak düzenleme bu sıkıntıya ne kadar çare olur belli değil, yaşayıp göreceğiz. Çünkü 2021 yılı Avro ortalaması; 10,44. İlaç için yüzde 60'ı uygulanıyor yani 2022 için ilaç Avro kuru 6,26 olacak, ki kararnameyi harfiyen uygulayacak olurlarsa bugün Avro 15,23. Varın gerisini siz düşünün” dedi.
“SOĞUK ALGINLIĞI, AĞRI KESİCİ, ATEŞ DÜŞÜRÜCÜLER ARTIK YOK”
Özellikle akut hastalıklarda kullanılan, çocuk şuruplarına artık neredeyse hiç ulaşılamadığının altını çizen Başkan Sağır, “Bu durum mevsimden kaynaklı. Gerek kış şartları gerekse de yetersiz korunma nedeniyle yaşanan akut hastalıklarında artış var. Mevsim nedeniyle her yaş grubunda hastalık fazla ama yetişkinler bir şekilde tolere edebiliyorken, çocuklar bu anlamda çok hassas. Özellikle ateş konusu sıkıntılı. Ancak maalesef ilaç yok. Başta soğuk algınlığı, ağrı kesici, ateş düşürücüler artık yok” diye konuştu.
“ECZACILAR NÖBETTUTMAK İSTEMİYOR”
İlaç krizinin direk eczacıları vurduğunu da dile getiren Mersin Eczacı Odası Başkanı Özgün Sağır, gerek maddi gerekse manevi olarak ciddi ölçüde yıprandıklarını söyledi. “Eczacılar nöbet tutmak istemiyor çünkü, acil olarak gelen her hastaya ‘ilacınız yok’ demek, ilacı temin edip vermekten daha zor” diyen Sağır, hasta ile eczacı karşı karşıya kaldıklarını ve bunun sonucunda kendilerinin zarar gördüğünü söylüyor.
“Ancak daha öncede belirttiğimiz gibi eczanede bulunmayan ilaçların sorumlusu eczacı değildir” diyen Özgün Sağır, yetkilileri konuyla ilgili gereğini yapmak üzere bir kez daha harekete geçmeye çağırdı.