“NÜKLEER TEHDİT ALTINDA YAŞAMAK İSTEMİYORUZ” | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

“NÜKLEER TEHDİT ALTINDA YAŞAMAK İSTEMİYORUZ”


 

Türkiye’nin ilk nükleer santralinin inşa edildiği Mersin’de Fukuşima Nükleer Santrali’ndeki patlamanın 11’inci yılına istinaden “Akkuyu Fukuşima olmasın” tepkisi yükseldi. Rusya-Ukrayna savaşına dikkat çeken Mersin Nükleer Karşıtı Platform bileşenleri, “Nükleer tehdit altında yaşamak istemiyoruz” dedi.

HEDİYE EROĞLU

 

Çevre dernekleri, siyasi partiler, emek ve demokrasi bileşenlerinin oluşturduğu Mersin Nükleer Karşıtı Platformu (NKP), Fukuşime Nükleer felaketinin 11’inci yıldönümünde, Akkuyu’da benzer bir felaket yaşanmadan, bölgenin gerçek sahipleri olan ağaçlara, kuşlara ve halka teslim edilmesi çağrısı yaptı.

Atatürk Parkı’nda saat kulesi önünde bir araya gelen platform bileşenleri, “Nükleer santrallerlerden vazgeçin”,“Akkuyu Fukuşima olmasın” pankartları açtı.

 

“11 YIL GEÇTİ, İZLERİ SİLİNMEDİ”

Mersin NKP Dönem Sözcüsü Uğur Tulay, yaptığı basın açıklamasında “Fotoğraflar elimizde, acısı kalbimizde, sızısı dilimizde” diyerek felaketin boyutlarına dikkat çekti.

Fukuşima nükleer santralinde 11 Mart’ta yaşanan  kazanın üzerinden 11 yıl geçtiğini ancak izlerinin silinmediğini vurgulayan Tulay, “Kazanın izleri günümüzde hala silinmemiş ve radyoaktif atıkların verdiği tahribatın boyutları her geçen gün artmaya devam etmektedir. Yasak bölge her geçen gün genişletilmiş ve 150 binden fazla insan yaşadıkları bölgelerden uzaklaştırılmış ve bugün bile geri dönebilmiş değillerdir.

Tüm risk hesaplamaları yapılmış, her türlü tedbir alınmış, tüm felaket senaryoları çalışılmış Fukuşima nükleer santrali 11 yıldır çevreyi ve tüm canlıları zehirlemeye, insanları yaşadıkları yerleri terk etmeye mecbur bırakmıştır. Çok güvenli Fukuşima nükleer santralinde yaşanan sızıntının bunlara yol açtığı düşünülürse daha büyük bir kaza olması durumunda neler yaşanabileceğini burada söylemek bile istemiyoruz” dedi.

 

“SAVAŞIN GÖLGESİNDE NÜKLERE TEHDİT KAPIDA”

Bugün gelinen noktada ise sadece kaza durumunda konuşmanın yetmeyeceği bir senaryoyla karşı karşıya olunduğunu belirten Tulay, Rusya-Ukrayna savaşına da değindi.

Savaşın gölgesinde Rusya’nın elindeki nükleer silahları kullanmaktan çekinmeyeceğini açıkça ifade etiğini anımsatan Uğur Tulay, “Rusya’nın bizim topraklarımızda ve ekonomik ömrünü tamamlayana kadar en büyük hissenin kendinde olacağı benzeri olmayan bir ihale modeliyle bin 22 hektar vatan toprağı Rusya’ya peşkeş çekilmiş durumdadır.

NATO’nun Rusya’ya karşı Ukrayna yanında tavır alarak savaşa girmesi durumunda bir NATO ülkesi olan Türkiye, kendi topraklarında savaş ilan etmiş olacağı Rusya’ya içerinde nükleer yakıt bulunduran nükleer güç santrali inşa ettirmektedir. Bu tek kelimeyle günümüzün moda söylemiyle bir ‘beka’ sorunudur.

 

“NÜKLEER TEHDİT ALTINDA YAŞAMAK İSTEMİYORUZ”

Dünyada nükleer santrallerden vazgeçme eğilimi tüm hızıyla sürerken, çevre ve insan sağlığına zararları normal çalışma koşullarında bile bu kadar yüksek olan nükleer santral konusunda ısrarcı olmak, üstelikte bunu elindeki nükleer silah gücünü kullanmakla tehdit eden bir ülkeye yaptırmak ve bunun için vatan toprağını peşkeş çekmek olsa olsa akıl tutulmasıdır.

 

Nükleer santraller ve nükleer silahlar insanlığın ve dünyanın geleceği için bir tehdit olarak önümüzde durmaya devam etmektedir. Bugün Rusya-Ukrayna savaşı da bize bunun açık ispatıdır. Rusya Ukrayna’da bulunan Zaporijya nükleer santralini vurmuş ve bir anda başta Ukrayna, Avrupa ve Türkiye için büyük bir tehdit gelişmiştir. Neyse ki şu anda açıklanan duruma göre ek binada yangın çıkmış ve herhangi bir sızıntı saptanmadığı açıklanmıştır. Çernobil kazasından ötürü radyoaktif olarak kirlenmiş Ukrayna toprakları günümüzde bile devam eden bir tehdit iken, savaşın etkisiyle bu tehdidin hangi boyutlara ulaşacağını kestirmek olanaksız bir durumdur. Bu son durum bir kez daha göstermiştir ki her nükleer santral, her an bir nükleer bombaya dönüşebilir. Bizler nükleer tehdit altında yaşamak istemiyoruz.

 

“NÜKLEERE İNAT YAŞASIN HAYAT”

Gelin buna hep birlikte engel olalım ve buradan bir kez daha yüksek sesle haykıralım: Nükleer sevdasından vazgeçin. Bu beka sorununu ortadan kaldırın. Yeni Fukuşimalar, Çernobiller yaşanmasın. Cehenneme çevirdiğiniz, katlettiğiniz Akkuyu’yu bizler yeniden cennet yapmak için hazırız. Akkuyu’yu gerçek sahiplerine ağaçlara, kuşlara ve halka teslim edin. Hiroşima, Nagazaki, Çernobil ve Fukuşima’yı anarken yaptığımız bu açıklamaları Akkuyu’da yaşanacak bir felaket sonrası bizler yapamayacağız, sizler de dinleyemeyecek ve yazamayacaksınız. Bizler için bu açıklamaları ve üzüntülerini başka topraklarda bizler gibi düşünen başka insanlar yapacaklar. İşte bu yüzden hep birlikte yüksek sesle, soluğumuz tükenene kadar: Nükleere inat, yaşasın hayat…” diye konuştu. 



   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA