AKKUYU RUSLARIN OLDU! | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

AKKUYU RUSLARIN OLDU!


 

Akkuyu Nükleer Güç Santrali’nin hem işletmesi hem de inşaat projesi artık tümüyle Rusya’nın oldu. Gazeteci- yazar Murat Yetkin konuyla ilgili makalesinde “Putin, Erdoğan gelmeden Akkuyu Nükleer Santraline el koydu” yorumu yaptı.

HEDİYE EROĞLU

 

Türkiye'nin ilk nükleer güç santralı (NGS) olacak ve 2023'te devreye alınması planlanan Akkuyu Nükleer Güç Santrali’nde (NGS) adeta kaos yaşanıyor.

Mersin’de inşaatı devam eden ve 2023’te ilk ünitesinin devre alınmasının planlandığı  Akkuyu NGS’nin 4’üncü ve son etabının temeli 21 Temmuz’da atıldı.

Sık sık Türkiye için ‘enerjide bağımsızlığın sembolü’ olarak lanse edilen tesiste son günlerde yaşananlar ise “Akkuyu’da yerli - milli hikayesi bitti!” yorumlarına neden oldu.

 

SANTRAL ARTIK TÜMÜYLE RUSYA DEVLETİ’NİN

Akkuyu Nükleer Güç Santrali’nin (NGS) yüzde 75’ine sahip olan Rus devletine bağlı nükleer enerji şirketi Rosatom, Rus-Türk ortaklığıyla kurulan Titan-2 IC İçtaş A.Ş. ile yapılan inşaat sözleşmesini feshetmesi ile başlayan kriz, Ruslar tarafından kurulan TSM’nin ana yüklenici firma yapılması ile başka bir boyut kazandı.

Ticaret Sicil Gazetesi’ne göre Mersin’de 9 Ekim 2019’da kurulan TSM Enerji’nin 3 kurucusunun 3’ü de Rus. Hatta kurucu ortaklardan biri IC İçtaş’ın bu zamana kadarki ortağı Titan 2.

Gelişmeler, Akkuyu NGS için “bağımsızlık sembolü” demeyi zorlaştırdı. Santral inşaatının ortaklık yapısının değişmesi ile Rusya-Türkiye ortak yapımı olan Akkuyu’da artık Türkiye’nin herhangi bir şirketi kalmadı. Akkuyu’nun inşaatı da işletmesi de artık tümüyle Rusya Devleti’nin atom enerjisi kuruluşu Rosatom’a ait hale geldi.

 

İKTİDARA YAKIN FİRMA KOVULDU AMA BAKANLIK SESİZ

Akkuyu NGS’nin hem işletmesi hem de inşaat projesi artık tümüyle Rusya’nın olurken, Rusya’nın Türkiye’de açtığı nükleer santrale Türkiye piyasa fiyatının üzerinde elektrik alım garantisi de vermiş durumda.

Akkuyu’da “yerli - milli hikayesi bitti!” yorumlarına neden olan sürece dair, Ruslar’ın IC İçtaş gibi iktidara yakın bilinen bir firmayı projeden kovmasına rağmen Enerji Bakanlığının konuyla ilgili sessizliği dikkat çekiyor. 

 

“PUTİN, ERDOĞAN GELMEDEN AKKUYU NÜKLEER SANTRALİNE EL KOYDU”

Gazeteci- yazar Murat Yetkin konuyla ilgili makalesinde, “Eğer Akkuyu nükleer santralinin işleticisi Rosatom şirketi 29 Temmuz günü ani bir kararla santralin inşaatının Türk ortağı IC İçtaş şirketiyle sözleşmeyi feshettiğini ilan etmeseydi olacaklardan biri de neydi, biliyor musunuz? Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan 5 Ağustos’ta Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin’le görüşeceği Soçi’den Rusya’nın 10-15 milyar dolarlık Türk Hazine bonosu almaya karar verdiği müjdesiyle dönecekti” yorumunu yaptı.

Yetkin yazısında, “Müjde muhtemelen Türkiye-Rusya ticaretinin artık Lira ve Ruble üzerinden yapılacağı dolayısıyla, küresel bankacılığın ABD kontrolündeki SWAP sistemi dışına çıkılacağını da içerecekti. Putin buna izin vermedi. Erdoğan’ın elindeki kozlardan birini resmen gasp etti ve Soçi görüşmesine 1-0 önde başladı." düşüncesini dile getirdi.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA