Hasan KÜÇÜK
Gülnar Belediyesi ile Alata Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü arasında 2021 yılında "Gülnar İlçesi Ekolojisine Uygun Yeni Üzüm Çeşitlerinin Belirlenmesi" projesi imzalanmıştı. Söz konusu prototol kapsamında Alata Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü koordinatörlüğünde Tekirdağ Bağcılık Araştırma Enstitüsü işbirliği ve yine Gülnar Belediyesi ve Ulu Tarım katkılarıyla Gülnar’a adapte olması beklenen 6 üzüm çeşidine ait 360 asma Bardat Yaylası’nda toprakla buluştu.
Gülnar Belediye Başkanı Alpaslan Ünüvar, bağcılık için uygun iklim ve toprak koşullarına sahip olan ilçelerinde çiftçiler tarafından bir çok üzüm çeşidinin üretildiğini söyledi. Gülnar’ın bu türlerden biri olan kuş üzümü üretiminde öncü olduğunu vurgulayan Ünüvar, “İlçemiz ülkemiz kuş üzümü üretiminin yüzde 75’ini tek başına karşılıyor. Bizler bölgemizde tarımımıza katkı sunabilecek bu gibi ilçemiz ekolojisine uygun yeni üzüm çeşitlerinin belirlenmesi için el birliğiyle projeler hayata geçiriyoruz” dedi.
“OLUMLU SONUÇLAR ALACAĞIZ”
Bu projeler kapsamında Gülnar’da yetişmesi ümit edilen 6 üzüm çeşidine ait 360 asma fidanının
toprakla buluşturulduğunu anlatan Ünüvar, “İlçemizin verimli topraklarında inşallah olumlu sonuçlar alacağız. Gülnar Belediyesi olarak üretime ve üreticilerimize her zaman destek olmaya devam edeceğiz” şeklinde konuştu.
Projenin koordinatörlüğünü yapan Alata Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü’nde görevli
Ziraat Yüksek Mühendisi Sayın Hasan Hüseyin Oluğ, ise, Gülnar’da 6 çeşit üzümün yetişmesinde ümitli olduklarını ifade ederek yeni üzüm çeşitlerinin Gülnar çiftçisi için gelir kapısı olacağını söyledi.