Hediye Eroğlu
Çamlıyayla İlçesi Sarıkavak Mahallesi’nde kurulan biokütle santrali köylülerin tepkisine rağmen daha önce çalıştırılmıştı. Çevreye yaydığı koku ve duman nedeniyle köylüler ile Tarsus Çevre Koruma Kültür ve Sanat Derneği (ÇEKSAM) ve Mersin Çevre ve Doğa Derneği (MERÇED) ÇED gerekli değildir kararını ve 1/1000 ölçekli plan değişikliğini mahkemeye taşındı. Mahkeme ÇED gerekli değildir kararına yönelik itirazı kabul etmezken plan değişikliğine yönelik itiraz nedeniyle Kasım ayında yeniden keşif yaptı. Keşfe katılan bilirkişi heyeti, "Biyokütle Atık Yakma, Enerji, Elektrik ve Sıvı Gübre Üretim Tesisi için yapılan 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planının Mahalli Çevre Kurulunca yer seçim kararının alınması İmar Planı Yapımına esas Jeolojik-Jeoteknik Etüdünün yapılması, ÇED Gerekli Değildir belgesi ile Tarım Dışı Kullanım Kararının bulunmasını Şehircilik İlkeleri ve Planlama Esaslan doğrultusundan uygun gördü.
SAĞLIK VE EKOSİSTEM VURGUSU
Ancak bilirkişi heyeti sağlık koruma bandının tespitinin plan üzerinde gösterilmemesine dikkat çekti. Söz konusu gayrısıhhi tesisin İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatına İlişkin Yönetmelik hükümleri gereğince sağlık koruma bandının tespitinin yapılarak plan üzerinde gösterilmesi gerekirken gösterilmediği belirtildi.
Ekosistem Değerlendirme Raporu hazırlanması zorunluluğuna da vurgu yapan bilirkişi heyeti, ÇED alanının içme ve kullanma suyu temini amacıyla kullanılan Berdan Barajının uzun mesafeli koruma alanında bulunması nedeniyle hazırlanması zorunluluk olan Ekosistem Değerlendirme Raporunun bulunmaması sebebiyle söz konusu tesisinin 1/1000 ölçekli uygulama imar planının şehircilik ilkeleri, planlama esasları ve kamu yararı açısından aykırı olduğu yönünde kanaat bildirdi.
KAMU YARARINA AYKIRI
ÇEKSAM Başkanı Avukat Semra Kabasakal, “Sarıkavak’ta kurulması planlanan biyokütle santrali için yapılan plan değişikliği kararını mahkemeye taşımıştık. Bu nedenle bir süre çalışan santralin faaliyeti durdurulmuştu. Mahkemenin verdiği karar nedeniyle Kasım ayında köyde yeniden keşif yapıldı. Bilirkişi heyeti raporunu açıkladı. Heyet söz konusu tesisinin 1/1000 ölçekli uygulama imar planına şehircilik ilkeleri ve kamu yararı açısında aykırı olduğuna karar verdi” dedi.
Bilirkişi raporunun lehlerine olduğunu ifade eden Kabasakal, “Bilirkişi raporu planın uygun olmadığını söylüyor. Artık planı değiştiremeyecekler. Çünkü orası hem tarım alanı, hem Berdan Barajı Su havzasında hem de hem de şehir merkezinde. Biyokütle santrali açmak isteyenler oradaki kasabın tahliyesi için de dava açmışlardı. O davayıda kaybettiler. Sarıkavaklılar zehir solumaktan kurtuldu” şeklinde konuştu.