Haber Merkezi
Mersin’de işlediği bir suç nedeniyle 12 yıl hapis cezası alarak cezasını tamamlayan Süleyman Kaçmaz’ın hayatı, denetimli serbestlik müdürlüğü yetkililerince İŞKUR'un "Engelli ve Eski Hükümlü Kendi İşini Kurma Projesi" hakkında bilgi verilmesiyle değişti.
Huzurkent beldesinin Kulak Mahallesinde yaşayan Kaçmaz, ailesinden öğrendiği süt sığırcılığı ile ilgili iş kurabilmesi için gerekli sermayeyi hibe desteğiyle sağlayabileceğini öğrendikten sonra İŞKUR'a başvurdu. Girişimcilik eğitimi almasının ardından hazırladığı süt sığırcılığı projesini sunan Kaçmaz, beklediği mutlu haberi aldı.
Projesi kabul edilen eski hükümlü, İŞKUR hibesiyle 8 inek alarak evinin bahçesinde kurduğu ahırda süt üretimine başladı. Kaçmaz, hem bakımını yaptığı hem de sütünü sağıp sattığı inekler sayesinde geçimini sağlıyor.
İŞKUR’DAN BAŞVURU ÇAĞRISI
Mersin Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürü Mustafa Kutlu, Kaçmaz’ı işyerinde ziyaret ederek, başarılar diledi. Kurum olarak özellikle dezavantajlı grupta yer alan engelli, eski hükümlü, kadınlar ve gençlerin işgücüne dahil olmaları amacıyla çalıştıklarını söyleyen Kutlu, iş ve Meslek Danışmanlığı hizmeti, mesleki eğitim kursları, işbaşı eğitim programı gibi hizmetleri sunduklarını belirterek engelli ve eski hükümlü çalıştırmayan işverenlerden tahsil edilen idari para cezaları fonundan engellilerin mesleki eğitim ve rehabilitasyonu ile işe ve işyerine uyumlarının sağlanması ve kendi işlerini kurmaları için hazırlanacak projelere destek verdiklerini kaydetti. Kendi İşini Kurmak isteyen engelli ve eski hükümlülerin, proje başvuru dönemlerinde başvurularını kabul ettiklerini belirten Kutlu, başvuru dönemiyle ilgili duyuruların https://www.iskur.gov.tr adresinden duyurular sayfasından takip edilebileceğini ifade etti.
ŞARKÜTERİ AÇMAK İSTİYOR
Süleyman Kaçmaz da, yaptığı açıklamada, cezasını tamamladıktan sonra nasıl bir iş yapabileceği konusunda arayış içinde olduğunu, bu sırada İŞKUR tarafından kendi işini kurmak isteyen eski hükümlülere proje kapsamında hibe desteği verildiğini öğrendiğini söyledi. Sonrasında hibe desteğiyle süt sığırcılığı yapmaya başladığını anlatan Kaçmaz, "Köyde yaşadığım aynı zamanda aile mesleğimizde olduğu için hayvancılık üzerine bir proje düşündüm. Sütçülükte sütü her gün sağıp paranı alabiliyorsun bundan dolayı süt sığırcılığı yapmak istedim." dedi.
Cezasını yerine getirdikten sonra kendi işini kurmayı planladığını belirten Kaçmaz, şöyle konuştu: “Bu proje olmasaydı inek alma imkanım yoktu. Devletimize bu projelerle kendi işini kurma desteği verdiği için çok teşekkür ederim. Şu anda kendi işimin patronu oldum. Eski hükümlüler de mutlaka başvuru yapsınlar onlarda kendi işlerinin patronu olsunlar, ailelerinin geçimini sağlasınlar."
Kaçmaz, 8 inekle başladığı iş sayesinde şu an 22 ineğe sahip olduğunu, işlerini geliştirerek şarküteri de açmak istediğini söyledi.