CHP’DE JANDARMA YERLEŞKESİ ÇATLAĞI | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

CHP’DE JANDARMA YERLEŞKESİ ÇATLAĞI


 

​​​​​​​Toroslar ilçesi Arpaçsakarlar Mahallesi’nde yapılması planlanan jandarma yerleşkesi için gerçekleştirilen plan değişikliği CHP’li komisyon üyeleri arasında çatlağa neden oldu.

Hasan Küçük

 

Toroslar Belediye meclisinin Eylül ayı olağan toplantısının 1. Oturumu Yunus Emre Kültür Merkezi'nde gerçekleştirildi. Çeşitli gündem maddelerinin görüşüldüğü meclis toplantısında jandarma yerleşkesi yapılmak için Mersin Valiliği İl Jandarma Komutanlığı’nın 15.06.2022 tarih ve 11013303 sayılı yazısına istinaden, Arpaçsakarlar Mahallesi 140 ada 8 parsel ve çevresini kapsayan alanda hazırlanan ve komisyonlarda oy çokluğu ile kabul edilen 1/1000 ölçekli revizyon uygulama imar planı değişikliği teklifi mecliste de tartışmaya neden oldu. Komisyonlarda CHP'li bazı meclis üyeleri evet derken hayır oyu veren Hıdır Berk ve Zehide Yavuz gerekçelerinde, "Dozya üzerinde ve yerinde yaptığımız incelemede, ilçemizde yapılan planlarla ilgili soysal, ekonomik, kültürel ve kent  estetiği olmak üzere çervsel faktörleri düşünmek ve buna göre planma yapmalıyız. Bu kapsamda İl Jandarma Komutanlığına tahsisi düşünülen yer önümüzdeki yıllarda Toroslar'ın merkezi olabilecek bir yerdir. İleride cazibe merkezi olabilecek bu alanın etrafının yüksek binalarla çevrildiğini, yapılaşmanın bu çerçevede olabileceği düşünüldüğünde, kentleşmenin ortasında kalabilecek yerin jandarma yerleşkesi yapılması durumunda hem şehir estetiği hem de güvenlik sıkıntıları doğabileceği kanaatine varmış bulunmaktayız. Aynı zamanda planlar bütüncül olması düşünüldüğünden bu planın 7. Etap ile yapılmasını düşünüyoruz" ifadelerini kullandı.

Mecliste söz alan Hıdır Berk red gerekçelerini savunarak "yüksek binalar arasında kalacak jandarma yerleşkesinin kentsel estetik güvenlik sorunları olabileceği için plana karşı çıkarak red verdik" dedi.  

 

CHP'Lİ ÖNAL: JANDARMA BİNASINA İTİRAZIMIZ YOK

CHP'li Hasan Özalp Önal ise "Orada jandarma yerleşkesinin olması çok uygun olmasa da 1/5000'lik planlarda işaretlenmiş, tahsisi yapılmış, işlem yapılmış, aciliyeti vardır. Bu konuda herhangi bir itirazımız yok" dedi.

Konunun teknik olarak incelendiğinde yan taraftaki TOKİ bölgesinin yeşil alan olan yerinin değiştirildiğini anlatan Önal, "Yeşil alan doğuda iken batıya alınmakta. Bu tamamen 1/5000'lik planı ilgilendiren bir konudur. 1/1000'likte bizim bunu yapma şansımız yoktur. Usulen önce 1/5000'lik düzeltilip sonra 1/1000'lik uydurmak daha doğru olacaktır. Bizim şerh gerekçemiz biraz daha teknik.  TOKİ yerleşkesinin içerisine öncelikle 1/5000'liklerde bu işlem yapılmalı" şeklinde konuştu.

 

BAŞKAN YILMAZ: ACİLİYET KESBEDEN BİR KONU

Başkan Atsız Afşın Yılmaz, "Aciliyet kesbeden bir konu. Ayrıca aynı miktar yeşil alan ayrılmış durumda. Birde 3 yıllık tecrübeyi dikkate alırsak şu 1/5000'likte bu konuyu düzeltelim şu konuyu düzeltelim. Bizim 1/1000'lik planlar çok gecikiyor. Giden dosya geri gelmiyor. Ben böyle bir konuyu oy birliği ile almak isterdim ama eminin gelen jandarma personeli ilçemize değer katacaktır. Sosyo ekonomik olarak değer katacaktır" ifadelerini kullandı.

 

"JANDARMAYA EVET YEŞİL ALAN DEĞİŞİKLİĞİNE HAYIR"

İki dosyayı ayrı ayrı oyladıklarını belirten Hasan Özalp Önal ise "Jandarma ayrı, TOKİ ayrı gelmişti. Her ne hikmet ise ikisi beraber önümüze kondu. Aynı denilerek. Konu jandarma ile ilgili değil. Konuyu jandarmaya bağlamayın. Bizim jandarma ile ilgili bir şeyimiz yok. Zaten 1/5000'likte onaylandı. 1/1000'likte tahsis edilmiş. Bir sıkıntı yok ancak TOKİ ile ilgili bölümde teknik olarak bir hata yapılıyor. 1/5000'lik'in düzeltilmesi lazım diyoruz. İkisini ayırsanız bu sıkıntıyı yaşamayız. Jandarmaya evet TOKİ yeşil alan değişikliğine hayır" dedi.

Başkan Yılmak ise Gündem maddesinde TOKİ yok. Jandarma yerleşkesine ait plan var. Bende sizde bununla ilgili konuşuyorsunuz. Biz siyaset yapmıyoruz. Jandarma personeli ilçemize sosyo ekonomik katkı yapacak" diye konuştu.

 

ATA: KAMU YARARINA BİR İŞLEM

Aynı zamanda divan katibi olan AKP'li Celal Ata ise "Büyükşehir Belediyesi imar komisyonu yetkilileri, Belediye Başkanımız,  teknik personelimiz ve bizim olduğumuz toplantıda 1/5000'lik revizyon imar planları ile zaman kaybetmeden kamu yararına jandarma ve toplu konut için vatandaşın menfaatleri için yapılan kumu yararına bir işlemdir. Buna karşı iseniz Büyükşehir'de 1/5000'lik planlarda red oyu kullanabilirsiniz. Biz Cumhut ittifakı olarak milletimizin, devletimizin ve Toroslar'ın ve Mersin'in güvenliğinin teminatı olan jandarma teşkilatına ve dar gelirli vatandaşlar için yapılacak konutlar için evet diyoruz" ifadelerini kullandı.

 

GÖKÇEL: JANDARMANIN GELMESİNE KARŞI DEĞİLİZ

CHP'li Tuncay Gökçel ise buradaki söylemlerle Celel Ata'nın söylemlerinin çok farklı olduğunu söyledi.

1/5000'lik ile 1/1000'lik planın aynı anda revize edilmesinde sıkıntılar çıktığını anlatan Gökçel şunları söyledi: "Çevre Bakanlığı'na yazı yazılmış. Çevre Bakanlığının böyle bir görüşü var. 1/5000'lik kararı gerektiriyor. Büyükşehir'e geldi. Biz 1/1000'lik yapıyoruz ama o yeşil alanın kaydırılması söz konusu. Celal Bey siyaset yaptığını sanıyor. Bizde yatırımlardan yanayız. Sonuç olarak karşı değiliz. Burada hukuki olarak sıkıntı çıkacak. Yeşil alan değişikliği için 1/5000'lik karar gerektiriyor. 1/5000'lik planlan leke planlardır. Leke planlardan milimetrik ölçek alınmaz. Son yıllarda 1000'lik plan yapar gibi 5000'lik planlar yapılıyor. Mili milimine buna uyulacak deniliyor ve burada sıkıntılar çıkıyor. Biz bunu gözeterek 1/5000'lik plan değişikliği gerekiyor. Yeşil alan sabit kalsa itirazımız yok. 1/5000'liği etkileyecek değişiklik sıkıntı yaratıyor. Biz onun için buna karşı çıktık. Bu yazıyı Çevre Bakanlığının düzeltmesi lazım. Veya bu hukuki bir sonuç doğurur. Yoksa biz yatırıma, jandarmanın gelmesine veya TOKİ'nin inşaat yapmasına karşı değiliz."

Başkan Yılmaz'ın "Bazen insiyatif almak gerekiyor" diyerek oylamaya sunduğu teklif oy çokluğu ile kabul edildi.

 


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA