BİLİRKİŞİDEN MERMER OCAĞINA RET | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

BİLİRKİŞİDEN MERMER OCAĞINA RET


 

Anamur İlçesi Korucuk Mahallesi Kızılbük mevkiinde kurulmak istenen mermer ocağı için keşif yapan bilirkişi heyeti söz konusu bölgeye mermer ocağı kurulmasını uygun bulmadı. Bilirkişi raporunda mermer ocağının bölgede bulunan sit alanına, yer altı suyuna, ormancılık ve tarım faaliyetleri ile çevreye zarar vereceği vurgulandı.

Hediye Eroğlu

 

Mersin Anamur İlçesi’nde daha önce kurulması planlanan bir mermer ocağına mahkeme red kararı verirken Lion Madencilik tarafından açılmak istenen 2. Mermer ocağının “ÇED gerekli değildir” kararına  karşı ise Mersin Çevre ve Doğa Derneği (MERÇED) Ovabaşı Muhtarı ve Korucuklu bir vatandaş tarafından dava açılmıştı. 

Mersin 1. İdare Mahkemesi’ne açılan davada karara dayanak olan rapor ve eklerinin yeterli bir araştırmaya dayanmadan hazırlandığı, raporun yetersiz ve yasalara aykırı olduğu, belirtilen inceleme, hesaplama ve değerlendirmelerin yanlış olduğu ve genel kabul görmüş bilimsel tespitlere dayanmadığı, projenin çevreye, doğaya ve insan sağlığına olabilecek zararlı etkilerinin gerçekçi ve bilimsel bir şekilde değerlendirilmediği ve yasal prosedüre uygun verilmediği bu nedenle Valiliğin verdiği “ÇED gerekli değildir kararının iptali istendi. Dava sonucunda Mersin 1. İdare Mahkemesi verdiği karar ile bölgede yeniden keşif yapıldı. Keşfin sonunda kanaatini açıklayan bilirkişi mermer ocağı kurulmasını uygun görmedi.

 

“SİT ALANINA, YER ALTI SUYUNA, TARIMA, ORMANA VE ÇEVREYE ZARAR VEREBİLİR”

Bilirkişi heyetinin arkeolojik değerlendirmesinde, söz konusu alanın oldukça yakınında içerisinde tescilli kültür varlıklarının olduğu bir SİT alanının bulunması nedeniyle, işletmede gerçekleştirilecek maden çıkarma faaliyetlerinin bu arkeolojik SIT alanına zarar verebileceği değerlendirilerek uygun bulunmadı.

Jeolojik ve hidrojeolojik değerlendirmeve göre ise özellikle tepe ve sırtlarda yer alan kireçtaşı - kristalize kireçtaşı ve mermer gibi kayaçların aynı zamanda yeraltı suyu beslenme alanlarını oluşturduğu dolayısıyla bölgede yapılacak her türlü madencilik faaliyeti hem yeraltı suyu rejimini hem de hidrojeolojik açıdan ekosistemi etkileyebileceği ifade edilerek bu nedenlerle uygun bulunmadığı kaydedildi.

Orman değerlendirmesine göre ise kurulması planlanan ocağın ormancılık faaliyetleri ile doğal orman ekosistemini ve bileşenlerini olumsuz yönde etkileyeceği için, ocağın kurulmasının ekosistemin bütünlüğü ve sağlığı açısından uygun bulunmadığı belirtildi.

Tarım, ziraat değerlendirmesine göre kurulması planlanan mermer ocağı. bölgede özel bir öneme sahip tarımsal faaliyetlerini olumsuz yünde etkileyeceği ayrıca tarımsal verim, kalite ve doğal tarımsal denge açısından uygun bulanmazken çevre değerlendirmesinde ise şu görüşlere yer verildi: “Kurulması planlanan ocağın çevresel olarak faaliyetin gerek PTD gerekse kurum görüşlerinde irdelenmesi gereken konular olan gürültü konusunda yeterli, bal ormanı varlığı ve uğrayacağı zarar hakkındaki değerlendirme, yabani zeytin ağaçlarının varlığı hakkında ve faaliyetine etkilenmesi hakkında kurum görüşleri ve PTD'de değerlendirmenin olmadığı konularında faaliyetin değerlendirmesi yeterli olmadığı için faaliyetin ÇED süreci değerlendirilmesi uygun bulunmamıştır.”


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA