HEDİYE EROĞLU
Dünyada 400 milyon, Türkiye’de 18 milyonu geçen kullanıcı sayısıyla günümüzün en büyük sosyal değişim platformu olan Change.org’da her yıl yüzlerce kampanya başarıya ulaşıyor. Mersin’den de sık sık özellikle çevre ile ilgili konularda kampanyanın başlatıldığı Change.org’de son olarak Mersin Limanı’nı işleten MIP’in, Atatürk Parkı’nı doldurarak hayata geçirmek istediği genişleme projesine karşı, “Mersin Limanı'nın Atatürk Parkı'na Genişlemesi Projesini İstemiyoruz” başlığıyla imza kampanyası başlatıldı. Çevre örgütleri başta olmak üzere kentin hemen hemen her kesimden karşılık bulan imza kampanyasında dün itibariyle 900 bandı aşıldı.
“PARK, BETON DOLGU İLE KONTEYNER SAHASINA DÖNÜŞTÜRÜLECEK”
Kampanya açıklamasında şu bilgilere yer verildi; “Mersin Limanı'nın 36 yıllığına işletme hakkını alan Mersin International Port (MİP) Şirketinin 2009 yılında başlatmış olduğu saha genişletme projesi ile bugün Atatürk Parkının doğusunu ve parkın önünü kapsayan deniz alanından 176 bin metrekarelik (176 Dönüm) alanda çeşitli flora ve faunanın bulunduğu yeşil alan statüsündeki parkı ve önündeki denizi beton dolgu ile mühürleyerek konteyner sahasına dönüştürmek istemektedir.
“ŞEHİR MERKEZİNDEKİ NEFES ALDIĞIMIZ EN ÖNEMLİ YEŞİL ALAN”
Mersinli vatandaşlar olarak şehir merkezindeki nefes aldığımız en önemli yeşil alan olan Atatürk Parkının bir kısmı konteyner sahasına çevrilecek parkın kalan kısmı da üzerinde yükselecek konteyner dağları ve elleçleme sahalarının gölgesine terk edilecektir.
Mersin Limanı genişletilmesi projesi adıyla yapılacak konteyner sahası ile şehrimizin sembollerinden biri haline gelmiş olan Atatürk Parkı yönünde genişlemesiyle şehrimizin tarihinin, doğasının ve belleğinin bir parçasının yok oluşuna sebep olacaktır. 176 bin metrekarelik sahada yıllık 3 Milyon 600 bin konteyner elleçlenmesi hedeflenmektedir.
“PROJE; KAMUSAL BİR YARAR GÖZETMEMEKTE”
36 yıllığına Mersin'de kalacak olan bir şirketin ve taşeronlarının kar sağlaması uğruna kamusal bir yarar gözetmemektedir.
Proje şehrimizin geçmişini, geleceğini aynı zamanda inşa sürecinde ve sonrasında yaratacağı trafikle şehrimizin yollarının ağır vasıtalarca işgaline, havasına, suyuna, toprağına, denizine, yeşil alanlarına geri dönüşü olmayacak şekilde yok olmasına sebep olacaktır.
Bu proje hemşerilerimizin sırtına maddi ve manevi olarak kamusal bir yüke dönüşecektir.
Mersin'e konteyner depolama sahası istemiyoruz. #AtatürkParkımaDokunma”.