Hasan Küçük
Erdemli İlçesi’ne 50 kilometre uzaklıktaki Sorgun Yaylası ve bölge mermer ocağı kuşatması altında. Sorgun ve Tozlu Yaylası’nda açılan 15 mermer ocağı ile bölge adeta mermer ocağı istilasına uğrarken yerleşim yerlerinin içine kadar giren mermer ocakları vatandaşı canından bezdirdi.
Sorgun Muhtarı Mehmet Gür yerleşim yerlerinin içinde kalan ve köyleri için manevi önemi bulunan Ziyaret Kayası denilen bölgede açılan mermer ocağının açılmaması için 1 yıl önce İl Tarım Müdürlüğü, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü, DSİ ve Orman Bölge Müdürlüklerine itiraz dilekçeleri verdi.
VERECEĞİ ZARARLARI DİLEKÇEDE TEK TEK ANLATTI
Muhtar Gür mermer ocağı açılmadan önce verdiği dilekçelerinde şunları kaydetti: Erdemli ilçesi Sorgun Mahallesinde ikamet etmekteyiz. Sorgun mahallesi topoğrafik olarak etrafı tepelerle çevrili çanak çeklinde bir alanda olup nispeten bu alan tarım açısından bir mikro klima alanı oluşturmuştur. Mahallemizin en önemli geçim kaynağı tamamen tarım ve hayvancılık üzerinedir. Ayrıca hayvancılık ile ilgili olarak kullanım sahalarımız bahçe tarımının yoğun olması nedeniyle mera alanlarımız kısıtlı bulunmaktadır. Son yıllarda mahallemizin çevresinde birçok yerde madencilik faaliyetleri nedeniyle mera alanlarımız iyice daralmıştır Mera amaçla kullandığımız önemli yerlerden bir olan Ziyaret Dağı ve çevresidir. Ziyaret dağı ayrıca mahalle merkezimizin çok yakınında olup çevresi tamamen tarım alanları ile çevrili ve yakınlarında da evlerimiz bulunmaktadır.
“BARAJIMIZA DA ZARAR VERECEK”
Son günlerde aldığımız duyumlara göre Ziyaret Dağı Orta gedik mevkiinde maden ocağı açılacağını duymuş bulunmaktayız. Bu alan köyümüzün hemen yanıbaşında olup, burada açılacak maden ocağı (Mermer Ocağı) köyümüzün havasını bozacağı gibi tarım alanlarına önemli zararlar vereceğini düşünmekteyiz. Ayrıca maden ocağı köyümüzün hakim rüzgarı etkisinde olacağından hem iklimini zedeleyecek, hem de bahçelerimize ve mera alanlarımıza önemli zararlar verecektir. Ayrıca kurulması planlanan bu ocak Sorgun Barajı besleme havzası içinde yer alacağından, barajın da yapısına zarar verecektir. Yaz-Kış yaklaşık 1200 kişinin ikamet ettiğimiz köyümüzün yanıbaşında böyle bir ocağın açılması köyümüze önemli zarar vereceğinden burada bu ocağın açılmaması hususunda gereğinin yapılmasını arz ve talep ederiz.”
MÜDÜRLER DİLEKÇELERE RET CEVABI VERMİŞ
İlgili müdürlükler ise muhtarın bu dilekçesine rağmen mermer ocağının açılmasının yasal prosedürlere uygun olduğunu belirterek ret cevabı verdi. Bunun üzerine muhtar Gür itiraz dilekçesini Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum’a ulaştırdı.Kurum ve kuruluşlar yanında hukuk mücadelesi de başlatan Muhtar Mehmet Gür, gazetemize yaptığı açıklamada 5’i kendi mahallelerinde olmak üzere sınırları olan Tozlu Mahallesi ile birlikte bölgede toplam 15 mermer ocağı bulunduğunu söyledi.
“YAŞAM MERKEZİMİZ İÇİN TEHDİT OLUŞTURUYOR”
Mermer ocaklarının doğaya verdiği zarar nedeniyle başlı başına bir sorun oluşturduğunu vurgulayan Muhtar Gür, özellikle son açılan ocağın köydeki ikamet ve tarım alanlarına çok yakın olması nedeniyle yaşam merkezleri için tehdit oluşturduğunu kaydetti.
1 yıl önce Ziyaret Kayası denilen bölgede Alsem firması tarafından açılan mermer ocağının köylerinin içinde kaldığını, tarım alanları ve ikametlere çok yakın olduğunu ifade eden Gür, “Mermer ocağı evlerimizin hemen karşısında yer alıyor. Toz, gürültü, görüntü kirliliği oluşturuyor. Açmış oldukları ocak köyümüzün tam cephesinde. Köyümüz yaylalık. Köyümüzün tabii yapısı için köyümüze gelen insanlar var. O dağı kestikten sonra köyümüzün hiçbir özelliği kalmıyor” dedi.
“İNSANLAR EVLERİNDE YATAMIYOR”
Yerleşik bin olan köy nüfusunun yazın 5 bine çıktığını anlatan Muhtar Gür, “Köyümüzün geçim kaynağı tarım ve hayvancılık üzerine. Her türlü sebze meyve yetişiyor. Bu taş ocakları su kaynaklarımıza zarar veriyor. Tozundan dolayı tarım alanlarımız zarar görüyor. Görüntü kirliliği ona keza. Çıkardığı gürültü nedeniyle insanlar evlerinde yatamıyor. Kırıcılar yüksek ses çıkarıyor. Sanki beynimizin içinde çalışıyor. Bu son açılan mermer ocağının bitiminde Sorgun Barajı yapılıyor. İnşaatı devam ediyor. Bu kullanılan mermer madeninin tozlu çamurlu suyu komple baraja akacak. Sulama sularızıma karışacak, damlama sistemi ile çalışıyoruz. Damlama hortumlarımızı tıkayacak” şeklinde konuştu.
“UZAK OLANLARLA SORUNUMUZ YOK”
Köy merkezi ve yerleşim yerlerine uzakta olan mermer ocakları ile ilgili bir sorunlarının olmadığını vurgulayan Muhtar Gür,” Ziyaret Kayası dediğimiz yerde açılan mermer ocağı yerleşim yerlerinin sıfır noktasında bulunuyor. Bu mermer ocağının kapatılması için kurumlara verdiğimiz dilekçelerden olumsuz cevap alınca Bu itiraz dilekçemizini Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum’a ulaştırdık. Bakan Vali Bey’e Vali Bey kurumlara yazdı. Kurumlar ruhsatları inceleme aldı” dedi.
"DAVA AÇTIK, SEVİNDİRİCİ HABER VALİLİKTEN GELDİ”
Mermer ocağının açılması için ruhsat veren kurumlar için Cumhuriyet Savcılığına suç duyurusunda bulunduklarını ifade eden Muhtar Gür, ruhsatının iptal edilmesi için ise Bölge İdare Mahkemesine dava açtıklarını kaydetti. Geçtiğimiz günlerde Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Bakanı Murat Kurum'a dosya verdiklerini, Tarım ve Orman Bakanı Hayvancılık Bakanı Vahit Kirişçi ve Mersin Valisi Ali Hamza Peklivan ile bizzat görüşerek durumu anlattıklarını vurgulayan Muhtar Gür, "Pek umudumuz yoktu ama mahkeme tarafından ruhsatın iptal edileceğini beklerken geçen Çarşamba günü Mersin Valiliği tarafından ocağın faaliyetine son verildi. Şu an için faaliyet durduruldu. Ancak mermer ocağı sahibi yeniden faaliyete geçirmek için çalışmalar yaptığını öğrendik. Sesimizi duyurmak için Cuma günü saat 10.00'da köy girişinde büyük bir eylem yapacağız." şeklinde konuştu.