ÇİFTÇİNİN HALİNİ SORAN YOK!


 

Mersin’in Kazanlı ve Adanalıoğlu bölgelerinde geçen ay etkili olan don ve hortum afeti çiftçiyi mağdur etti. Artan girdi fiyatlarının yanında don ve hortumunda vurduğu çiftçi perişan oldu. Zarar tespiti sonrası yetkililerin arayıp sormaması nedeniyle çiftçi tepkili.

Hediye Eroğlu

 

Mersin’in Akdeniz İlçesine bağlı Kazanlı ve Adanalıoğlu Mahalleri ile bazı bölgelerde  geçen ay etkili olan don ve hortum afeti yaklaşık 800 dönümlük sera ve narenciye bahçelerindeki ürünlere zarar vermişti. Afet nedeniyle bin güçlükle yetiştirdikleri ürünleri kuruyan çiftçi perişan oldu.   

Akdeniz Ziraat Odası Başkanı Musa Yılmaz, geçen ay Kazanlı ve Adanalıoğlu Mahallesi’nde meydana gelen don ve hortumdan çiftçinin kayda değer bir zarar gördüğünü söyledi. Dondan dolayı seraların içindeki biber fideleri yandığını ifade eden Yılmaz, donun vurduğu narenciye bahçelerindeki ürünlerin yüzde 30 ile 60’ının zarar gördügünü kaldetti. Yılmaz, “Don olayı 2022 yılı sonrasında  hasatı yapılacak olan ürünü olumsuz etkiledi. Bu dönem çiçeklenmeye zarar verdi. Zarar gören çiftçilerimizin arazisindeki ürünün yüzde 30 ile 60’ında kayıp var” şeklinde konuştu.

 

“700 DÖNÜM ALANDA ZARAR OLDUĞUNU TAHMİN EDİYORUZ”

Bölgede 700 dönüm civarında narenciye ve sera alanının dondan ve hortumdan zarar gördüğünü tahmin ettiklerini anlatan Yılmaz, “Don nedeniyle seraların içindeki fideler zarar gördü. Aynı zamanda daldaki narenciye ürünleri zarar gördü. Don afetinden zarar gördüğümüz için sağlam ürünlere doğal olarak fiyat artışı oluyor. İleriki dönemde fiyat artışı olabilir” diye konuştu.

 

KAZANLILI ÇİFTÇİ: “80 KİŞİNİN 700-800 DÖNÜM SERASINDA ZARAR VAR”

Kazanlı’da geçen ay meydana gelen don nedeniyle serasındaki ürünleri kuruyan çiftçi Adnan Nur ise “Bir taraftan savaş bir taraftan don bir taraftan hortum bir taraftan artan girdi fiyatları çiftçiyi bitirdi” dedi.

Bölgede don ve hortumdan dolayı 80 kişinin toplam  700-800 dönüm serasında bir zararı oluştuğunu anlatan Nur, “Benim geçen ay meydana gelen don nedeniyle 1 milyon lira civarında bir zararım var. Ölen ürünün bedeli olarak bu zarar 350-400 bin TL civarında. Zarar tespiti yapıldığını söylediler ama bizi ondan sonra arayıp soran olmadı” dedi.

 

“ARAYAN SORAN YOK”

Artan girdi ve akaryakıt fiyatları nedeniyle  çiftçinin ciddi sıkıntı içinde olduğunu vurgulayan Nur, “Hale ürün götüreceksin bir anda mazot fiyatları gözümüzün önüne geliyor. Elektrik, akaryakıt, gübre ve ilaç fiyatları yüzde yüzün üzerinde arttı” şeklinde konuştu.

 

“ÜRETİCİNİN MASRAFLARI DİKKATE ALINMIYOR”

Televizyonlarda fiyatlar açıklanırken üreticinin masrafının hiç göz önüne alınmadığını vurgulayan Nur şunları söyledi: “Pazardaki fiyatı açıklıyorlar. Salatalık 30 TL, 1 tane salatalık 5 TL diyorlar. Ama biz burada üretirken bir tane salatalığa dünya para döküyoruz sağlıklı tutabilmek için. Artı biz burada işçiliğini yapıyoruz. Bir tane salatalık fidesini biz yazın 1,75 TL’ye almıştık şu an 3 TL. Fide fiyatları arttı, naylon fiyatları arttı. . Çiftçilerin batmasının sebebi girdilerin pahalı olmasından kaynaklanıyor. Devletimiz çiftçinin halinden anlaması lazım.”


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA