GİZEM EKİCİ
Mersin'de 1930'lu yılların sonunda kurulan Şehir Mezarlığı, Müslüman, Hristiyan ve Yahudi inancına mensup vatandaşların yan yana defnedilmesi nedeniyle birliktelik kültürünün önemli sembolü haline geldi. Dönemin Belediye Başkanı Mithat Toroğlu tarafından dünyada ırk ve inanç ayrımcılığının zirve yaptığı zamanlarda 1938 yılında açılan Şehir Mezarlığı, kentin birlikte yaşama kültürünün sembolü haline geldi. Her yıl bayramlarda ziyaretçi akınına uğrayan mezarlık, Müslüman, Hristiyan ve Yahudi vatandaşların kabrine ev sahipliği yapıyor. Hoşgörü mezarlığında her yıl Kurban Bayramının ilk günü din adamlarının katılımıyla dinlerin buluşması töreni yapılıyor.
Mersin’de 24. Dinler Buluşması Mersin Büyükşehir Belediyesi Akbelen Şehir Mezarlığı’nda gerçekleştirildi. Bir süre önce hayatını kaybeden, etkinliğin yaratıcısı Lina Nasif’siz ilk kez düzenlenen Dinler Buluşması’nda katılımcılar Lina Nasif’i anlattı, onun mirası olan bu etkinliğin devam ettirilmesi için söz verdi.
DİNLER BİR ARADA
Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin himayesinde gerçekleştirilen 24. Dinler Buluşması Ney dinletisi ile başladı. Lina Nasif’in dostlarının konuşmacı olarak yer aldığı ‘Lina Nasif’ video gösterimi ile devam eden etkinliğe; Mersin Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Hasan Gökbel, Mersin Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Ayhan Kızıltan, Mersin Kent Konseyi Başkanı Ayferi Tuğcu, İmam Şemsettin Bulgan, Mersin İtalyan Katolik Kilisesi Ruhani Lideri Roshan Cordeiro, Mersin Ortodoks Kilisesi Ruhani Lideri Coşkun Teymur, Mersin Cemevi İnanç Kurulu Başkanı Erdoğan Sevin ve çok sayıda Mersinli katıldı.
“LİNA NASİF MERSİN İÇİN BİR SEMBOLDÜ”
Yaptığı konuşmada Lina Nasif’in Mersin’de önemli bir iz bıraktığını ve ebediyete intikal ettiğini hatırlatan Mersin Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Hasan Gökbel, “Ama intikal ederken de yüreklerimizde derin izler bıraktı. Dinlerin buluşması etkinliği de Lina Nasif’in yönetmenliğini yaptığı bir etkinlikti. A’dan Z’ye etkinliğin bütün aşamalarında vardı. Hatta sunuculuğunu bile kendisi yapardı. Tüm dinleri buluşturan ve bayramda bir araya getirerek dua etmesini sağlayan bir kişilikti. Lina Nasif Mersin için bir semboldü. Hoşgörü ve insan sevgisi onun en büyük özelliğiydi” şeklinde konuştu.
“BU ETKİNLİK, BUNDAN SONRA DA BU ŞEKİLDE DEVAM EDECEK”
24. Dinler Buluşması etkinliğinde bir konuşma yapan Mersin Kent Konseyi Başkanı Ayferi Tuğcu “24.’sünü yaptığımız ve Mersin’in özünü temsil eden bu buluşma ile bugünlerde dünyada çokça ihtiyaç duyulan hoşgörüye, birliğe, beraberliğe hep birlikte katkı sunmaktayız. Bu etkinliği bugün Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin himayesinde gerçekleştirmekteyiz. Ve Lina’ya söz verildiği gibi, bu etkinliğin bundan sonra da bu şekilde devam edeceğini söylemeliyiz. Bunun için Mersin Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Vahap Seçer başta olmak üzere, tüm emeği geçenlere ve katılımcılara teşekkür ederim” dedi.
“LİNA BENİM İÇİN HEM ABLA, HEM KARDEŞ HEM DE KOMŞUMDU”
MEDEKA Kültür Sanat Kurulu Başkanı Vahap Kokulu, Lina Nasif’in kendisi için hem abla, hem kardeş hem de komşu olduğunu belirterek “Onunla Mersin’in sanat, kültür ve üniversite dünyasında çoğu kez yollarımız kesişti. Her ikimiz ve tüm Mersin dostları olarak, Mersin’in zengin barış ve hoşgörü ortamının güçlendirilmesi için yapılan projelerde ve çalışmalarda, bizden destek isteyenlere gönüllü yardımcı olduk, ışık tutmaya çalıştık” diye konuştu.
Konuşmaların ardından Mersin Rum Ortodoks Kilisesi Pederi Coşkun Teymur, Mersin Cemevi Dedesi Erdoğan Sevim, Mersin İl Müftülüğü Temsilcisi Şemsettin Bulgan ve Latin İtalyan Katolik Kilisesi Pederi Roşan Cordeiro kısa birer konuşma yapıp, temsilcisi oldukları dini inanç doğrultusunda dualar etiler.
24.’sü düzenlenen Dinler Buluşması etkinliği, tüm katılımcıların hep birlikte yaptıkları ‘Evrensel Dua Okuma’ ile son buldu.