HEDİYE EROĞLU
Mersin’in kalbi olarak da tanımlana Atatürk arkı’nın, Mersin Uluslararası Liman İşletmeciliği AŞ’nin (MIP) genişleme projesine kurban gitmesine karşı direniş devam ediyor.
İvil toplum örgütleri MIP’in projesine karşı direnirken son olarak TEMA Vakfı Mersin İl Temsilcisi Perihan Saydan Pazarbaşı, bir basın açıklaması yaparak projenin durdurulması için çağrı yaptı.
“DOĞAL VE KÜLTÜREL DEĞERLERE ZARAR VERECEK”
Bir çok sivil toplum kuruluşunun da destek verdiği açıklamada Subaşı, “Mersin Limanı genişletme çalışmaları kentin doğal ve kültürel değerlerine zarar verecek şekilde sürdürülüyor Türkiye’nin en önemli ticari alanlarından biri olarak uluslararası bir öneme sahip olan Mersin Limanı, kentlilerin yaşantılarını olumsuz yönde etkileyecek, ilin doğal ve kültürel değerlerine zarar verecek şekilde genişletilmeye çalışılıyor. TEMA Vakfı Mersin İl Temsilciği, Türkiye’nin en önemli liman kentlerinden biri olan Mersin’de, bu çalışmaların ülkesel ve bölgesel ölçekte planlanarak geliştirilmesinin gerekli olduğunu savunuyor.
“MIP, PLAN DIŞI GENİŞLEME ÇABASINDA”
Karayolu ve demiryolu bağlantıları, yeni bölgesel havaalanı, mevcut serbest bölge ve sahip olduğu liman ile birlikte Türkiye’nin önemli ticari alanlardan biri olan Mersin’de, 2013 yılında onaylanan Mersin-Adana Çevre Düzeni Planı ile Mersin Liman sahasının genişleyeceği alanlar planlanmıştı. Ancak, genişleme sahalarının ve kıyıda yer alan açık yeşil alan kullanımlarının birlikte ele alındığı planda, öngörülen sınırların dışında; Atatürk Parkı önlerine denk gelen denizel alanda bir ilave yapılması gündeme geldi” dedi.
“BİR AN ÖNCE VAZGEÇİLMESİNİ TALEP EDİYORUZ”
Söz konusu plana göre Atatürk Parkı’nın işlevsel ve estetik açıdan değersizleşeceğini ve toplumun ihtiyaçlarına cevap veremeyeceğini ifaden eden TEMA Vakfı Mersin İl Temsilcisi Perihan Saydan Pazarbaşı; “Büyük bir öneme sahip olan Mersin Limanı’nda yapılması istenen genişletme çalışmalarının ülkesel ve bölgesel ölçekte planlanarak geliştirilmesi gereklidir. Aynı zamanda ekonomik açıdan bu denli önemli yatırım kararları geliştirilirken ilin doğal ve kültürel değerlerine ve kentlilerin gündelik yaşantılarına saygılı bir mekansal gelişimin kurgulanması çok önemlidir. Her geçen gün etkilerini daha çok hissettiğimiz iklim krizi ve çevresel kirlenmenin getireceği olumsuzlukları bertaraf edebilmemiz için havamızı ve yeşil alanlarımızı korumamız, dahası genişletmemiz gerekmektedir. Buna karşın, Mersin Limanı, bugün kentlilerin yaşantılarını olumsuz yönde etkileyecek şekilde geliştirilmeye çalışılmaktadır. Mersin halkının ve bilim insanlarının itirazlarına rağmen sürdürülen bu çalışmalardan bir an önce vazgeçilmesini talep ediyoruz” diyerek, karar vericileri Atatürk Parkı’na sahip çıkmaya davet etti.
ATATÜRK PARKI MERSİN’İN SİMGELERİNDEN BİRİDİR
Pazarbaşı ayrıca; “Yoğun bir yapılaşmanın olduğu kent merkezi içinde halka nefes aldıran, içinde çok sayıda bitki türü barındıran Atatürk Parkı, kentin önemli simgelerinden biridir. Kentsel gelişim alanlarının, var olan doğal değerleri yok edecek, kullanımını engelleyecek, simgeselliğini etkileyecek şekilde geliştirilmemesi gerekmektedir. Mersin’de planlanan liman gelişimi, kıyı hattı boyunca uzanan ve halkın yoğun olarak kullandığı kamusal yeşil alanlarla birlikte düşünülerek tasarlanmalıdır. Liman ve rekreasyon kullanımlarına birlikte çözüm geliştirecek plan ve projelere ihtiyaç vardır. Atatürk Parkı’nın, işlevinin ve estetik değerlerinin liman aktiviteleriyle engellenmeyecek şekilde, toplumun aktif yaşantısı içinde tutulması halk sağlığı açısından da oldukça önemlidir” dedi.