“AKKUYU’DA ÜRETİM BASKISI KAZALARA DAVETİYE ÇIKARIYOR” | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

“AKKUYU’DA ÜRETİM BASKISI KAZALARA DAVETİYE ÇIKARIYOR”


 

Türkiye’nin ilk nükleer santral inşaatının yapıldığı Akkuyu Nükleer Güç Santral inşaatı son günlerde servis kazaları ve iş kazaları ile gündeme gelirken, Dev-Yapı-İş Genel Başkanı Özgür Karabulut, inşaatın bir an önce bitmesi için işçilerin üzerinde oluşan üretim baskısının kazalara davetiye çıkardığını söyledi.

Hediye Eroğlu

 

Gülnar’ın Büyükeceli Mahallesi’nde inşaatı süren Türkiye’nin ilk nükleer santrali son günlerde iş ve servis kazaları ile gündemden düşmüyor. 20 bin kişinin çalıştığı belirtilen Akkuyu Nükleer Santrali’nde geçen hafta40 kişinin yaralandığı servis kazası ve 1 kişinin hayatını kaybettiği vinç kazasının ardından dün ise 1 kişinin hayatını kaybettiği ve 21 kişinin yaralandığı bir servis kazası daha meydana geldi.  Kazalar nedeniyle işçiler can güvenliği endişesi yaşarken santralde çok sayıda üyesi bulunan Devrimci Yapı, İnşaat ve Yol İşçileri Sendikası (Dev-Yapı-İş) Genel Başkanı Özgür Karabulut gazetemize yaptığı açıklamada, kazaların üretim baskısında kaynaklandığını söyledi.

 

“SERVİSLER BAKIMSIZ VE YETERSİZ”

İnşaatın bir önce bitmesi için işçilere sürekli üretim baskısı yapıldığını öne süren Karabulut, “Servisler bakımsız ve yetersiz. Kapasitenin üzerinde çok fazla işçi çalışıyor. Ona dönük alt yapısını tamamlamadan işçi çalıştırılıyor. İşçiler üst üste balık istifi gibi çalışıyor. Servislerde nitelikli personel yok. Bu da kazaya davetiye çıkarıyor. Belkide hiç dinlenmeden o servisçiler çalışıyor. Hal böyle olunca kaza kaçınılmaz oluyor. Bu işçilerin can güvenliği için büyük sıkıntı oluşturuyor. İşçilerin güvenliği formaliteden kağıt üzerinde var ama gerçek hayatta bunun bir karşılığı yok. Üretim baskısının olduğu yerde işçi sağlığından işçilerin can güvenliğinden bahsetmek mümkün değil. Asıl olan işin bir an önce bitmesi” ifadelerini kullandı.

 

“GEREKLİ DENETİMLER YAPILMALI”

Kazaların önüne geçilebilmesi ve işçilerin can güvenliğinin sağlanabilmesi için Bakanlığın gerekli denetimleri yapması gerektiğini anlatan Karabulut, “Ama bakanlık 3 maymunu oynuyor. Herhangi bir denetimi, açıklaması söz konusu değil. Biz orada koşulların düzeltilmesi için kamuoyu baskısı yapacağız. İnsanlık dışı koşulları gündeme getireceğiz. Şu an elimizden gelen bu” dedi.

 

“KAPALI KUTU GİBİ”

Nükleer santral inşaatı alanının kapalı bir kutu gibi olduğunu belirten Karabulut, “Oradaki iş kazaları ile ilgili çok net bilgi alamıyoruz. Şu ana kadar 7 kişinin hayatını kaybettiğini biliyoruz. Dünkü ve geçen haftaki kazada ölenler özel araç sürücüleri idi. Onun dışında 5 arkadaşın yaşamını yitirdiğini biliyoruz ama somut bir şey yok. Sadece 2 arkadaşın ölümü kamuoyunu yansıdı. Ama çok sayıda iş cinayeti olduğunu söylüyorlar ama teyit edemiyoruz. Mesela geçen hafta meydana gelen iş kazasında 2 arkadaşın öldüğü söyleniyor ama birini teyit ettik diğerini teyit edemedik. Bazen bilgi kirliliği de oluyor. Sürekli kazalar yaşanıyor ama dışarıya şeffaf sağlıklı bilgi çıkmadığı için spekülatif haberler dolaşabilir. Orası kontrolümüzde olan bir yer değil” diye konuştu.    


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA