‘BAS BAS PARALARI METROYA’ OLMADI!


 

Cumhur İttifakı, Metro için 2,5 milyar TL borçlanma yetkisi isteyen Vahap Seçer’in talebini denetim raporu çıkmadığı ve belediyenin mali yapısı belli olmadığı için kabul etmedi. Seçer ise para basacak kurumu olmadığını söyleyerek, “Para basacak kurumum olsa bas bas paraları Metroya derim bu iş biter” diyerek tepki gösterdi.

HEDİYE EROĞLU

 

Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin Şubat ayı meclisinin toplantısının ikinci birleşimi Kongre ve Sergi Sarayı’nda yapıldı.

Toplantının ana gündem maddesi Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer’in Metro projesi için istediği 2,5 milyar TL’lik borçlanma yetki talebi oldu.

Meclis üstünlüğüne sahip Cumhur İttifakı, Metro için 2,5 milyar TL borçlanma yetkisi isteyen Seçer’in talebini denetim raporu çıkmadığı, belediyenin mali yapısı belli olmadığı için kabul etmedi.

 

DENETİM RAPORU ÇIKMADI

Plan ve Bütçe Komisyonunun red kararını komisyon başkanı Fahrettin Kılınç açıkladı. Kılınç, maliyeti 4 milyar TL olan Metro için daha önce 900 milyon TL destek verdiklerini şimdi ise 2,5 milyar TL’lik borçlanma yetkisi istendiğini söyledi.

“Kanunun borçlanmaya yetki verilmemesi halinde meclisin sorumlu tutulamayacağına hüküm vermekte” diyen Kılınç. “Belediyenin mali olanaklarının etkili olarak yönetilip yönetilmediğini denetim raporu mart ayında ortaya koyacaktır. Bütçe denetimi sonuçlanmadan harcamaların usulüne uygun olup olmadığı bütçenin gelir gideri belli olmadan diğer iş ve işlemler sonuçlanmadan, 900 milyon TL’lik yetkinin temin edilip edilmediği bilinmeden, bunun yeterli olup olmayacağı ortaya konmadan 2,5 milyar TL borçlanma yetkisini reddediyoruz” dedi.

 

SEÇER’DEN “CUMHURBAŞKANLIĞI ONAY VERDİ” SAVUNMASI

Ancak Seçer karara tepki gösterdi. Ağustos ayında aldığı 900 milyon TL’lik borçlanma yetkisini aradan 6 ay geçmesine rağmen hala kullanamadığını söyleyen Seçer, “İş meclisin yetki vermesi ile bitmiyor. Bakanlıklarda, hazinede bir onay süresi var. Oradan imzadan çıkmadığı için belediyemiz metro ile ilgili bir delikli kuruş dahi borçlanmadı. ‘900 TL borç verdik, hele bunu bir tüketin sonrasına bakarız’ diyorsunuz ama bunu kullanamadık ki. Bugün borçlanma yetkisi istememizin temel sebebi 6 ay imzadan zor çıkması.

900 milyon TL’lik borçlanma yetkisi için bu hafta Cumhurbaşkanlığı Strateji Daire Başkanlığından Hazine’ye geleceği ve imzalanacağı yönünde bana bilgi geldi.

Ben bugün 2,5 milyar TL’lik borçlanma yetkisini alsam bile bunu ancak seneye kullanabilirim.

Benim yetkim olmadığımda finans kurumları masanın karşısına dahi oturmuyor. Peki ben bunu neden istiyorum. Bu proje ilgili bakanlıklar tarafından kabul edilmiş. Cumhurbaşkanlığı tarafından onaylanıp, bu yılın yatırım programına alınmış. Bizim 2 dış finansman gereken projemiz cumhurbaşkanlığınca yatırım programına alındı. Biri 118 otobüs alımı işi ki bunu aldık, bitti. Diğeri metro” dedi.

 

HARCANAN PARA 100 MİLYON TL’Yİ GEÇTİ

Metro ihalesini Ekim ayında yaparak yer tesliminin gerçekleştirildiğini aktaran Seçer,  “O günden bugüne kadar harcanan para 100 milyon TL’yi geçti. Şantiyeler kuruluyor.

Mart ayında Koruma Kurulu kararına göre Gar İstasyonu ve Marina Kavşağı’ndan itibaren aç kapaya başlıyoruz. Hak edişleri ödemezseniz proje Başarsız olur. Bu bir vizyon projesi. Benim seçim kazanmamla alakası yok. Hiçbir belediyle başkanı metro yaptı diye seçim kazanmaz. Biz bu projenin üzerine giderken sanki siyasetimize çok büyük getiriler olacak. Ama siyaseten bunu herkes, mecliste paylaşacak. Bu borçlanma yetkisini almam finansman kuruluşları ile pazarlık etme şansı veriyor bana. Borçlanma yetiksi önümüzü açar” dedi.

 

“ETAP ETAP GİDELİM”

AKP’li Meclis Üyesi İsmail Yerlikaya da, Metroya karşı olmadıklarını söyleyerek, “Desteğe hazırız ve desteğimizi de gösterdik, işe başlanmamıştı, 900 milyon TL istediniz. Biz de destekledik. Yakında bu yetki elinizde olacak ve 900 milyon TL ile istediğiniz finans kuruluşu ile pazarlık yapıp çok rahat işi başlatabilirsiniz. 900 milyon TL, 4 milyar TL’nin 4’te biridir. Projenin 4’te birine destek vermiş meclise, ‘bana destek vermiyor. Mersin’e zarar veriyor’ denmesi doğru değil.

Bir kilometre yapıldığını görelim gelip meclisten yetki isteyebilirsiniz. İş başlayıp, yürüdüğü zaman ikinci kredi alımı için istediğiniz görüşmeleri yapabilirsiniz.

Başlamış projeye ‘biz vermiyoruz, durduralım’ mı diyecek meclis? Siz ‘tüm yetkiyi alayım, kafam rahat olsun diyorsunuz ama Melis etap etap gitmek istiyor” dedi.

 

MHP: “ENDİŞELERİMİZ VAR”

MHP’li Mahmut Tat ise “Metronun yapılıp yapılmaması konusunda bir tartışma yapmıyoruz. Metropol şehir olan Mersin’in Metro ihtiyacı vardır ve yapılması gerekir. Metro’nun Mersin’e yapılmasının zamanın bu zaman olmadığını iade etmiştik. Fakat meclisin takdiridir.

Cumhurbaşkanlığının imza atması, projeyi kabul etmesi yapılması emri değildir. 50-60 yıldır cumhurbaşkanlığı arşivlerinde bunun gibi bir süre proje beklemektedir.  Süreç devam ediyor. Meclisin başlaması, kazmanı vurulması ile ilgili ilk talep ettiğiniz 900 milyon TL’lik krediyi onayladı. Yüzde 15’i öz kaynak yüzde 85’i kredi ile temin edilecek bu proje için elinizde 900 milyon TL ve sizin öz kaynağınız olan 600 milyon TL ile elinizde önemli bir para olacak.  Yüzde 35’lik kısmını tamamlayabilirsiniz bu paralarla,. Bu paraları kullanabilecek noktaya bir gelin. Krediyi nasıl temin edeceksiniz? Kaç yıl geri öremeli, faiz oranları nedir bunlara bir bakalım. Meclisin bilgilenmesi ile ikinci talebinizi yine görüşüp karara bağlayalım.

Metroyu engelleyen meclis üyesi veya gruplar yoktur. Sadece endişeleri dile getiriyoruz” dedi.

 

BAS BAS PARALARI METROYA…

CHP’liler Cumhur İttifakını eleştirerek, Metroya destek istedi. Bu esnada zaman zaman tansiyon yükselirken, MHP’li Mahmut Tat ile CHP Grup Sözcüsü Ünzile Kuru arasında ‘racon kesme’ atışması yaşandı.

Daha sonra Vahap Seçer, “Gerçeği yansıtmayan insanları yanıltıcı hesaplar yapmayın. Belediyelerin başkana bağlı bir kurumu olsa bas para dersin. Bas bas paraları metroya dersin bu iş biter” dedi.

CHP’li Ali Dinsever belediyenin borçlanma teklifini geri çekmesini önerirken Başkan Seçer oylamada ısrarcı oldu.

Muhalefetin eleştirilerini sürmesi üzerine Başkan Seçer, “İnşaat başladığı zaman para bulamadığında, tıkandığında ne olur? Biz çocuk muyuz? ‘Faiz oranlarını, ödeme taksitlerini söyle uygunsa vereceğiz’ deniliyor. Bunlar sizin sığındığınız mesnetlerin çok yetersiz olduğunu gösteriyor” tepkisi verdi.

Seçer istediği borçlanma yetkisinin verilip verilmemesinin denetim raporu ile alakası olmadığını da savunarak, “Cumhurbaşkanlığının yatırım programına aldığı bu konunun benim bütçemle hiçbir alakası yok” şeklinde konuştu. 

Seçer, “Bu konu için buradan red çıkmasının bize hiçbir faydası yok. İki ayağımızı bir pabuca sokar. Mutlaka bir çaresi bulunur. Birileri benim bu paraları kullanmamamı istiyorsa daha iki aşaması var; biri cumhurbaşkanlığı iki hazine. Yüksek faizle para kullanmadı bu belediye, mal bulmuş mağribi gibi saldırmadık. Belediye yönetimini takip etmiyor musunuz/ bu ne güvensizlik, bu ne çekişmedir? Metro başlamış, yolu açacağız. Takdir sizindir” dedi.

 

EVRAK TAKİBİ ATIŞMASI

Mahmut Tat, belediyeni 900 milyon TL’lik borçlanma yetkisini kullanmakta gecikmesine ilişkin iş ve işlemleri yeniden gözden geçirmesini önerdi.

Başkan Seçer ise “Burada bir sıkıntı, aksilik var’ diyorsunuz. Mersin adına bana yardımcı olun da bu aksaklıkları giderin, ben de size teşekkür edeyim” dedi.

Tat ise “Cumhurbaşkanlığı nezninde ki bir evrakı benim takip etmem mümkün değil. ‘Evrakı yolladım bekliyorum’ olmaz” dedi.

 

TEKLİF REDDEDİLDİ

Müzakerelerin sona ermesiyle yapılan oylamada komisyon raporu oy çokluğuyla kabul edildi. Metronun yapılımı ile ilgili idarenin borçlanma yetki talebi reddedildi.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA