“ZEYTİNLİKLERİMİZİN, TALAN EDİLMESİNE İZİN VERMEYECEĞİZ” | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

“ZEYTİNLİKLERİMİZİN, TALAN EDİLMESİNE İZİN VERMEYECEĞİZ”


 

Türkiye’de ki zeytinlikleri yok etmeye yönelik planların sonucu olarak hayata geçirilen yeni Zeytin Yönetmeliği’ne tepkiler artarak sürüyor. Doğu Akdeniz Çevre Dernekleri ile Mersin Çevre Platformu yaptığı ortak açıklama ile kamuoyuna “Zeytinliklerimizin, talan edilmesine izin vermeyeceğiz” diye seslendi.

HEDİYE EROĞLU

 

İktidar “Ülkenin elektrik ihtiyacını” gerekçe göstererek zeytinliklerde maden ocağı açılmasına izin verdi. Toplumun hemen hemen her kesimi karara “Zeytinlikler ve doğa yok olacak” gerekçesiyle tepki gösterdi.

Zeytinlik alanlarda maden aramaya geçit veren yeni yönetmelik düzenlemesine karşı Doğu Akdeniz Çevre Dernekleri ile Mersin Çevre Platformu ortak basın açıklaması yaparak, kamuoyuna “Zeytinliklerimizin, talan edilmesine izin vermeyeceğiz” diye seslendi.

 

“YASAYA RAĞMEN ZEYTİN ALANLARIMIZ RANTA KURBAN EDİLMEK İSTENMEKTE”

Mersin Gazeteciler Cemiyeti’nde yapılan basın açıklamasını okuyan Mersin Çevre ve Doğa Derneği (MERÇED) Başkanı Sabahat Aslan, zeytinciliğin gıda güvenliğinde, ekosistemde ve insan sağlığında çok önemli bir yeri olduğuna dikkat çekti. Türkiye’nin dünyada, zeytin ve zeytinyağı üretiminde çok önemli üretici ülke konumunda olduğunu da anımsatan Aslan, “Zeytin, her yerde yetişen sıradan bir ağaç değildir. Dünyada ağırlıklı olarak Akdeniz Havzası'nda yetişir. Dünyada üretimi kısıtlıdır. Ülkemizde zeytinliklerimiz 1939'dan itibaren yürürlükte olan 3573 Sayılı Zeytin Yasası ile korunmaya çalışılmaktadır. Bu yasaya rağmen zeytin alanlarımız ranta kurban edilmek istenmektedir.  

 

“BU KARAR KANDIRMACA OLUP, BİLİMSEL BİR KARAR DEĞİLDİR”

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nın, zeytinliklerin madencilik faaliyetine açılmasına ilişkin yönetmelik değişikliği 1 Mart 2022 tarihinde Resmi Gazete'de yayımlandı. Madencilik Yönetmeliği'nin 115. maddesine eklenen fıkrayla, zeytinlik alanlarında madencilik faaliyetine izin verilmesi, zeytinliklerin taşınması, taşınan ve yok edilen zeytinlik alanı kadar alanın zeytinlik olarak tesis edilmesi hükmü getirilmiştir. Bu karar kandırmaca olup, bilimsel bir karar değildir. Zeytin alanları bütünsel bir ekosistemi kapsar. Bu yönetmelik zeytin alanlarımızın ekosistemine zarar vererek yok edecektir. Madencilik faaliyeti yapılan zeytinlik alanlarının tekrar eski zeytinlik konumuna getirilmesi, taşınan ve yok edilen zeytinlik alanı kadar alanın zeytinlik olarak yeniden tesis edilmesi bilimsel olarak mümkün değildir” diye konuştu. 

 

“ÜLKEMİZ GIDA DA DIŞA BAĞIMLI HALE GELDİ”

Kirli teknolojilerin kurulumu ve işletimi sonucunda ülkenin havasının, suyunun ve topraklarının kirletildiğini de savunan MERÇED Başkanı Sabahat Aslan, Türkiye’nin gıdada kendine yeten ülkeler arasında iken son zamanlarda zeytin ve zeytinyağı hariç çoğu gıdayı dış ülkelerden ithal etmek zorunda kaldığına dikkat çekti.

“Ülkemiz gıda da dış ülkelere bağımlı olmuştur” diyen Aslan, açıklamasını şöyle sürdürdü: “Bu yönetmelik uygulanırsa milyonlarca zeytin ağacımız kirli teknolojilere alan açılması için yok edilecek, zeytin üretimimiz zamanla çok azalacaktır. Ülkemiz, emniyetle tükettiğimiz zeytin ve zeytin yağını ithal etmek zorunda kalacaktır. Zeytincilikten geçimini sağlayan çiftçilerimiz işsizliğe ve yoksulluğa mahkum edilecektir.

 

“HERKESİ ZEYTİNİMİZE SAHİP ÇIKMAYA DAVET EDİYORUZ”

Mevcut bulunan zeytincilik yasası çoğu bölgelerde kirli teknolojilerin, maden ocaklarının kurulumunu engellemektedir. Dolayısıyla ülkemizde rantı ve talanı da engellemektedir.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nın, zeytinliklerin madencilik faaliyetine açılmasına ilişkin yönetmelik değişikliği, halen yürürlükteki Zeytincilik Yasasına ve kamu yararına da aykırıdır.

Anayasanın 56. Maddesine göre Herkes, sağlıklı ve dengeli bir çevrede yaşama hakkına sahiptir. Ekosistemimizi ve sağlığımızı bozacak, kamu yararına aykırı olan bu yönetmeliğin derhal iptal edilmesini talep ediyoruz. Anayasal hakkımızı korumak için zeytinlik alanlarımızın yok edilmesine izin vermeyeceğiz. Demokratik ve hukuksal mücadelemiz bundan sonrada devam edecektir. Herkesi zeytinimize sahip çıkmaya davet ediyoruz”.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA