HEDİYE EROĞLU
Mersin’de yıllarca işletmesi yılan hikayesine dönen MER- EK Halk Ekmek Fabrikası’nda ki kaos bitmek bilmiyor. Macit Özcan döneminden buyana son 20 yılda bir kapanıp bir açılarak bir türlü istikrarın yakalanamadığı fabrika sürekli olarak hizmetten uzak kalması ile tepki çekiyor.
Burhanettin Kocamaz deminde ayağa kaldırılan, Vahap Seçer döneminde ise pandemi ve ekonomik kriz nedeniyle adeta ilgi patlamasına maruz kalan fabrikanın bugünkü akıbeti ise yine belirsizliğini koruyor.
ÖNCE İMAR AŞ’E VERDİ SONRA 72 MİLYON TL’YE GERİ ALDI
Başkanlığa gelir gelmez 2019’da Büyükşehir uhdesindeki fabrikayı daha iyi hizmet iddiasıyla belediyenin iştiraklerinden İmar AŞ’ye devreden Vahap Seçer, geçen ay ise fabrikayı, fırınlar, 40 büfe ve arazi ile birlikte aylık 6 milyon TL ödeyerek toplamda 72 milyon TL’ye geri almak için harekete geçti.
Muhalefet, kiralama veya tahsis yerine belediyenin arka bahçesi olmakla eleştirilen İMAR AŞ’ye aktarılan dev kaynaklarla fabrikanın geri alınması isteğine ise tepki göstermişti.
ŞİRKETİN ZARAR EDECEĞİ BELLİYDİ
Bu toplantıda MHP’li Meclis Üyesi Topkara, yıllarca atıl kalan Ekmek Fabrikası’nın, 2015’ten sonra Mersin’e hizmet etmeye başladığını ve günlük kapasitesinin 70 binlere dayandığını anımsatarak, “Bize geçmişte İmar’ AŞ’ye devri ile ilgili ‘ticari olarak şirket üzerinden ekmek üretimi yapacağız ve daha iyi olacak’ denildi ve işletme iştirakleri kapatılarak, fabrika İmar AŞ’ye verildi. Çalışanlar çıkarıldı veya başka yerlere kaydırıldı. 40 büfe belli bir primle satış için vatandaşlara verildi. Ancak şirketin zarar edileceği o günden de belliydi. Dün ‘doğru’ denilerek aldığımız karardan bugün neden vazgeçiyoruz?” demişti.
TADİLAT İHALENİN BAHANESİ Mİ?
Bu tartışmalar yaşanırken fabrika 1 Temmuz’da bakıma alındı. 1 Ağustos’ta açılacağı duyurulan Halk Ekmek Fabrikası hala hizmete girmemişken, Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin üreteceği yaklaşık 20 milyon ekmeğin satış işinin 2 lira 20 kuruş bedel üzerinden ihaleye çıkarması kafalarda soru işareti yarattı. Fabrikada bakım yapıldığı önü sürülürken gecikmenin nedenin ihale yüzünden olabileceği, hatta ve hatta tadilatın bahane edildiği iddialar arasında yer aldı.
Ancak fabrikanın ihale ile işletilmesi halinde personelin ne olacağı da merak konusu oldu.
MER-EK’E KAPSAMLI BAKIM
Büyükşehir Belediyesi fabrikanın tadilatı ile ilgili yaptığı duyuruda; MER-EK’te sağlıklı ve hijyenik koşullarda üretilen ekmeklerin kentte 43 noktadaki halk ekmek büfesinden vatandaşların sofrasına ulaştığı bilgisini vererek, “Periyodik bakımları yapılan, fakat 2019’dan beri ağır bakıma sokulmayan MER-EK Halk Ekmek Fabrikası’ndaki yoğun üretimden dolayı tadilat ihtiyacı oluştu. Vatandaşlara çok daha iyi hizmet verebilmek için bakıma giren MER-EK, 1 Ağustos’ta kapılarını yeniden açacak” demişti.