İHRACATA KALINTI DARBESİ | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

İHRACATA KALINTI DARBESİ


 

Rusya ve Avrupa ülkelerinin ilaç kalıntıları için sıkı analiz yapması ihracatı olumsuz etkilerken Erdemli Ziraat Odası Başkanı Rasim Şahin, ürünlere kalıntı yapacak ilaçları vermemeleri konusunda çiftçiyi uyardı.

Hediye Eroğlu

 

Erdemli Ziraat Odası Başkanı Rasim Şahin ihracatta yaşanan sıkıntı ve ilaç kalıntısı bununla ilgili etkisi ile ilgili gazetemize açıklamalarda bulundu.

Türkiye’nin limon ihtiyacının yüzde 70’lik bölümünün karşılandığı Erdemli’de limon fiyatlarının üreticinin yüzünü ekşittiğini ifade eden Şahin, 5 liradan satılması gereken limonun 2-2.5 lira arasında alıcı bulduğunu söyledi. Bu fiyatın üreticiyi kurtarmayacağını anlatan Şahin, “Bizim buralar dar bölge. Bu fiyat ovada kurtarabilir belki ama 3-5 dönüm bahçede kurtarmıyor. Bu fiyat ilaç ve gübre parası bile değil” şeklinde konuştu.

 

“ANALİZİN HAFİFLETİLMESİ İÇİN GİRİŞİMDE BULUNMALI”

Şu anda ihracata fazla ürün gitmediğini, Rusya’nın tahlil işini çok sıkı tuttuğunu anlatan Şahin, “Gübre ve ilaç kalıntısı olduğu ve insan sağlığına zararlı kalıntılar içerdiği için analiz yapıyorlar. Analizlerde sıkıntı olduğu için ihracat az gidiyor. İhracat yaptığımız ülkeler bize temiz ürün verin biz hepsini alırız diyor. Malımız temiz bir sıkıntı yok ama söz konusu ülkeler bu ürünleri yine analize tabi tutuyor. Yetkilerden biraz bunun hafifletilmesi için girişimde bulunmalarını istiyoruz. Önceden bu kadar sık analiz yapılmıyordu. Şimdi çok sıkı bir analiz yapılıyor” şeklinde konuştu.

 

“HANGİ ÇİFTÇİNİN ÜRÜNÜNDE KALINTI VAR BİLEMİYORUZ”

Yaptıkları görüşmelerde Almanya'nın düzgün mal verildiği takdirde  bölgenin ürünün kendilerine yetmeyeceğini beyan ettiğini anlatan Şahin, “Biber domatesi, patlıcan neyiniz var ise temiz, ilaç kalıntısız ürün verirseniz malınız bize yetmez diyor ama hangi çiftçinin ürününde ilaç kalıntısı var bilemiyoruz. Birininki temiz diğerinin de kalıntı var nasıl bileceğiz. Her iki çiftçinin ürünü de aynı tıra yüklenmiş oluyor. Kurunun yanında yaşta yanıyor. Buna çözüm bulunması lazım ama şu anda buna tam çözüm bulamayız” dedi.

 

“ÜRETİCİ KALINTI YAPACAK İLAÇ VERMEMELİ”

İlaçların içeriğindeki etkinin zaten azaldığı ifade eden Şahin, “Üreticiye burada çok büyük iş düşüyor. Üretici rast gele ilaç veriyor. Çiftçi bilinçli davranıp kalıntı yapacak ilaçları vermemesi lazım. Diğer çiftçi verince öbürü verdi diye başka çiftçide veriyor. Merdiven altı ilaçlar, yasaklı ilaçlar oluyor. Daha önce yasaklanan ilaçlar oluyor. İl ve İlçe Tarım Müdürlükleri ne kadar denetlese de baş edemiyor. Tarım Müdürlükleri senin merdiven altında sattığın ilaçlar ne bilsin! Her çiftçiyi takip edemez ki. Çiftçiye burada çok büyük iş düşüyor. Çiftçi bilinçli davranacak ürünü yolda kalmayacak” şeklinde konuştu.

 

YILMAZ: “ÜRÜNLERİN GERİ GÖNDERİLMESİ FİYATLARI OLUMSUZ ETKİLİYOR”

Akdeniz Ziraat Odası Başkanı Musa Yılmaz ise  Rusya’nın ithalatı azaltması ve bazı ürünlerin ilaç kalıntısı gibi gerekçelerde geri gönderilmesinin fiyatları olumsuz etkilediğini söyledi. Yeteri kadar ihracat olmadığı için fiyatların düşük olduğunu anlatan Yılmaz, “Şu an portakal fiyatları dalında  1.5-1,8 lira civarında. 2 TL’ye giden yer çok nadir.  Normalde kurtarması için dalında 3 TL’ye satılması gerekiyor. Mandalina fiyatları ise 3 TL civarında. Mandalina da 3 TL fena değil ama bunlar açıkta üretilen ürün değil. Bunlar naylonlanmış ağaçlar. Şu anda mandalinanın yüzde 10’u dalında. Tonajda bu naylonlanma sistemi yüzde 20-30 arası bir fire verir. İmkanı olup noylonlayanların ürünü duruyor. Fiyat biraz düzelsin diye bekliyorlar. Bu naylonlanma soğuktan kurtarıyor ama ürünün yüzde 25’i dökülünce çiftçinin kaybı oluyor. Oradan da fire verince çiftçinin kaybı büyük oluyor” ifadelerini kullandı. 


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA