UCUZ İLAÇ BULMAK ZORLAŞABİLİR! | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

UCUZ İLAÇ BULMAK ZORLAŞABİLİR!


 

İlaçta fiyatların güncelleneceği Şubat öncesi yaşanan kriz derinleşiyor! Yeni fiyat düzenlemesi ile ortalama ilaca yüzde 40 zam beklenirken uzmanlar ucuz ilaçların bulunmasının zorlalaşabileceği uyarısı yaparak yetkilileri harekete geçmeye çağırdı.

Hediye Eroğlu

 

Türkiye’de her yıl şubat ayında yeni ilaç fiyatlandırması nedeniyle yaşanan tedarik sorununun bu sene kurdaki artış nedeniyle daha erken yaşanması, ilaç krizinin derinleşmesine yol açtı.  Kur güncellemesi öncesinde piyasada 900 civarında ilaç bulunmuyor. Fiyatlandırmanın yüzde 40 civarında olacağını belirten uzmanlar bazı ucuz ilaçları bulmanın zorlaşabileceğinin uyarısı yaptı.

 

“BULANAMAYAN İLAÇLARIN SAYISI ARTIYOR”

Bu şartlarda ilaç krizinin derinleşebileceğine dikkat çeken Mersin Eczacı Odası Başkanı Özgün Sağır, Şubat ayındaki fiyat güncellenmesi ile ucuz ilaçların dahi bulunamayabileceğini  söyledi. 

Daha önce de konuyla ilgili pek çok kez açıklama yaparak yetkilileri harekete geçmeye çağıran Sağır, “Kriz pandemiden önce de vardı ancak bu süreçte iyice su yüzüne çıktı. Üstelik çözüm üretilmediği için de giderek derinleşiyor. Şuanda değişen tek şey, bulunmayan ilaçların sayısı arttı.

 

GÖZLER ŞUBAT’TA Kİ FİYAT DÜZENLEMESİNDE

İlaç ulusal bir ürün olduğu için durum ülke genelinde aynı. Edirne, Hakkari, Sinop, Mersin fark etmeksizin hiçbir yerde ilaç yok. Şuan tamamıyla ilaç fiyat kararnamesinde ki takvim olan Şubat ortasına gözler çevrilmiş durumda.

Ancak o zaman yapılacak düzenleme bu sıkıntıya ne kadar çare olur belli değil, yaşayıp göreceğiz. Çünkü 2021 yılı Avro ortalaması; 10,44. İlaç için yüzde 60'ı uygulanıyor yani 2022 için ilaç Avro kuru 6,26 olacak, ki kararnameyi harfiyen uygulayacak olurlarsa bugün Avro 15,23. Varın gerisini siz düşünün” dedi.

 

“SOĞUK ALGINLIĞI, AĞRI KESİCİ, ATEŞ DÜŞÜRÜCÜLER ARTIK YOK”

Özellikle akut hastalıklarda kullanılan, çocuk şuruplarına artık neredeyse hiç ulaşılamadığının altını çizen Başkan Sağır, “Bu durum mevsimden kaynaklı. Gerek kış şartları gerekse de yetersiz korunma nedeniyle yaşanan akut hastalıklarında artış var. Mevsim nedeniyle her yaş grubunda hastalık fazla ama yetişkinler bir şekilde tolere edebiliyorken, çocuklar bu anlamda çok hassas. Özellikle ateş konusu sıkıntılı. Ancak maalesef ilaç yok. Başta soğuk algınlığı, ağrı kesici, ateş düşürücüler artık yok” diye konuştu.

 

“ECZACILAR NÖBETTUTMAK İSTEMİYOR”

İlaç krizinin direk eczacıları vurduğunu da dile getiren Mersin Eczacı Odası Başkanı Özgün Sağır, gerek maddi gerekse manevi olarak ciddi ölçüde yıprandıklarını söyledi. “Eczacılar nöbet tutmak istemiyor çünkü, acil olarak gelen her hastaya ‘ilacınız yok’ demek, ilacı temin edip vermekten daha zor” diyen Sağır, hasta ile eczacı karşı karşıya kaldıklarını ve bunun sonucunda kendilerinin zarar gördüğünü söylüyor.

 

“Ancak daha öncede belirttiğimiz gibi eczanede bulunmayan ilaçların sorumlusu eczacı değildir” diyen Özgün Sağır, yetkilileri konuyla ilgili gereğini yapmak üzere bir kez daha harekete geçmeye çağırdı.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA