ÇAMLIBEL PROJESİ İPTAL EDİLMELİ | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

ÇAMLIBEL PROJESİ İPTAL EDİLMELİ


 

​​​​​​​Atatürkçü Düşünce Derneği (ADD) Mersin Şubesi’nden, Atatürk Parkı içindeki Çamlıbel Balıkçı Barınağı mevkiinin yapılaşmaya açılmasına itiraz geldi. Dernek, Mersin Valiliği Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğüne itiraz dilekçesi vererek, projen vazgeçilmesini istedi.

HEDİYE EROĞLU

 

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı tarafından Mersin’de yapılması planlanan 'Çamlıbel Su Sporları Merkezi Projesi'ne tepkiler sürüyor.

Atatürkçü Düşünce Derneği (ADD) Mersin Şubesi’nden, Atatürk Parkı içindeki Çamlıbel Balıkçı  Barınağı mevkiinin yapılaşmaya açılmasına itiraz geldi. Dernek, Mersin Valiliği Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğüne itiraz dilekçesi vererek, projen vazgeçilmesini istedi.

 

İMAR PLANLARI ASKIDA

Konuyla ilgili dernek binasında bir basın açıklaması yapan ADD Mersin Şube Başkanı avukat Adnan Gündoğdu, Mersin İli, Akdeniz İlçesi, Hamidiye Mahallesi, Çamlıbel Spor Alanı (Su Sporları Merkezi) ve Barınak Amaçlı 1/5000 ölçekli Nazım İmar Planı Revizyon ve İlavesi ile 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planı Revizyon ve İlavesi” planlarının Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nca 30 Haziran 2022 tarihinde onaylandığın anımsattı.

Proje ile ilgili planların 6 Temmuz 2022 tarihinde Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü Hizmet Binası İlan Panosunda ve kurumsal internet adresinde 1 (bir) ay süreyle Mersin Valiliği Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü’nce askıya çıkarıldığını aktaran Gündoğdu, “Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nca onaylanan planlar ve ÇED tanıtım dosyası incelendiğinde önemli hususlar dikkat çekmektedir.

 

“AVM YAPILARAK, RANT ALANI PLANLANMAK İSTENMEKTE”

Plan çalışmalarında konu projenin sosyal, kültürel ve sportif faaliyetler barındırmasının, Mersin ili ve Akdeniz ilçe merkezi açısından önemli bir değere sahip olduğu, bu doğrultuda, Su Sporları Merkezi olarak düzenlenmesi amaçlanan alanın sosyal-kültürel, alışveriş, yeme-içme, dinlence, konaklama, eğitim ihtiyaçlarını da barındırdığı spor merkezi olarak değil, sonuçta bir çeşit ticari alış veriş merkezi (avm) olarak bir rant alanı olarak planlanmak istendiği görülmekte.

 

KENTİN NEFES ALMA ALANI

Mersin’in kentleşme ve modernleşme tarihinde önemli yeri ve geçmişte bir çok sosyal ve kültürel etkinliklerinin yapıldığı kent belleği olan Atatürk Parkı, kent merkezi Akdeniz İlçesinde, özellikle gündüz saatlerinde iş yerlerinde çalışanların yoğun olduğu ve buradaki yoksul mahallelerde yoğun olarak yaşayan yoksul yurttaşlarımızın denizle buluşabildiği ve nefes alabildiği, amatör balıkçıların buluşabildiği yegane çok önemli tarihi ve kamusal bir alandır. Söz konusu plan ve projenin uygulanarak parkın yapılaşmaya açılması halinde önemli bir kısmının otopark olacağı ve Akdeniz İlçesinin çok önemli bir sosyal ve kamusal alanı olarak kullanım özelliğini yitireceği, Çamlıbel gibi kent ile özdeşmiş olan bir bölgede, sadece sınırlı bir üst düzey gelir grubunun kullanabileceği salt rant amaçlı proje olması öne çıkmakta.

 

TRAFİĞİ ARTTIRACAK

Proje ile ‘şehircilik ve planlama bilimsel ilkelerine” aykırı olarak; zaten Akdeniz İlçe merkezinde var olan trafik yoğunluğu ve park sorununu ile birlikte araç ve trafik yoğunluğu sorununun artacağı, bunun sonucunda çok hava ve gürültü kirliliği yaratacağı ortadadır.

 

“İPTAL EDİLMELİ”

Öte yandan proje tanıtım dosyasında çevresel etkileri ayrıntılı bir şekilde ele alınmış mıdır? Böyle önemli bir projede ‘ÇED Gerekli Değildir’ kararı neye göre verildiği bilinmemektedir. Söz konusu projenin İnşaat ve işletme aşamasında deniz ortamına ve denizdeki ekosisteme etkilerinin ne olacağı, Yukarıda özetlenen çok önemli yaşamsal, sosyal ve kamusal çevre riskleri içermesinden dolayı, kamu yararına çalışan bir dernek olmamız sıfatıyla; Mersin İli, Akdeniz İlçesi, Hamidiye Mahallesi, Çamlıbel Spor Alanı (Su Sporları Merkezi) ve Barınak Amaçlı 1/5000 ölçekli Nazım İmar Planı Revizyon ve İlavesi ile 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planı Revizyon ve İlavesi’nin kamu yararı olmaması ve aksine geri dönülmez ve yaşamsal kamu zararları olacağı nedeniyle itiraz etmekteyiz. Bu nedenle askıya çıkan bu projenin iptal edilmesi hususunda gereğini arz ederiz” dedi.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA