3 FİDANIN MEZİTLİ’DE Kİ ANITINI ARKADAŞLARI AÇTI | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

3 FİDANIN MEZİTLİ’DE Kİ ANITINI ARKADAŞLARI AÇTI


 

​​​​​​​6 Mayıs 1972 tarihinde asılarak idam edilen devrimciler Deniz Gezmiş, Hüseyin İnan ve Yusuf Arslan için Mezitli’de yaptırılan dev anıtın açılışı muhteşem görüntülere sahne oldu.

Haber Merkezi

Cumhuriyet Halk Partisi 26. Dönem Milletvekili Serdal Kuyucuoğlu tarafından heykeltıraş Hamza Arslan’a yaptırılan Deniz Gezmiş, Hüseyin İnan ve Yusuf Arslan’ın anıtı 68 kuşağının gençlik liderlerinin de katıldığı bir törenle açıldı. Üzerindeki perdenin kaldırılmasıyla birlikte alkışların ve gözyaşları arasında anıtın açışına katılan binlerce kişi fotoğraf çektirmek için birbiriyle yarıştı. Devrimci tavırları ile bir döneme damga vuran isimler, yeni kuşaklara yaşadıkları anıları anlattı.

 

DENİZ, HÜSEYİN VE YUSUF’UN ARKADAŞLARI AÇTI

Mezitli Belediye Başkanı Neşet Tarhan’ın desteğiyle Mezitli Fatih Parkına yerleştirilen anıtın açılışına Başkan Tarhan’ın yanı sıra CHP Ankara Milletvekili Yıldırım Kaya, geçmiş dönem milletvekilleri, Tarsus Belediye Başkanı Haluk Bozdoğan, Mersin Ticaret ve Sanayi Odası Başkan Ayhan Kızıltan, DİSK Genel İş Mersin Şube Başkanı Kemal Göksoy, Mersin Cemevi Başkanı Hasan Kılavuz, üç fidanın arkadaşları Ali Özcan, Gökalp Eren, Yaşar Yılmaz, Kaya Kahraman, İbrahim Çenet, Turhan Önalan, Hasan Kapıkıran, Eşref Erdem, İbrahim Özdiş, Mehmet Tüm, Ziya Yergök, Timuçin Savaş, belediye meclis üyeleri, siyasi parti temsilcileri mahalle muhtarları ve çok sayıda vatandaş katıldı.

 

ŞARKI VE MARŞLARA BİR AĞIZDAN EŞLİK ETTİLER

3 devrimcinin idam edilmeleri sürecinin yer aldığı gazete kupürleri ve yaşamlarının farklı dönemlerinin yer aldığı fo0toğraf sergisi de açıldı. Genç şairlerden Ezgi Övünç Yılmaz’ın, üç fidan adına yazdığı şiiri okuduğu açılışta, Mersinli sanatçı Silver Kesici ve orkestrası da şarkı ve marşlardan oluşan muhteşem bir konser verdi. Açılışa katılanlar Kesici’nin şarkılarına hep bir ağızdan işlik etti.

“ŞİMDİ NEREDEYİZ? DİYE KENDİMİZİ SORGULAMAMIZ GEREKİYOR”

Deniz Gezmiş ve arkadaşlarının dünyayı iyilikten ve güzellikten yana değiştirmek adına canlarını verdiğine vurgu yapan Mezitli Belediye Başkanı Neşet Tarhan, konuşmasında, “Benimde; devrimci idealleri olan 'ilerici' biri olarak o dönemde okurken hayallerim vardı. Hayalimiz, Türkiye'yi, dünyayı değiştirmekti. Deniz ve arkadaşları, Mustafa Kemal Atatürk'ün Kurtuluş Savaşında emperyalizme karşı bağımsızlık sevdasını sürdürmek için 19 Mayıs’ta Samsun’dan Ankara’ya yürüyordu. Onlar; ‘Yaşasın tam bağımsız demokratik Türkiye’ diye haykırıyordu. Onlar; idama giderken dahi ölüme meydan okuyarak son sözlerini söyleyenlerdi. 3 fidan bizim için, solmayan çiçeklerdir. Onların anısı önünde saygı ile eğiliyorum. ‘Şimdi neredeyiz?’ diye kendimizi sorgulamamız gerekiyor. Bir taksim direnişini bile yeterince yorumlayıp değerlendiremedik. Sokaklardaki ekmek kuyruklarını, enflasyon rakamlarını devrimci bir tavırla irdelemeliyiz” ifadelerini kullandı. 

 

“BURASI BİR ÖZGÜRLÜK KENTİ. BU ANIT ELBETTE Kİ MEZİTLİ’YE YAKIŞIRDI”

 

Tarhan, “Burası Mezitli. Burası bir özgürlük kenti. Bu anıt elbette ki Mezitli’ye yakışırdı. Başta anıtı yaptıran Serdal Kuyucuoğlu’nun yanı sıra her zaman belediye meclisimizde oy birliği ile karar veren ve bu anıtın yapımına da için oy birliği ile karar veren tüm meclis üyelerine özellikle teşekkür ediyorum” dedi.

 

“İDEALLERİ UNUTULMASIN DİYE ANIT YAPTIK”

Konuşmasına Deniz Gezmiş ve arkadaşları ile anılarını anlatarak başlayan 26. Dönem Milletvekili Serdal Kuyucuoğlu, “Bizler 68 kuşağı olarak kimimiz hayatın içinde öğütüldük, kimimiz okulunu, yaşamını bıraktı, kimimiz yurtdışına kaçmak zorunda kaldı, kimimiz hapsedildi, idam edildi. Biz de ölümlerinin 50. Yılında arkadaşlarımız için bir anıt yapmaya karar verdik. Heykeltıraşımız Hamza Arslan’a, anıt için yer tahsis yapan, meclisten kararı geçiren ve bizlere sonsuz destek sunan Mezitli Belediye Başkanımız Neşet Tarhan ve ekibine teşekkür ederim” dedi.

 

“50 YIL GEÇMESİNE RAĞMEN HAK HUKUK, VE ÖZGÜRLÜK MÜCADELESİ DEVAM EDİYOR”

 

Bu ülke için güneşi zapt etmeye çalışan gençlerin ölümü su gibi içtiğine vurgu yapan Kuyucuoğlu, “Onları 25 yaşında asanlar, hapsedenler tarihin çöplüğünde kayboldu. Ama onlar tohum oldu, ağaç oldu, Anadolu topraklarında orman oldu. 50 yıl geçmesine rağmen hak hukuk, ve özgürlük mücadelesi devam ediyor. Bugünlerde bu adalet özlemi daha çok can yakıcı hale geldi. İktidar sahipleri baskıyla bu özgürlük arayışını sindireceklerini sanıyorlar. Hiçbir zaman korkmadık, yılmadık, durmadan devam ediyoruz” diye konuştu.

 

“OLAN ONLAR DEĞİL, ÖLENLER BİZLERİZ”

Heykeltıraş Hamza Arslan’ın mesajını okuyan İTÜ devrimci öğrenci önderlerinden Turhan Önalan, konuşmasında anıtın yapılışını aktardı. Önalan, heykeltıraş Arslan’ın eserin yüzyıllar boyu yaşaması için kullandığı mermer seçimini ve sürecini de dile getirdi. Önalan, “Ölen onlar değil, ölenler bizleriz. Onlar her gün çocuklarına, torunlarına verdiği isimlerde yaşıyor. Her gün daha çok yaşayacaklar. O yüzden üzülmeden, bıkmadan, yorulmadan onların anısını yaşatmaya devam edeceğiz” dedi.

 

“ZAFERE ULAŞAMAZSAK DA BİR DESTAN YAZACAĞIZ, BİR MESAJ BIRAKACAĞIZ’ DİYORLARDI”

68’liler Birliği Kurucu Genel Başkanı Gökalp Eren de zaman zaman gözyaşlarıyla yaptığı konuşmasında, “Burada Türkiye halkının seçkin üç evladını anıtlaştıran tüm herkese teşekkür ederim. Onların her biri gerçek birer devrimciydiler. Teorik olarak da hakim, yapılması gerekeni yapmaya cesaret edecek kararlılığa sahiptiler. ‘Zafere ulaşamazsak ta bir destan yazacağız, bir mesaj bırakacağız’ diyorlardı. Halka bırakılacak mesaj önemliydi. Gelecek güzel günlerin gerçek sahipleri oldular. Halkın zorba diktatörlerden, işgalcilerden kurtulması için büyük önderlere ihtiyaç vardır. 25 yılda 250 yıllık sevda ürettiler. Onlar Tam Bağımsız Türkiye diyerek 6. Filoya karşı dururken, onlara saldıranlar bugün iktidarda. Bunlara karşı ancak devrimci ilkelere ve hedeflere daha sıkı sarılarak kazanabiliriz” ifadelerine yer verdi. 

 

“ZAP SUYUNA KÖPRÜ YAPTIK”

İTÜ Talebe Cemiyeti Başkanlarından Yaşar Yılmaz da, Deniz Gezmiş ile son görüşmesini ve birlikte Zap Suyu üzerine yaptıkları köprüyü anlattı. Yılmaz, “Zap Suyundaki köprü bugün Deniz Gezmiş köprüsü olarak anılıyor. Bu halkın belleğinde bir nesnenin şekillenişini gösteriyor. Ne büyük mutluluk” dedi.

 

 

“FAŞİZME KARŞI HAKLARIN KARDEŞLİĞİ İÇİN KOL KOLA GİRELİM”

68 Kuşağının yürüttüğü devrimci mücadeleyi sonraki dönemlerde devrimcilere devrettiğini dile getiren Eğitim-Sen Kurucu Genel Başkanı ve CHP Ankara Milletvekili Yıldırım Kaya, “Denizlerin yoldaşı olan Serdal Kuyucuoğlu bugün yoldaşlığın ne demek olduğunu bize öğretti. Dün nasıl Denizler halkların kardeşliği için kol kola girdilerse bu gün de biz faşizme karşı hakların kardeşliği için kol kola girelim. Eğer bugün kol kola girmezsek demokrasi devrimini gerçekleştiremeyiz. O zaman Denizlere, Mahirlere sözümüzü tutmamış oluruz. Emperyalizme karşı tam bağımsız Türkiye şiarını hayata geçirmek için Denizlerin yolunda yoldaş olalım” dedi.

 



   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA