Hasan Küçük
2020 yılı Mart ayında Mezitli İlçesi’nde Yasemin Özel isimli kadın 13 katlı apartmanın 8. katında çıkan yangından kurtulmak için sarktığı balkondan düşerek hayatını kaybetmişti. İtfaiye aracının merdivenlerinin yetersiz gelmesi nedeniyle yaşanan olayda Mersin Büyükşehir Belediyesi 250 bin TL tazminata mahkum edilmişti. Tüm bunlar hafızalarda yerini korurken bu olayın bir benzerinin yaşanmaması için atıl bir şekilde bekleyen ve 54 metre yüksekliğe ulaşabilen itfaiye aracını tamir ettiren dönemin Makine İkmal Daire Başkanı Sabahat Aslan takdir edilmeyi beklerken ceza ile karşılaştı. Tamiratı tamamlanan aracı teslim almadan 2 gün önce görevden alınan Aslan, kendisinin görevden alındığını, ödeme evrakını yeni gelen Daire Başkanının imzalaması gerektiğini söyledi. Yeni Daire Başkanı da ödeme evrakını imzalamayınca şirket bu defa alacağını icra yoluyla tahsil etti.
“İCRADAN KAYNAKLI 104 BİN TL CEZA RÜCU ETTİRİLDİ”
Kişisel kusuru olduğu gerekçesiyle 104 bin TL icra ve avukatlık masrafı Sabahat Aslan’a rücu ettirildi. Aslan’a ayrıca uyarı cezası verildi. Duruma itiraz eden Aslan avukatı Semra Kabasakal aracılığı ile Mersin İdare Mahkemesine dava açtı. Avukat Semra Kabasakal gazetemize yaptığı açıklamada, “Mezitli’de itfaiyenin merdiveni yetişmediği için bir kadının düştüğü olay sonrası müvekkilim İtfaiye Daire Başkanlığı’nda yaptığı incelemeler sırasında 8 yıldır bakımı yapılmayan ve merdivenlerinin otomatik kısmı çalışmayan bir araç olduğunu tespit ediyor. Bunun tamir ettirilmesi için araştırma yapıyor. 2 yerden teklif alınıyor. Aracın kendi servisi olan İzmir’deki Volkan Makine diye bir şirket 975 bin TL, başka bir firma için tamir için 1 milyon 200 bin lira teklif veriyor. Bunun üzerine yazılımı da yapan Volkan Makine’nin tamir etmesini karar veriliyor” dedi.
“ARACI TESLİM ALMADAN 2 GÜN ÖNCE GÖREVDEN ALINDI”
Yüksek bir para ödeneceği için müvekkili Sabahat Aslan’ın başka bir iş için gittiği İzmir’de hem şirketin hem güvenli olup olmadığını araştırdığını hem de fiyatı 900 bin TL’ye düşürdüğünü anlatan avukat Kabasakal, “Araç tamir için gönderiliyor. Pandemi nedeniyle aracın tamiri sırasındaki ara kontroller yerinde yapılmak yerine video ve fotoğraf yöntemiyle gerçekleştiriliyor. Böylece araç hazır ediliyor. Almanya sınır kapısı pandemiden kapalı olması nedeniyle şirket sistemin beynini bir türlü getirtemiyor. Çünkü Mercedes pandemi nedeniyle üretimi durdurmuş. Bunun üzerine yenisi gelince değiştirilme şartıyla aracın bekletilmemesi için ikinci el beyin takılarak çalıştırılıp video konferans sistemi ile kontrolleri yapılıyor. Araç hazır edildikten sonra ödeme evraklarının hazır edilmesi isteniyor. Fatura kesilip ödeme evrakları hazırlanıyor. Sabahat Aslan Salı günü aracı alacak iken öncesindeki Cuma görevden alınıyor. Yeni gelen Daire Başkanı ise evrakların hazır olduğu ancak aracın olmadığını söylüyor. Müvekkilim ise evrakı herkesin imzaladığını sadece kendi imzasının kaldığını ancak görevden alındığı için devlette devamlılığın esas olduğunu yeni Daire Başkanından imzalaması gerektiğini söylüyor” şeklinde konuştu.
“MÜVEKKİLİME İNAT OLSUN DİYE EVRAK YAPILMADI”
Sırf müvekkiline inat olsun diye ödeme evrakının yeni Daire Başkanı tarafından yapılmadığını öne süren Kabasakal, “Firmaya icra yoluyla alın diyorlar. Ödeme evrakları yapılabilirdi. İcraya gerek kalmazdı. Ağustos’ta hazır olan araç bu nedenle Eylül sonu ya da Ekim ayında almışlar. Alacaklar icra yoluyla alındığı için 104 bin liralık avukatlık ücreti ve icra masrafı Sabahat Aslan’a çıkarılıyor” şeklinde konuştu.
“GÖREVDE DEĞİL NASIL TESLİM ALACAK”
Aracın tamiratında bir sorun olmamasına ve çalışmasına rağmen Sabahat Aslan’a aracın kontrollerini videolarla, internet aracılığı ila yapmışsınız denilerek kusur bulunduğunu anlatan Kabasakal, “Pandemi döneminde sınavlar internet ile yapılıp devlet internet ile yönetilirken bunun ara kabulünü niye uzaktan, internet ile yaptınız diye ceza veriliyor. Yapacak bir şey yok salgın var. Salgında müvekkilim nasıl gidip gelsin. Her halükarda aracın teslimini kendisi alacaktı ama eksiği olup olmadığını kontrol edip alacaktı. Kendisi görevde değil nasıl alacak. Zaten görevden alındıktan sonra araç teslim alındı bir sorun yok ve dört dörtlük çalışıyor. O zaman neden müvekkilim hakkında soruşturma açılıyor. Görevi devralanlar ödeme evrakını yapsa idi icraya gerek kalmayacaktı. Üstelik birde müvekkilime uyarı cezası veriliyor” diye konuştu.
Kabasakal verilen cezaya itiraz ederek Mersin İdare Mahkemesine dava açtıklarını söyledi.