AKKUYU’DA DEV SÖZLEŞME FESHEDİLDİ! | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

AKKUYU’DA DEV SÖZLEŞME FESHEDİLDİ!


 

Akkuyu Nükleer Güç Santrali’nin (NGS) yüzde 75’ine sahip olan Rus devletine bağlı nükleer enerji şirketi Rosatom, Rus-Türk ortaklığıyla kurulan Titan-2 IC İçtaş A.Ş. ile yapılan Akkuyu NGS inşaat sözleşmesinin feshi için ihtarname gönderdi. Bunu üzerine İÇTAş işçileri sahaya alınmazken, Ruslar’ın iş gücünü ucuzlatmak ve bunun için de dışarıdan işçi getirmek istediği iddia edildi.

HEDİYE EROĞLU
 

Tepkilere rağmen Mersin’in Gülnar ilçesinde yapımı devam eden Akkuyu Nükleer Güç Santrali’nin (NGS) 4’üncü ve son reaktörünün temeli geçtiğimiz günlerde atılırken sahada kriz yaşanıyor.

Akkuyu Nükleer Güç Santrali’nin (NGS) yüzde 75’ine sahip olan Rus devletine bağlı nükleer enerji şirketi Rosatom, Rus-Türk ortaklığıyla kurulan Titan-2 IC İçtaş A.Ş. ile yapılan Akkuyu NGS inşaat sözleşmesinin feshi için ihtarname gönderdi. Bunu üzerine İÇTAŞ işçileri sahaya alınmazken, Bu gelişmeler sonrası İçtaş’ın çalışanlarına süresi belli olmayan izin verdiği öğrenildi.

 

AVANSLARIN USULSÜZ HARCANDIĞI İFADE EDİLDİ

Rus devletine bağlı nükleer enerji şirketi Rosatom’dan firmaya gönderilen ihtarnamede İçtaş’ın işçi yaralanma ve ölümlerine neden olan iş güvenliği zaafları bulunduğu, taahhüt ettiği işleri zamanında teslim etmediği ve aldığı avansları usule uygunsuz olarak inşaat yerine başka yerlere harcadığı ifade edildi. Akkuyu Nükleer A.Ş.’nin, sözleşme maddeleri uyarınca Titan-2 IC İÇTAŞ A.Ş. ile ortaklık sözleşmesini tek taraflı olarak fesih kararı almasından sonra gözler Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığına çevrildi. Bakanlık olayla ilgili nihai kararı hem Rus firması Titan-2’nin gerekçelerini hem de IC İÇTAŞ’ın konu hakkındaki görüşünü aldıktan sonra verecek. 

 

RUSLAR, UCUZ İŞÇİ Mİ GETİRMEK İSTİYOR?

İÇTAŞ ile Ruslar arasında kriz yaşandığı öne sürüldü. Krizin nedeninin Ruslar’ın yabancı uyruklu Özbek, Türkmen gibi işçileri getirerek iş gücünü ucuzlatmak istemesi olduğu öne sürüldü. 

 

İNŞAAT DURABİLİR Mİ?

Nükleer santralde inşaatın durdurulması, 5 Ağustos’ta Soçi’de bir araya gelecek Erdoğan-Putin görüşmesi öncesi manidar olarak değerlendiriliyor.

 

TOPLAM ÇALIŞAN 25 BİN

Mersin'in Gülnar ilçesinde yapımı devam eden Akkuyu Nükleer Güç Santrali'ni (NGS) geçtiğimiz günlerde ziyaret eden Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, tesisi Cumhuriyetin kuruluşunun 100’üncü yıl dönümünde açmayı hedeflediklerini söylemişti.

Geçtiğimiz günlerde 4. reaktörün temelinin atıldığı şantiye sahasında 25 binden fazla kişi çalışıyor. Çalışanların yüzde 80’i Türk. Başta nükleer enerji, inşaat, elektrik elektronik olmak üzere 600’ü aşkın Türk mühendis burada ter döküyor.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA