Haber Merkezi
Mersin Gazeteciler Cemiyeti’nin (MGC), Büyükşehir Belediyesi’ne yönelik basın açıklamalarına karşı aldığı kısıtlama kararına tepkiler sürüyor.
Mersin Büyükşehir Belediyesi eski Daire Başkanı Sabahat Aslan’a belediyede mobbing yapıldığına ilişkin iddiaların dile getirildiği ve eleştirildiği basın açıklamasının ertesi günü Mersin Gazeteciler Cemiyeti (MGC), cemiyet binasında yapılan basın açıklamalarına kısıtlama getirdi.
MGC Yönetm Kurulu’nun kararı şu ifadeler ile duyuruldu: “Son dönemde MGC’de yapılan basın açıklamalarının amacını aştığı, kişiselleştiği ve aynı iddiaların süreklilik gösterdiği yönünde şikayetler gelmesi üzerine yönetim kurulu olarak açıklama yapma ihtiyacı doğmuştur. Bazı sivil toplum kuruluşları tarafından yapılan ana konusu dışına çıkmakta ve hukuka yansımış olaylara müdahale etme haline dönmektedir. MGC Yönetim Kurulu olarak amacının dışına çıkan, kamu düzenini bozacak, hak ihlalleri doğuracak basın açıklamalarına ev sahipliği yapmayacağımızı kamuoyuna ilanen duyuruyoruz”
MERÇED’İ YALNIZ BIRAKTILAR
Ancak MGC’ye tepki gösteren MERÇED yönetimi tepkisini arttırarak sürdürme kararı aldı. Kentte emek ve demokrasi güçleri olarak öne çıkan sivil toplum kuruluşları, sendikalar, dernekler ve meslek odaları konuyla ilgili sessizliğe bürünerek MERÇED’i yalnız bıraksa da dernek yönetimi geri adım atmamakta kararlı.
MERÇED yönetimi yeniden bir basın açıklaması yaparak konuyu gündeme taşıdı. MERÇED’den yapılan yazılı açıklamada, “Kamuoyunu bilgilendirme hakkımız kısıtlanamaz.mersin gazeteciler cemiyetinin kapılarını yaşam hakkı savunucularına kapatması antidemokratik bir tavırdır” denildi.
“FİKİR ÖZGÜRLÜĞÜ ANAYASAL HAK”
Anayasanın 26. maddesinin 1. fıkrasının anımsatıldığı açıklamada, “Herkes, düşünce ve kanaatlerini söz, yazı, resim veya başka yollarla tek başına veya toplu olarak açıklama ve yayma hakkına sahiptir. Bu hürriyet resmi makamların müdahalesi olmaksızın haber veya fikir almak ya da vermek serbestliğini de kapsar” denilerek, şu ifadelere yer verildi: “Basın özgürlüğü, haber, fikir ve düşünceleri, çoğaltıcı araçlarla, serbestçe açıklayabilmek özgürlüğüdür. Bilgi ve düşünceleri serbest olarak toplayıp, yorum ve eleştiri yaparak çoğaltabilmek ve bunları serbest olarak yayımlayıp dağıtabilmek haklarını içerir.
GAZETECİLER CEMİYETİNE TÜZÜK HATIRLATMASI
Mersin Gazeteciler Cemiyetinin tüzüğünde yazılı olan derneğin amaçları bölümünde;
‘Madde 1 - İnsan haklarının korunduğu, özgürlükçü ve çoğulcu demokrasi kurallarının işlediği, milli, demokratik, laik ve sosyal hukuk devleti anlayışı çerçevesinde, düşünce, iletişim ve basın özgürlüğünün Mersinde tam olarak gerçekleşmesini sağlamak.
Madde 2 - Haber alma ve kamuoyunu bilgilendirme hakkını hiçbir baskı ve sınırlama olmaksızın kullanılabilmesinin yolunu açmak’ şeklinde yazılıdır.
Mersin Gazeteciler Cemiyeti tüzüğündeki maddelerden anlaşılacağı üzere basın ve düşünce özgürlüğünü hiçbir baskı altında kalmadan savunduğunu yazmaktadır.
“YEREL MUKTEDİRLERİN VESAYETİ ALTINA GİRMİŞTİR”
Maalesef Mersin Gazeteciler Cemiyeti, Mersin Büyükşehir Belediyesi tarafından Mersin Çevre ve Doğa Derneğine uygulanan baskı ve yalnızlaştırma politikaları ve Dernek Başkanı ve Doğu Akdeniz Çevre Dernekleri Ortak Sekreteri olan Sabahat Aslan’a yönelik baskı ve mobbingler ile ilgili 4 Temmuz’da Doğu Akdeniz Çevre Derneklerinin yapmış olduğu basın açıklamasından hemen sonrası olan 5 Temmuz’da yapmış olduğu basın açıklaması ile Mersin Çevre ve Doğa Derneğinin, cemiyette açıklama yapmasına dair kısıtlama getirdiği anlaşılmıştır. Mersin Gazeteciler Cemiyeti’nin almış olduğu bu kararıyla, tüzüğünde yazdığı basın ve düşünce özgürlüğü ile haber alma ve kamuoyunu bilgilendirme hakkını hiçbir baskı ve sınırlama olmaksızın kullanılabilmesinin yolunu açmak konularını ve sivil toplum örgütlerinin temel hedefi olan halkı bilgilendirme hakkını ihlal ederek, yerel muktedirlerin vesayeti altına girmiştir. Mersin Gazeteciler Cemiyeti artık özgür basından ve düşünce özgürlüğünden söz edemez.
“BU DURUMU DÜZELTİN”
Türkiye Gazeteciler Federasyonunun, hükümetin en son uygulamak istediği Sansür Yasası’na karşı mücadelesi ortada iken, çağdaş dünya basın ve düşünce özgürlüğünün önündeki engellerin kalkması için mücadele ediyor iken Mersin Gazeteciler Cemiyeti’nin basın ve düşünce özgürlüklerine kısıtlama getirmesi kararı, kendisinin varlık nedenine aykırı olup kabul edilemez bir karardır.
Hiç bir kurum başka bir kurumun veya kişilerin özgürlüklerini kısıtlayamaz. Mersin Gazeteciler Cemiyetinin bu kararını kınıyor, bu kararından bir an önce dönmesi için çağrıda bulunuyor ve bu durumun düzeltilmesi için Türkiye Gazeteciler Federasyonuna talepte bulunuyoruz” denildi.