Haber Merkezi
Rusya’nın Ukrayna’ya saldırması ile uluslararası piyasalarda gıda ve akaryakıt fiyatları hızla yükseldi. Türkiye’nin yaş meyve ve sebze ihracatının yüzde 50’lik kısmı Ukrayna ve Rusya’ya yapılıyor. Rusya Ukrayna krizi sonrasında Ukrayna’ya meyve-sebze ihracatının durduğunu, Rusya’da yüzde 50 düşüş olduğu yetkililer tarafından bildiriliyor. CHP Mersin Milletvekili Cengiz Gökçel, “Savaş bir insanlık suçudur. Asla kabul edilemez, kabul etmiyoruz. Savaş aynı zamanda ekonomik çöküntüdür. Savaş yoksulluk ve yokluktur. Rusya’nın Ukrayna’ya saldırmasıyla beraber yaş Meyve Sebze üreticileri ürünlerini Rusya, Ukrayna ve bölge ülkelerine sokamıyor” dedi. Daha önce iktidara çağrı yaptıklarını dile getiren Gökçel, “Yıllardır iktidara çağrı yapıyoruz. Bizim çiftçimizin para kazanması, tarımsal üretimimizin artması için ihracat yapmamız şart diyoruz. İhracatın desteklenmesi ve yeni pazarlar bulunması gerekli diyoruz. AKP’nin beceriksizliği yüzünden elimizde kalan bir iki pazar da ilk krizde kapanıyor. Tırlarımız Ukrayna’da kalıyor. Hem ihracatçımız hem çiftçimiz zarar ediyor. Çiftçinin ürünleri elinde kalıyor. Çiftçilerimizi ve ihracatçımızı koruyacak önlemler mutlaka alınmalı” dedi.
“NAKLİYE FİRMALARI BATMA NOKTASINDA”
Akaryakıt fiyatlarındaki rekor yükseliş lojistik sektörünü ve nakliyecileri batma noktasına getirdi. Kontak açamayacak durumda olduğunu nakliyeciler sektörün iflasın eşiğinde olduğunu kaydetti. CHP’li Gökçel, “Vatandaşlarımızın zamlar karşısında dayanacak gücü kalmadı” dedi.
Başta kamudan ihale alan firmaların ihale dönemine göre artan maliyetler sebebiyle iflasın eşiğinde olduğunun altını çizen Gökçel, “Aylardır Kontak açamayacak hale gelen, Servisçiler, nakliyeciler ve lojistik firmaları ise kepenk indiriyorlar. Başta Kamudan ihale alan firmalar olmak üzere nakliyeciler artan mazot fiyatları ve maliyetler yüzünden batma noktasına geldiklerini söylüyorlar. Yılbaşından beri mazot yüzde 65 zamlandı. Nakliye firmaları fiyat farkı ödemesi alamadılar. Enflasyonun artmasına neden olan faktörlerden birisi de akaryakıt fiyatlarıdır. Enflasyon artışını yavaşlatmak ve lojistik sektörünün nefes almasını sağlamak için nakliyecilerin kullandığı mazottan ÖTV kaldırılmalıdır” dedi. Binek araç sahipleri, nakliyeciler, taşıma firmaları ve tüm kara taşıtı sahipleri 6 Mart’ta kontak kapatma eylemi yapmaya hazırlanıyorlar.