Hasan Küçük
İmara aykırı olduğu gerekçesiyle yıllardır yıkılmayı bekleyen Mersin merkez Akdeniz ilçesinde Ulu Cami yanındaki iş merkezi el değiştirdikten sonra imar barışından yararlanarak yeniden inşaata ve ofis satışlarına başlamıştı. Mimarlar Odası Mersin Şube Başkanı Ünal Şahin ise konuyu Büyükşehir ve Akdeniz Belediyesi’nden gelecek evraklar sonunda gerekirse mahkemeye taşıyacaklarını belirtmişti.
“SONUÇLARI AĞIR OLACAK”
Söz konusu bina Akdeniz Belediye Meclisinin Mayıs ayı 2. Oturumunda gündeme geldi. Meclisin dilek ve öneriler bölümünde söz alan CHP Grup Sözcüsü Muhittin Ertaş, daha önce defalarca gündeme getirdikleri konuyu kamuoyunun merak ettiğini söyledi. Ulu Cami yanındaki yüksek binanın
5 katının kaçak yapıldığını ifade eden Ertaş, “Bizim bildiğimiz kadarı ile bu 15-20 sene önce burası kaçak olarak yapılmış. Hatta buna ilişkin mahkemeden yıkım kararı dahi çıkmıştı. Bunu defalarca meclis huzurunda ve dışarıda gündeme getirdiğimiz vakit buranın yıkımının çok pahalıya mal olacağı buna imkanımızın olmadığı gerekçesi ile yıkım işlemi bir türlü gerçekleşemedi. İmar Müdürü ile görüştüğümüzde İmar Barışı hakkı kullanıldığı söyledi. Mahkeme kararı olan bir yerde imar barışının ne kadar geçerli olacağını sorduk. Orası oldu bittiye getirildi. Bu hoş değil. Kentin merkezinde 5 katı fazla bina yapacaksın buna hiçbir şey yapamayacaksın. Bunun sonuçları ağır olacaktır. Hala bir şey yapılabilirse hep beraber el atalım bu konuyu çözelim. Komu oyu sizin iradenizi merak ediyor” dedi.
GÜLTAK: “KANUN KARŞIMIZDA”
Akdeniz Belediye Başkanı M. Mustafa Gültak ise söz konusu bina için yapı kayıt belgesi alındığını ve yasal olarak yapacakları bir şeyin olmadığını söyledi. Kanunun karşılarında olduğunu söyleyen Gültak, “Arkadaşlara incelettim. Hukuksal olarak ne yapabiliriz dedim. Hiçbir şey yapamayız dediler. Böyle bir hakkımız yok dediler. Ben bu konuyu kurcaladın. Bende çok olma tarafı değildim. Bu mesele yeni bir mesele değil. Ama burası yenileme alanı içinde. Büyükşehir’in de burada yetkisi var oda bir şey yapamıyor. Yapı kayıt belgesi var. Yenileme alanı olduğu için Büyükşehir’de direk müdahil olabilir. Olamıyor. Olsa da bir şey değişmeyecek. Burada sadece Akdeniz Belediyesi sorumlu değil. Biz hiç ruhsat vermedik. Hiçbir projeyi onaylamadık. Tamamen Çevre Bakanlığı’nın inisiyatifinde yürüyor. O projeye göre yapılacak işlemler sonrasında biz kullanma izni filan uyuyorsa elindeki evraklara göre her şeyi denetleriz. Uygun ise..” şeklinde konuştu.
“RANT VAR DİYORSUNUZ NE RANTI?”
Araya giren İmar Müdürünün “Biz vermiyoruz” uyarısı üzerine Gültak, “Onu da biz vermiyoruz. Tapu Müdürlüğü veriyor. Akdeniz Belediyesi’nin idaresi ile ilgili hiçbir olay yok. Salih Akbaş bey orada vatandaşa çekme ile ilgili vatandaşa rant var dedi. 1/5000’liği kim yaptı. Birbirimizi suçlarsak iş başka yere gider. Biz yapmadık. O parsele 3-5 çekimi ben vermedim. Büyükşehir verdi. Büyükşehir’deki bürokratlar mı rant elde etti? Hataya göz yumdu? Böyle olunca iş başka yerlere gidiyor. Biz namuslu insanlarız. Rant var diyorsunuz ne rantı? Bunu Büyükşehir yaptı rantı. Bunlar doğru şeyler değil. Birbirimizi germeyelim. Yasal olarak yapacağımız bir şey yok.” ifadelerini kullandı.