Haber Merkezi
CHP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın, TBMM Genel Kurulu'nda, AK Parti milletvekillerinin imzasını taşıyan Nükleer Düzenleme Kanunu Teklifi'nin görüşmelerinde CHP Grubunun görüş ve önerilerini dile getirdi.
Ahmet Akın, Rusya ile Ukrayna arasındaki savaşa değinerek Mersin'de inşaatı devam eden Akkuyu Nükleer Güç Santrali'ne dikkati çekti. AK Parti'nin Türkiye'nin enerji politikasını Rusya'ya bağladığını anlatan Ahmet Akın, “Yerli ve milli’ dediğiniz santral ne yerli ne millî. Teknoloji transferi yok. Sadece ne var biliyor musunuz? Milletin parasının cebinden alınması var. Dünyada hiçbir ülke ilk nükleer santralini bir yabancı ülkenin uhdesinde yaptırmadı. Nükleer santralin önemli bölgelerine girilmesine izin verilmiyor. Bu nükleer santral nasıl denetlenecek? Neye bakılacak? Yani denetlemeye gittiğiniz zaman Rusya'nın size verdiği kağıtları esas sayıp ona göre mi karar vereceksiniz?" diye konuştu.
“TÜRKİYE'NİN ENERJİ POLİTİKASINI RUSYA'YA BAĞLADINIZ”
Türkiye’nin enerji politikasının Rusya’ya bağlanmasını eleştiren Akın, “Buyurun, şimdi Rusya ve Ukrayna savaşta. Efendim, burada, enerji krizini, jeopolitik riskleri değil; dünyanın en pahalı enerji anlaşmasını Rusya'yla göbekten bağladığımız kurumu; anlaşmanın, nükleer santralin kurumunu görüşüyoruz. Arkadaşlar, siz, maalesef, Türkiye'nin enerji politikasını Rusya'ya bağladınız, güneşe yeteri kadar yatırım yapmadınız. İkide bir de söylüyorsunuz: ‘Biz yenilenebilir enerjide çağ atladık.’ diye. On dokuz yılda güneşe yaptığınız 8 bin megavat... Şimdi siz bunu başarı olarak mı görüyorsunuz, onu merak ediyorum. Ben buradan söyleyeyim: Millet İttifakı'nın iktidarında göreceksiniz, güneş ve hibrit sistemlerle hızla ama hızla bağımlılıktan kurtulacağız. ‘Yerli ve millî’ dediğiniz santral ne yerli ne millî. Teknoloji transferi yok. Sadece ne var biliyor musunuz? Milletin parasının ödenmesi var. Ayrıca, dünyada hiçbir ülke ilk nükleer santralini bir yabancı ülkenin uhdesinde yaptırmadı arkadaşlar. Bir de nükleer santralin önemli bölgelerine girilmesine izin verilmiyor. Şimdi soru şu: Bu nükleer santral nasıl denetlenecek? Neye bakılacak? Yani denetlemeye gittiğiniz zaman Rusya'nın size verdiği kâğıtları esas sayıp ona göre mi karar vereceksiniz?
“RUSYA’YA 32 MİLYAR DOLARIN ÜZERİNDE ÖDEME YAPILACAK”
Fiyatına bakıyoruz, Elektrik Mühendisleri Odasının (EMO) Nükleer Enerji Raporu'nda Rus şirketine garanti para olarak yapacağı ödemesine karşılık alacağı para 35,5 milyar dolar. Şimdi, yakıt hariç, burada, bir nükleer santralde işletme gideri yaklaşık yüzde 8 ila 10 arası. Hesapladığınız zaman, ortada, on beş yılda 32 milyar doların üzerinde parayı Rusya'ya ödeyeceksiniz. Ne ödeyeceksiniz? 1 kilovatsaat başına 12,35 dolar ila 15,33 dolar. Ya, bu ne demek? Böyle bir şey, bu rakamlar kabul edilebilir mi?” dedi.
NÜKLEERDEN ELEKTİRİĞİN FATURASI YİNE VATANDAŞA
CHP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın, bu koşullarda nükleer santralin elektrik fiyatlarını ucuzlatmayacağını belirterek “Şu an elektrikte; konut, ilk kademede fiyat ne kadar? 1 lira 27 kuruş civarında, 1 lira 27 kuruş. Bunun içinde vergi var, efendim, dağıtım, iletim var, kayıp-kaçak var, her şey içinde. E, şu an ulusal tarifede belirlenen çıplak elektrik birim fiyatıyla nükleerden alınacak çıplak fiyat arasında yüzde 100'ün üzerinde fark var. Yani, nükleer santralden alınacak 1 kilovatsaat elektrik için 2 liradan fazla ödenecek ki bunun içinde -bu sadece maliyet- vergi yok, hiçbir şey yok. Yani, bu ne demek? Vatandaşımızın, Ayşe teyzemizin, Murat amcamızın faturası en az yüzde 108 artacak. Neden? Sizin yüzünüzden, yanlış politikanız yüzünden. Saray faturayı ödemiyor diye vatandaşın sırtına bu kadar faturayı yüklemek ayıptır, yazıktır, günahtır” diye konuştu.