Haber Merkezi
Tarsus Kent Konseyi Yürütme Kurulu üyesi gazeteci-yazar Uğur Pişmanlık’ın önerisiyle geçen başlatılan Tarsus 2. Stoa Felsefe Festivali bu yıl daha zengin bir programla yapılacak. Tarsus 2. Stoa Felsefe Festivali Tarsus Belediyesi, Tarsus Kent Konseyi ve Aratos Felsefe Dergisi’nce ortaklaşa gerçekleştiriliyor.Festivalin bu yılki konusu “Antik Çağ Stoa Felsefesi ve Günümüze Yansımaları” olarak belirlendi. Festival, 27-29 Mayıs tarihleri arasında St. Paul Kilisesi ile Gözlükule Kazı Araştırma Merkezi’nde ve 3. gün ise Mersin Mezitli Kent Konseyi'nde yapılacak.
MEŞALELİ KOŞU İLE BAŞLAYACAK
Yapılan açıklamada, Tarsus 2. Stoa Felsefe Festivali'nde çeşitli üniversitelerden akademisyenlerin felsefe söyleşileri, resim sergisi, tiyatro gösterisi, müzik dinletisi, belgesel film gösterisi yer alacak.
Tarsus 2. Stoa Felsefe Festivali, 26 Mayıs akşamı, Tarsuslu filozof ve maratoncu Khrisippos’un kent içinde meşaleli koşusuyla başlayacak. Temsili bir sporcu Cengiz Topel’den Demirkapı’ya kadar elinde yanan meşalesiyle festivali duyuracak.
Tarsus 2. Stoa Felsefe Festivali, 27 Mayıs Cuma günü saat 10.00’da Boğaziçi Üniversitesi Gözlükule Kazı Araştırma Merkezi’nde açılış konuşmalarıyla başlayacak.
Programa göre ilk gün, Mersin Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Resim Bölümünden Öğr. Gör. Yıldız Allahverdi ve öğrencilerinin “Tarsuslu Filozof Gökbilimci Aratos Yansımaları” 2022 Resim Sergisinin açılışı yapılacak. Arından, İzmirli sanatçı Sevinç Öztürk’ün yazıp oynadığı ve yönetmenliğini Uğur Pişmanlık’ın yaptığı “İskenderiyeli Hypatia” Tiyatro tek kişilik gösteri sahnelenecek. O günün son etkinliği, Uğur Pişmanlık’ın senaryosunu yazdığı yardımcı yönetmenliğini üstlendiği “Kölelikten Filozofluğa: Epiktetos” adlı felsefe belgeselleri film gösterimi olacak. Ayrıca Aratos Felsefe Okulu'na katkıları nedeniyle Eren Erdem, Mehmet Akay ile Uğur Çoban'a teşekkür plaketi takdim edilecek.
2. GÜN FELSEFE OTURUMUYLA BAŞLAYACAK
Tarsus 2. Stoa Felsefe Festivali’nin 2. günü, 28 Mayıs Cumartesi günü saat 10.00’da St. Paul Kilisesi Anıt Müze’de felsefe oturumlarıyla başlayacak. Program akışı şöyle; “Nedir Stocılık?” Prof. Dr. Zehragül Aşkın (Mersin Üniversitesi Felsefe Bölüm Başkanı), "Stoa Düşüncesinde Duyguların Yeri"
Doç. Dr. Çetin Türkyılmaz (Hacettepe Üniversitesi Felsefe Bölümü), “Stoa Filozofları Neden İntihar Etti” Prof. Dr. Sinan Özbek (Kocaeli Üniversitesi Felsefe Bölüm Başkanı), “Stoacılığın Psikoterapiye Yansımaları” Prof. Dr. Kamuran Elbeyoğlu (Girne Amerikan Üniversitesi), “Seneca ve Stoacı Etiğin Yeniden Temellendirilişi” Prof. Dr. Doğan Göçmen (Dokuz Eylül Üniversitesi Felsefe Bölümü), “Epiktetos’un Özgürlük ve Mutluluk Anlayışı” Doç. Dr. Mustafa Günay (Çukurova Üniversitesi Felsefe Grubu Öğretmenliği ABD), “Antik Stoa'da Önceden Belirlenim ve Özgürlük Paradoksu” Öğr. Gör. Celal Gürbüz Çukurova Üniversitesi Felsefe Grubu Öğretmenliği ABD/Emekli.
Festivalin 3. günü Mersin’de Mezitli Belediyesi ve Kent Konseyi ile birlikte aynı programla gerçekleştirileceği ifade edildi. Ayrıca festival süresince Tarsus tarihi ve kültürünü yansıtan kitaplarının sergilendiği Aratos Yayınları standında, gazeteci-yazar Uğur Pişmanlık kitaplarını imzalayacak.
Aratos dergisi Yayın Yönetmeni Uğur Pişmanlık festivale dair açıklamasında, “Tarsus’a bir festival kazandırıyoruz. Geçen yıl ilkini gerçekleştirdiğimiz Tarsus Stoa Felsefe Festivali’nin 2.’sini yapıyoruz, antik çağda stoa felsefesinin merkezlerinden biri olan Tarsus’a çok yakışacaktır. Tarsus Felsefenin kentidir” diye konuştu.