HEDİYE EROĞLU
Mersin’de yıllarca işletmesi yılan hikayesine dönen MER- EK Halk Ekmek Fabrikası’nda ki kaos bitmek bilmiyor. Macit Özcan döneminden buyana son 20 yılda bir kapanıp bir açılarak bir türlü istikrarın yakalanamadığı fabrika sürekli olarak hizmetten uzak kalması ile tepki çekiyor.
Burhanettin Kocamaz deminde ayağa kaldırılan, Vahap Seçer döneminde ise pandemi ve ekonomik kriz nedeniyle adeta ilgi patlamasına maruz kalan ancak uzun kuyruklar ile siyasete malzeme olan fabrikanın bugünkü işletim şekli belirsizliğini koruyor.
ÖNCE İMAR AŞ’E VERDİ SONRA 72 MİLYON TL’YE GERİ ALDI
Başkanlığa gelir gelmez 2019’da Büyükşehir uhdesindeki fabrikayı daha iyi hizmet iddiasıyla belediyenin iştiraklerinden İmar AŞ’ye devreden Vahap Seçer, Temmuz ayında fabrikayı, fırınlar, 40 büfe ve arazi ile birlikte aylık 6 milyon TL ödeyerek toplamda 72 milyon TL’ye geri almak için harekete geçti.
Muhalefet, kiralama veya tahsis yerine belediyenin arka bahçesi olmakla eleştirilen İMAR AŞ’ye aktarılan dev kaynaklarla fabrikanın geri alınması isteğine tepki gösterdi.
“ŞİRKETİN ZARAR EDECEĞİ BELLİYDİ”
Bu toplantıda MHP’li Meclis Üyesi Topkara, yıllarca atıl kalan Ekmek Fabrikası’nın, 2015’ten sonra Mersin’e hizmet etmeye başladığını ve günlük kapasitesinin 70 binlere dayandığını anımsatarak, “Bize geçmişte İmar’ AŞ’ye devri ile ilgili ‘ticari olarak şirket üzerinden ekmek üretimi yapacağız ve daha iyi olacak’ denildi ve işletme iştirakleri kapatılarak, fabrika İmar AŞ’ye verildi. Çalışanlar çıkarıldı veya başka yerlere kaydırıldı. 40 büfe belli bir primle satış için vatandaşlara verildi. Ancak şirketin zarar edileceği o günden de belliydi. Dün ‘doğru’ denilerek aldığımız karardan bugün neden vazgeçiyoruz?” demişti.
TADİLAT GECİKMELİ BİTTİ
Bu tartışmalar yaşanırken fabrika 1 Temmuz’da bakıma alındı. 1 Ağustos’ta açılacağı duyurulan Halk Ekmek Fabrikası ile ilgili bakım onarım çalışmaları sürürken Mersin Büyükşehir Belediyesi; üreteceği yaklaşık 20 milyon ekmeğin satış işinin 2 lira 20 kuruş bedel üzerinden ihaleye çıkma kararı aldı.
Bakım onarım çalışmalarındaki gecikmenin ihale sürecine ilişkin olduğu iddiası gündeme gelirken, fabrikanın dün itibariyle üretime başladığı duyuruldu.
Ancak belediyeden yapılan açıklamada ihaleye dair bilgi verilmeyerek süreç yine belirsiz bırakıldı.