YENİŞEHİR’İN RANTI HAZİNE’NİN DE İŞTAHINI KABARTTI | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

YENİŞEHİR’İN RANTI HAZİNE’NİN DE İŞTAHINI KABARTTI


 

Hazine, Yenişehir’de ki çok sayıda arazisinin konut alanına çevrilmesini isterken, belediyeden 112 Merkezi yapmak için bedelsiz ve karşılıksız arazi tahsisi istedi. Duruma tepki gösteren CHP’li Yıldız, “Kamusal hizmet vermek demek başka bir kamunun malına çökmek demek değildir” dedi. Yıldız’ın yaralarına parmak bastığını anlatan Başkan Özyiğit ise “25 yıllığına teslim ettiğimiz yerler karşılığında Hazine’den karşılığı kadar arsa istedik. Çalışmanın sonuna geldik” diyerek hak arama mücadelesinde olduklarını açıkladı.

Hediye Eroğlu

 

Mersin’in rantı en yüksek bölgesi Yenişehir ilçesindeki imar planı çalışmaları tüm hızıyla devam ederken, Hazine de bu pastadan payını almaya çalışıyor. Ancak Hazine’nin, Yenişehir’de ki çok sayıda arazisini konut alanına çevrilmesini isterken, belediyeden 112 Merkezi yapmak için bedelsiz ve karşılıksız arazi tahsisi istemesi tepki çekiyor.

 

SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ’NE 112 MERKEZİ TAHSİSİ

Yenişehir Belediye Meclisi’nin Atatürk Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen Mart ayı birinci oturumunda, mülkiyeti Yenişehir Belediyesi’ne ait Çiftköy 393 ada 3 no’lu parselin 1/1000 ölçekli imar planında sağlık tesisi alanına isabet etmesi nedeniyle sağlık müdürlüğü tarafından sağlık tesisi yapılmak üzere kendilerine tahsis edilmesi istendi. Komisyonlarca 25 yıllık süre ile Mersin Valiliği İl Sağlık Müdürlüğü’ne bedelsiz verilmesinin kabul edildiği teklif Yenişehir Belediye meclisinde de görüşüldü.

Teklif ile ilgili açıklama yapan Belediye Başkanı Abdullah Özyiğit, “İl Sağlık Müdürlüğü’nün 112 acıl merkezi ve aile sağlığı merkezi yapımı ile ilgili böyle bir talebi oldu. Çiftlikköy’de aile sağlığı merekezi kiralık binada. Burada sağlık müdürlüğü daha iyi hizmet verebilecek bir yer yapacak. Biz arsasını 25 yıllığına tahsis ediyoruz. Komisyonun kararı bu” şeklinde konuştu.

 

“KAMUSAL HİZMET VERMEK DEMEK BAŞKA BİR KAMUNUN MALINA ÇÖKMEK DEMEK DEĞİLDİR”

CHP’li meclise üyesi Abdurrahman Yıldız ise kamunun malının gözleri gibi esirgenmesi gerektiğini söyledi. Arsa tahsisine sıcak bakmayan Yıldız, “Burayı biz 112 Sağlık Merkezi için devredeceğiz ama biz biliyoruz ki sağlık müdürlüğünün kamulaştırma, personeli ve iş yapması için zaten yılbaşından ayarlanmış bir bütçesi var. Geçen yıl Büyükşehir Belediyesi bir yer istemişti biz para ile sattık. Dolayısıyla burası çok lazım ise sağlık müdürlüğüne burayı satabiliriz. Bunun yöntemleri bellidir. Kamusal hizmet vermek demek başka bir kamunun malına çökmek demek değildir. Bunların bütçesi yılbaşında ayarlanıyor. Devlet nerede ne yapacağını zaten biliyor. Belediyemiz gayrimenkul fakiri. Coğrafyası çok küçük. Genişleyecek alanı yok” dedi.

 

“HAZİNE ARAZİLERİ KONUT ALANINA ÇEVRİLDİ”

Bu kadar az gayrimenkulü olan belediyenin mallarının verilmesi taraftarı olmadığını anlatan Yıldız şunları söyledi: “Biz bugün oraya bir tesis yapmayı düşünmüyor olabiliriz ama geçmişten beri belediyemiz tesis yapıyor yarında devam edecek. Böyle yerleri korumak lazım. Ben ilçemizin 1/5000’lik imar planlarını takip ediyorum. Çiftlik ve Deniz Mahallelerinde ve Yenişehir’in diğer bölgelerinde boş olan arazilerin tamamı Milli Emlak’a ait. Buralar hazinenin arazileri. Bu planlar görüşülürken bu arazilerin hepsinin konuta çevrilmesi istendi. Hazine yarın orada konut yapmayacağına göre bu konut alanlarını satışa çıkaracak ve satacak. Hazinenin belki bizim belediyemizin 100 katı fazla mülkü var ve bunları satıp hazineye bir şey katmaya çalışırken bizimde kendi mülklerimiz konusunda çok hassas olmamız gerekir. Eğer yerleşim yerlerine yakınlık vesaire gibi bir nedenle yapacaksa bize hazineden bir konut alanı versin. Belediyemiz yapmak isterse ilerde konut yapsın. Yapmak istemiyorsa satsın  belediyemizin bütçesine katkısı olsun.”

 

“YARAMIZA PARMAK BASTINIZ”

Yıldız’ın yaralarına parmak bastığını anlatan Başkan Özyiğit ise “Bizim geçmiş dönemde yapıp kamuya teslim ettiğimiz bir çok tesis olduğunu tespit ettik. Sadece arsa değil yapıp teslim ettiğimiz bir çok tesis var. Bunlar toplumun yaşam kalitesini yükseltmek amaçlı üretilmiş ve tahsis edilmiş. Ortak hedefimiz topluma hizmet götürmek. Bu hizmeti gerçekleştirirken dayanışmayı sağlamamız lazım. Herkes elindeki ortaya koyup bunu sağlamalı. 25 yıllığına teslim ettiğimiz yerler karşılığında Çevre ve Şehircilik Bakanlığı aracılığı ile hazineden karşılığı kadar arsa istedik. Çalışmanın sonuna geldik. Karşılığında yeni arsalar alırız” şeklinde konuştu.

Komisyon kararı Yıldız’ın ret oyuna karşılık oy çokluğu ile kabul edildi.

 

“MÜTEAHHİTLERE KIYAMADI MECLİS”

Meclisin oy çokluğu ili aldığı karara sosyal medya hesabından tepki gösteren Yıldız şunları kaydetti: “Sağlık Bakanlığı Yenişehir de bir bina yapmak istiyor. Bilin bakalım kimden yer istiyor. Hazinenin o kadar arsasını konut alanına çevirip üç beş müteahhite pazarlamayı düşünen hastalıklı kafa ilçe belediyesinin elindeki bir iki arsaya da göz koymuş durumda.

Ve maalesef Yenişehir meclisi benim şerh oyuna karşın bu kararı geçirdi. Karşılığında yer alalım dedik olmadı, Yani kamunun, buna Sağlık Bakanlığı da dahil en fazla arsasının olduğu yerde müteahhitlere kıyamadı meclis. Garip gurebaya ileride belki tesis, çalışma alanı olabilecek yeri verdi” 


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA