KÜRTÇE OYUN YASAĞINA TEPKİ | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

KÜRTÇE OYUN YASAĞINA TEPKİ


 

Çukurova Sanatçılar Platformu Mersin Valiliğinin ’Tartuffe’ adlı Kürtçe oyunu yasaklamasına tepki göstererek tüm kesimleri bu tür anti demokratik ve inkarcı tutumlara karşı tavır almaya davet etti.

Hasan Küçük

 

Adana Valiliği’nin ardından, Mersin Valiliği’nin de Amed Şehir Tiyatrosu’nun ’Tartuffe’ adlı Kürtçe oyunu yasaklaması Mersin’de protesto edildi. Çukurova Sanatçılar Platformu tarafından Mersin Valiliğinin yasak kararına tepki göstermek için Özgür Çocuk Parkı’nda basın açıklaması düzenlendi. Kürtçe pankartların açıldığı basın açıklamasını platform adına oyunun aynı zamanda Mersin organizatörü olan Cejna Saruhan yaptı.

 

“HÜKÜMETLER DEĞİŞSE DE BASKILAR DEVAM ETMİŞTİR”

Halkların tarihiyle, kültürleriyle ve dilleriyle var olduğunu ifade eden Saruhan, varlıkları, yaşamaları ve devamlılıklarınında buna bağlı olduğunu belirtti.

İnkarcı ve asimilasyona dayalı gelişen her politikanın o halkın varlığını hedeflediğini anlatan Saruhan, “Türkiye Cumhuriyeti kuruluşunda itibaren diğer halkları, kültürleri ve inançları inkar etmiş ve yok olmaları için de özel bir politika uygulamıştır. Başta Kürt halkı olmak üzeri diğer halklara ve kültürlere yönelik uygulamalar ve yasaklar hükümetler değişse de sistematik olarak devam edilmiştir. Varlığını ve kültürünü yaşatmanın zemini ve imkanları ortadan kaldırılmış, oluşan zeminleri de çeşitli bahanelerle ve yasal olmayan gerekçelerle engellemektedir” dedi.

 

“ENGELLEMENİN YASAL DAYANAĞI YOKTUR”

Son dönemde Kürt kültürüne ve muhalif sanatçılara yönelik baskı ve yasaklamaların daha da artarak devam ettiğini vurgulayan Saruhan şunları söyledi: “Son olarak 5 -6 Haziran 2022 tarihinde Amed Şehir Tiyatrosu’nun Kürtçe olan “ Tartuffe “ oyunu güvenlik gerekçesiyle hem Adana hem de Mersin Valiliği tarafından iptal edilmiştir. “Tartuffe oyunun tarihi ve içeriği bilinmektedir. Yüzlerce defa oynanmış ve güçlü bir seyirci kitlesine sahip olan böylesi bir tiyatronun engellenmesinin hiç bir yasal dayanağı yoktur. Tamamıyla keyfi bir yönetim tarzından kaynağını almaktadır. Kültürümüze ve sanatımıza yönelik gelişecek her engelleme ve yasağa karşı tavrımızı güçlü bir şekilde ortaya koyacağımızı buradan söylüyoruz. Hiç bir baskı ve engelleme bizi sanatsal faaliyetlerimizden geri tutmayacaktır. Kendisini sosyalist, demokrat ve halkçı olarak gören tüm kurum ve bireylerin de bu tür anti demokratik ve inkarcı tutumlara karşı tavır almaya çağırıyoruz. Biz sanatçılar, siyasetçiler ve emekçiler olarak bu anti demokratik ve faşizan uygulamaları red ediyor ve kınadığımızı da belirtmek istiyoruz.”

Basın açıklamasına katılanlar Kürtçe müzik eşliğinde halay çeken kalabalık daha sonra dağıldı.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA