HEDİYE EROĞLU
Tepkilere rağmen Mersin’in Gülnar ilçesinde yapımı devam eden Akkuyu Nükleer Güç Santrali’nin (NGS) 4’üncü ve son reaktörünün temeli geçtiğimiz günlerde atılırken sahada kriz yaşanıyor.
Akkuyu Nükleer Güç Santrali’nin (NGS) yüzde 75’ine sahip olan Rus devletine bağlı nükleer enerji şirketi Rosatom, Rus-Türk ortaklığıyla kurulan Titan-2 IC İçtaş A.Ş. ile yapılan Akkuyu NGS inşaat sözleşmesinin feshi için ihtarname gönderdi. Bunu üzerine İÇTAŞ işçileri sahaya alınmazken, Bu gelişmeler sonrası İçtaş’ın çalışanlarına süresi belli olmayan izin verdiği öğrenildi.
AVANSLARIN USULSÜZ HARCANDIĞI İFADE EDİLDİ
Rus devletine bağlı nükleer enerji şirketi Rosatom’dan firmaya gönderilen ihtarnamede İçtaş’ın işçi yaralanma ve ölümlerine neden olan iş güvenliği zaafları bulunduğu, taahhüt ettiği işleri zamanında teslim etmediği ve aldığı avansları usule uygunsuz olarak inşaat yerine başka yerlere harcadığı ifade edildi. Akkuyu Nükleer A.Ş.’nin, sözleşme maddeleri uyarınca Titan-2 IC İÇTAŞ A.Ş. ile ortaklık sözleşmesini tek taraflı olarak fesih kararı almasından sonra gözler Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığına çevrildi. Bakanlık olayla ilgili nihai kararı hem Rus firması Titan-2’nin gerekçelerini hem de IC İÇTAŞ’ın konu hakkındaki görüşünü aldıktan sonra verecek.
RUSLAR, UCUZ İŞÇİ Mİ GETİRMEK İSTİYOR?
İÇTAŞ ile Ruslar arasında kriz yaşandığı öne sürüldü. Krizin nedeninin Ruslar’ın yabancı uyruklu Özbek, Türkmen gibi işçileri getirerek iş gücünü ucuzlatmak istemesi olduğu öne sürüldü.
İNŞAAT DURABİLİR Mİ?
Nükleer santralde inşaatın durdurulması, 5 Ağustos’ta Soçi’de bir araya gelecek Erdoğan-Putin görüşmesi öncesi manidar olarak değerlendiriliyor.
TOPLAM ÇALIŞAN 25 BİN
Mersin'in Gülnar ilçesinde yapımı devam eden Akkuyu Nükleer Güç Santrali'ni (NGS) geçtiğimiz günlerde ziyaret eden Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, tesisi Cumhuriyetin kuruluşunun 100’üncü yıl dönümünde açmayı hedeflediklerini söylemişti.
Geçtiğimiz günlerde 4. reaktörün temelinin atıldığı şantiye sahasında 25 binden fazla kişi çalışıyor. Çalışanların yüzde 80’i Türk. Başta nükleer enerji, inşaat, elektrik elektronik olmak üzere 600’ü aşkın Türk mühendis burada ter döküyor.