Hediye EROĞLU
Merkez üssü Türkiye’nin ilk nükleer santral inşaatının sürdüğü Büyükeceli Mahallesi’ne 7 kilometre uzaklıktaki Yanışlı Mahallesi olan 1.5 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Kandilli Rasathanesi Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Bölgesel Deprem-Tsunami İzleme Ve Değerlendirme Merkezi’nin intertet sayfasında yer alan bilgiye göre Saat 14:21’de merkez üssü Gülnar’ın Yanışlı Mahallesi olan 1.5 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Hafif şiddetindeki deprem herhangi bir hasara yol açmadı.
Öte yandan 3 Şubat’ta Akdeniz açıklarında saat 00.03’te Kıbrıs’a 29, Antalya’nın Gazipaşa ilçesine 136, Mersin’in Anamur ilçesine ise 144 kilometre uzaklıkta 5.1 büyüklüğünde, 18 Şubat’ta ise Erdemli İlçesi’nde 2.0 şiddetinde deprem meydana gelmişti. Depremlerde can ve mal kaybı yaşanmamıştı.
AKKUYU’DAN 1976 MODEL DEPREM SAVUNMASI
Geçtiğimiz günlerde sahadaki çalışmalarla ilgili bir açıklama yapan Akkuyu Nükleer A.Ş. Genel Müdürü Anastasia Zoteeva, 4 güç ünitesinde çalışmaların paralel olarak yürütüldüğü Akkuyu NGS projesinin, dünyanın en büyük inşaat projesi olduğunu belirterek, deprem endişelerine şu yanıtı vermişti: “Deprem tehlikesi ile ilgili ise öncelikle bu bölgede nükleer santral inşasının güvenli olduğunun 1976'da teyit edildiğini söylemeliyim. Ondan sonra da saha, Türk uzmanlar ve araştırma enstitüleri dahil olmak üzere çeşitli ülke bilim enstitüleri tarafından araştırıldı. Daha sonra 2010 yılında jeodezi, jeoloji, jeofizik, deprem dayanıklılığı ve meteoroloji gibi birçok alanlarda tekrardan tarafımızca zemin araştırmaları yapıldı. Türkiye’de fay hatlarının olduğu yerler belli ve Akkuyu NGS inşaat sahası, neredeyse 100 kilometre yarıçaplık alan sınırlarında en az deprem tehlikesi bulunan bir bölgedir. Yine de Akkuyu NGS tasarım ve inşaat çalışmaları kapsamında tüm senaryolar öngörülmüştür. Santral 9 büyüklüğündeki bir depreme dayanacak şekilde tasarlanmıştır. Yangın tehlikesi durumuna gelince, genel olarak herhangi bir nükleer santral, hangi bölgede olursa olsun, yangın güvenliğinin sağlanması konusunda azami gerekliliklere tabi tutulur. Bu sebeple, nükleer santralde yangına dayanıklılık derecesi en yüksek olan malzemeler kullanılır. İnşaat sahasında 7/24 olarak itfaiye ekibi çalışır”.