AKKUYU YAKINLARINDA DEPREM | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

AKKUYU YAKINLARINDA DEPREM


 

Sık sık deprem tehlikesine karşı iptali için çağrı yapılan Akkuyu Nükleer Güç Santrali yakınlarında küçük çaplı bir deprem meydana geldi.

Hediye EROĞLU

 

Merkez üssü Türkiye’nin ilk nükleer santral inşaatının sürdüğü Büyükeceli Mahallesi’ne 7 kilometre uzaklıktaki Yanışlı Mahallesi olan 1.5 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Kandilli Rasathanesi Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Bölgesel Deprem-Tsunami İzleme Ve Değerlendirme Merkezi’nin intertet sayfasında yer alan bilgiye göre Saat 14:21’de merkez üssü Gülnar’ın Yanışlı Mahallesi olan 1.5 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Hafif şiddetindeki deprem herhangi bir hasara yol açmadı.

Öte yandan 3 Şubat’ta Akdeniz açıklarında saat 00.03’te Kıbrıs’a 29, Antalya’nın Gazipaşa ilçesine 136, Mersin’in Anamur ilçesine ise 144 kilometre uzaklıkta 5.1 büyüklüğünde, 18 Şubat’ta ise Erdemli İlçesi’nde 2.0 şiddetinde deprem meydana gelmişti. Depremlerde can ve mal kaybı yaşanmamıştı.

 

AKKUYU’DAN 1976 MODEL DEPREM SAVUNMASI

Geçtiğimiz günlerde sahadaki çalışmalarla ilgili bir açıklama yapan Akkuyu Nükleer A.Ş. Genel Müdürü Anastasia Zoteeva, 4 güç ünitesinde çalışmaların paralel olarak yürütüldüğü Akkuyu NGS projesinin, dünyanın en büyük inşaat projesi olduğunu belirterek, deprem endişelerine şu yanıtı vermişti: “Deprem tehlikesi ile ilgili ise öncelikle bu bölgede nükleer santral inşasının güvenli olduğunun 1976'da teyit edildiğini söylemeliyim. Ondan sonra da saha, Türk uzmanlar ve araştırma enstitüleri dahil olmak üzere çeşitli ülke bilim enstitüleri tarafından araştırıldı. Daha sonra 2010 yılında jeodezi, jeoloji, jeofizik, deprem dayanıklılığı ve meteoroloji gibi birçok alanlarda tekrardan tarafımızca zemin araştırmaları yapıldı. Türkiye’de fay hatlarının olduğu yerler belli ve Akkuyu NGS inşaat sahası, neredeyse 100 kilometre yarıçaplık alan sınırlarında en az deprem tehlikesi bulunan bir bölgedir. Yine de Akkuyu NGS tasarım ve inşaat çalışmaları kapsamında tüm senaryolar öngörülmüştür. Santral 9 büyüklüğündeki bir depreme dayanacak şekilde tasarlanmıştır. Yangın tehlikesi durumuna gelince, genel olarak herhangi bir nükleer santral, hangi bölgede olursa olsun, yangın güvenliğinin sağlanması konusunda azami gerekliliklere tabi tutulur. Bu sebeple, nükleer santralde yangına dayanıklılık derecesi en yüksek olan malzemeler kullanılır. İnşaat sahasında 7/24 olarak itfaiye ekibi çalışır”.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA