HEDİYE EROĞLU
Rusya ile Ukrayna arasındaki savaş Türkiye’nin tarımsal ihracatını vururken, bu malların taşınmasını sağlayan lojistik sektörü de adeta durdu. Tarımsal ürün ithalat ve ihracatının durma noktasına gelmesi ile lojistikçiler kontak kapatırken, tespit, şoförlere ulaşım, araç ve malların geri dönmesi veya başka ülkelere kaydırılmasına ilişkin yaşanan belirsizlik sektörü endişelendiriyor.
TAŞIMACILARA EVRAK KOLAYLIĞI
Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Gümrükler Genel Müdürlüğünce, Türkiye’den gümrük çıkışı yapmış sebze meyve yüklü araçlar dahil olmak üzere, Ukrayna gümrüklerinden geçmeyip eşyaların Bulgaristan, Romanya gibi başka ülkelere satışlarının yapılması halinde gereken evrak yenileme işlemlerinin Kapıkule Gar Gümrük Müdürlüğünde yapılabilmesi konusunda olanak sağlandı. Bu durumda olan taşımacıların talep etmeleri halinde Kapıkule Gar Müdürlüğüne başvurarak işlemlerini gerçekleştirebiliyorlar.
Ukrayna'ya veya Ukrayna üzerinden taşıma yapmak üzere ülkemizden çıkış yapmış olan taşıtların alternatif taşıma güzergahlarından ülkemize dönebilmelerini teminen, taşımacı firmaların TOBB’a başvurmaları halinde, söz konusu firmaların halihazırda yurtdışında bulunan taşıtlarına, söz konusu belgelerin ilgili sefer için çıkışlarında tahsis edilmemiş olması koşuluyla 15 Mart 2022 tarihine kadar Macaristan transit ve/veya Romanya transit geçiş belgelerinin tahsis edilmesi, Geçiş Belgeleri Dağıtım Esasları Yönergesi'nin 22 nci maddesinin ikinci ile üçüncü fıkraları gereğince uygun görüldü.
Öte yandan, söz konusu taşıtlar Polonya transit ve Bulgaristan transit geçiş belgelerini yurt dışı tahsis işlemleri kapsamında doğrudan temin edebilecek.
Taşımacılar Bulgaristan sınırına yaklaşan araçlarına ilişkin plaka/sınır kapısı bilgilerini gecissubesi@uab.gov.tr adresine iletmeleri durumunda, bakanlık ivedilikle Bulgaristan makamlarına ilgili talebi iletecek. Bu sayede transit geçiş belgesi aranmaksızın araçların dönüşlerine kolaylık sağlanmış olacak.
ARAÇLAR SINIR KAPILARINDA KALDI
Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Lojistik Sektörü Meclis Üyesi Ufuk Maya, konuyla ilgili gazetemize yaptığı değerlendirmede Rusya ve Ukrayna ile Türkiye arasındaki dış ticaretin savaş nedeniyle sekteye uğramasının lojistik sektörüne de darbe vurduğunu söyledi.
Odesa Ticaret Müşavirliğinden yapılan açıklama doğrultusunda savaş nedeniyle Odesa bölgesi için kırmızı alarm verildiğini bildiren Maya, “Ovlaka Sınır Kapısında 200-300 civarında araç olduğu bilinmekte olup, araçların bu sınır kapısındaki kapasitenin yetmemesi sebebiyle Reni-Giurgiulesti Sınır Kapısına yönlendirilmesi gerekmektedir. Taşımacılar bu bilgiyi ivedilikle uygulamaya koymalıdır.
“DÖRT GÖZLE UZLAŞMA BEKLİYORUZ”
Ukrayna üzerinden yapılan taşımalar Romanya, Macaristan, Polonya ve Bulgaristan güzergahlarından yapılmaya başlanmıştır. Ukrayna’ya ve Ukrayna üzerinden yapılan taşımalarda emtiaya bir zarar gelmesi durumunda, zararın sebebinin harp (savaş) olması nedeniyle Türk Ticaret Kanunu gereği taşımalar ve hasar kurusuz sayılır.
Taşıyan kusursuzluk ve uygun iliyet bağı karinesinden faydalanabilirler. Bu bölgeye yapılan taşımalarda ilgili sözleşmeler her iki taraf tarafından da feshedilebilir. Tarımsal ürün ihracatı durdu. Dört gözle uzlaşma bekliyoruz. Güzergah değişiklikleri nedeniyle maliyetler arttı. Bazı siparişler iptal oldu. Ukrayna ve o bölgelere. Bunları diğer ülkeler satmaya çalışıyor ihracatçı.