HEDİYE EROĞLU
Mersin Şehir Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde, tıbbı malzeme sıkıntısı yaşandığı iddiaları gündeme geldi. Sosyal medyada gündem olan bir paylaşımda hastanenin beyin ve sinir cerrahisi bölümünde bu yüzden ameliyatların yapılamadığı öne sürülürken İl Sağlık Müdürlüğü konuyla ilgili soruşturma başlattı.
Ancak Türk Tabipler Birliği (TTB), Aralı ayında konuyla ilgili ortopedi ve beyin cerrahi kliniklerinde, temin edilemeyen tıbbi malzemeler nedeniyle Türkiye’nin neredeyse 81 ilinde tıbbi malzeme gerektiren beyin ve sinir cerrahi ile ortopedi ameliyatlarının durduğu bilgisini paylaşmıştı.
“AMELİYATHANELERDE SIKINTI VAR”
Mersin Tabip Odası Başkanı Dr. Nasır Nesanır, gerek hekimlerden, gerek sağlık çalışanlarından ve gerekse de halktan edindikleri bilgilere dayanarak Mersin'de ve ilçelerinde özellikle ameliyathanelerde malzeme sıkıntısı olduğunu vurguladı.
“Bunun giderek kronikleştiğini söyleyebiliriz” diyen Nasır, “Bu sorun sadece Mersin'de değil ülkenin tamamının da yaşanmaktadır. Bu sorun sağlıkta dönüşüm programının olumsuz sonuçlarından ve içinde bulunduğumuz ekonomik kriz yüzünden katlanarak sürmektedir. Çözüm için hastanelerin ödenekleri artırılmalı ve toplum sağlığını geri plana iterek kâr ve sermaye birikimini önceleyen sağlık politikalarından vazgeçilmelidir” dedi.
“MALZEMELER HASTALARA YAZILIYOR”
Mersin Tabip Odası önceki dönem başkanı Dr. Mehmet Antmen ise bu durumun sürpriz olmadığını söyleyerek, “Sürpriz bir durum değil. Birkaç ay önce Toros Devlet Hastanesi’nde hiçbir ameliyat yapılmıyordu. Şehir Hastanesi ve diğer hastanelerde de bu durum söz konusu oldu. Bu durum sağlık politikasının yanlışlığından da kaynaklı bir konu. Hastanelere yeterince bütçe ayrılmıyor. Hastaneler ya kendi kaynaklarıyla da hastalara yazılan malzemelerle ameliyatlar yapabiliyor” dedi.
“FELAKET OLUR DEMİŞTİK”
CHP Mersin 24, 25 ve 26. dönem Milletvekili Dr. Aytuğ Atıcı da, bu durumun Mersin’e özgü olmadığını vurgulayarak, “Maalesef Türkiye’de sağlık sistemi çökmüş durumda. Bunlar sağlıkla geldi sağlıkla gidecekler. İnsanlara ‘sağlıkta dönüşüm yapıyoruz, şehir hastanelerini inşa ediyor, performans sistemine geçiyoruz’ dediler ve insanlar iyi bir şey olacak sandı. Ancak biz işin içinde olanlar olarak bunun felaket getireceğini biliyorduk. Sağlığı ticarileştirdiler. İnsanları hastanenin duvarları tedavi etmez, doktor tedavi eder. Doktorda duvarlarla değil elindeki malzeme ile tedavi eder. Özellikle protezde de sıkıntı var. Anjiyo olan insanlara takılacak stentte de sorun var” dedi.