SAYIŞTAY’IN MEÜ RAPORU: NE ARARSAN VAR! | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

SAYIŞTAY’IN MEÜ RAPORU: NE ARARSAN VAR!


 

Sık sık usulsüzlük, skandal akraba görevlendirme/atamaları ile gündeme gelen Mersin Üniversitesi’nde yaşananlar bu defa Sayıştay raporu ile ortaya çıktı. Eksik mali tablolar, usule uygun olmayan dekanlık, sınavsız atama, limitlerin üzerinde alım…

HEDİYE EROĞLU

 

Kentin gelişimine katkı sunmamakla eleştirilen ve Sık sık usulsüzlük, skandal akraba görevlendirme/atamaları ile gündeme gelen Mersin Üniversitesi’nde yaşananlar bu defa Sayıştay raporu ile ortaya çıktı. Sayıştay’ın 2020 yılı raporuna göre MEÜ mali tablolarında usulsüzlük var.

 

MALİ TABLOLAR SIKINTILI

Sayıştay’ın 2020 yılına dair Mersin Üniversitesi’ne dair hazırladığı raporda önemli bulgular ortaya çıktı.

2020 yılı için hazırlanan Denetim Raporunda Mersin Üniversitesi’ne yönelik bulgularda,

Gelecek aylara ait gelirler hesabı ile gelecek yıllara ait gelirler hesabının kullanılmaması,

üniversite mülkiyetinde olup, diğer kamu idarelerine tahsis edilen taşınmazların mali tablolarda yer almaması, üniversitenin sosyal güvenlik kurumuna olan ek karşılık prim borçları ile faturaya dayalı borçlarının mali tablolarda yer almaması öne çıkan konular oldu.

 

USULE UYGUN OLMAYAN DEKANLIK, SINAVSIZ ATAMA, LİMİTLERİN ÜZERİNDE ALIM…

Ayrıca dekanlık görevlerinin vekâleten yürütülmesinde mevzuatında belirlenen usule uyulmaması, üniversitenin hali hazırda dolu olan bazı kadrolarına tedviren görevlendirilme yapılması, enstitü, fakülte ve yüksekokul sekreterliği kadrolarının görevde yükselme yönetmeliğine tabi şube müdürlüğü kadrosuna sınavsız atama yapılması amacıyla kullanılması, Kamu İhale Kurulunun uygun görüşü alınmadan kamu ihale kanununda belirtilen limitlerin üzerinde alım yapılması ve memurlara öğle yemeği yardım ödeneğinin kullanılmayan kısmının onay alınmadan bütçeye gelir kaydedilmesi önemli bulgular olarak diğer konu başlıkları oldu.

 

SAĞLIK, KÜLTÜR VE SPOR DAİRESİNE HESAP UYARISI

Raporda ilk bulgu olarak yer alan; “Genel yönetim giderleri hesaplarının kullanılmaması” başlığında şu tespitler öne çıktı: “Mersin Üniversitesi Rektörlüğü Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanlığı Sosyal Tesisleri İktisadi İşletmesinin mali tablolarının incelenmesi sonucunda Genel Yönetim Giderleri Hesaplarının kullanılmadığı görülmüştür. Kamu Kurum ve Kuruluşlarınca İşletilen Sosyal Tesislerin Muhasebe Uygulamalarına Dair Esas ve Usullerin Kapsam başlıklı 2’nci maddesinde; ‘Bu Esas ve Usuller, kamu kurum ve kuruluşlarının sosyal tesislerinin muhasebe kayıt ve işlemlerini kapsar. Kurumlar vergisi ve/veya katma değer vergisi mükellefi olan sosyal tesisler ile 211 sayılı Türk Silahlı Kuvvetleri İç Hizmet Kanunu hükümlerine tabi sosyal tesisler bu Esas ve Usullerin sadece muhasebe işlemlerinin raporlanması ve hesapların konsolidasyonuna ilişkin hükümlerine tabidir’ denilmektedir”.

 

SOSYAL TESİSLER ZARAR ETTİ

Raporda ayrıca gelirleri ile giderlerini karşılayan MEÜ Sosyal Tesisler İktisadi İşletmesinin 2020 yılı gelir tahmininin 10 milyon TL, gider tahmininin ise 9 milyon TL olduğuna da yer verildi.

 

Ancak konsolide edilmiş gerçekleşmenin; kovid-19 salgını nedeniyle okul kantinlerinin kapalı kalması, öğrencilerin bulunmaması nedeniyle 6 milyon 301 bin 634 TL gelirle sınırlı kaldığı, buna karşılık 6 milyon 901 bin 825 TL gider yapıldığı ve dönemin, diğer olağan ve olağandışı gelirler de dahil olmak üzere 505 bin 827,12 TL zararla kapatıldığı belirlendi.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA