MERMER OCAĞI İÇİN UMUTLANDIRAN KARAR


 

Anamur’un Anıtlı Mahallesi ile Gazipaşa’nın Çamlıpınar (Kaledran) sınırında faaliyete başlayan mermer ocağı için açılan davada mahkeme yeniden keşif yapılmasına karar verdi. Karar köylerinde mermer ocağı açılmasını istemeyen yöre halkını umutlandırdı.

Hasan Küçük

 

Anamur ile Gazipaşa sınırında bulunan Kaledran bölgesi Kızılkaya Tepe Mevkii’’nde Aytap Madencilek tarafından Mersin Valiliği Çevre ve Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü’nün “Çed Gerekli Değildir” kararı ile yenilenen ruhsatlar gereğince mermer ocağı açıldı. Bunun üzerine bölgede yaşayan vatandaşlar ile Sulama ve Tarımsal Kalkınma Kooperatifleri, Mersin Çevre ve Doğa Derneği, Anamur Ziraat Odası ile Ziraat Mühendisleri Odası tarafından Mersin İdare Mahkemesine dava açıldı.

Açılan davada  Anıtlı ve Çamlıpınar köylerinin sınırında açılacak olan mermer ocağı işletmesine ait ruhsat sahasının tamamının devlet ormanı olduğuna dikkat çekilerek ormanlık alan içerisinde kızılçam ve meşe ağaçlarının yanı sıra, endemik türler ile koruma altındaki delice zeytin ağaçları ve nesli tükenme tehlikesi altındaki dağ keçisi ile oklu kirpi gibi birçok canlı türünün yaşadığı vurgulandı.

 

“GEN KORUMA ALANI’NI ZARAR GÖRECEK”

Mermer ocağı işletilmeye başlayınca ortaya çıkacak toz nedeniyle tarım, arıcılık, hayvancılık gibi faaliyetlerin zarar göreceğine vurgu yapılan dava dilekçesinde ruhsat sahasına oldukça yakın olan biyolojik çeşitliliğin korunması amacıyla ayrılan Anıtlı’daki Gen Koruma Alanı’nın da büyük zarar göreceğine de dikkat çekildi.  ÇED ve ruhsat sahasına en fazla 200-300 metre uzaklıkta, köylülere ait zeytinlikler, avokado ve badem bahçeleri, evler olduğu belirtildi. Yine, ruhsat sahası içinde kalan Asarkaya mevkiinde 1. Derecede Arkeolojik Sit Alanı bulunduğu kaydedildi.

Mermer ocağı faaliyeti sırasında ortaya çıkacak tozu engellemek için kullanılacak suyun, su kaynaklarına zarar vereceği ifade edilen dilekçede “ÇED raporunun bölgenin özellikleri yeterince incelemeksizin hazırlandığına değinerek “Mermer ocağı işletmek gayrı sıhhi bir is olduğu halde, mermer ocağı işletecek firma tarafından gayrı sıhhi müessese ruhsatı alınmadığı, Anayasaya, Çevre Kanununa, ÇED Yönetmeliğine ve sair mevzuat hükümlerine aykırı olduğu ileri sürülerek iptali ve yürütmenin durdurulması istenildi.

 Mersin Nöbetçi İdare Mahkemesi 1 Ağustos’ta verdiği kararda Kaledran’da faaliyet gösteren mermer ocağında yeniden keşif yapılması ve ocağın bilirkişilerce incelenmesine karar verdi. Mahkemenin kararı muz ve avakado cennetinin cehenneme çevrilmesini istemeyen yöre halkını umutlandırdı.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA