Ahilik Kültür Haftası programında son 2 yılda 10 binin üzerindeki işletmenin kapenk kapattığına dikkat çeken Mersin ESOB Başkanı Talat Dinçer,
Hasan Küçük
Mersin Valiliği himayesinde Mersin Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliğince bu yıl 29’uncusu düzenlenen Ahilik Kültürü Haftası kutlamaları, esnaf, protokol ve öğrencileri buluşturdu. Cumhuriyet Meydanında, Mersin ESOB Yönetim Kurulu Başkanı Talat Dinçer’in Atatürk Anıtına çelenk sunumuyla başlayan tören daha sora Büyükşehir Belediyesi Kongre ve Sergi Sarayı'nda kutlandı. Törene Vali Ali Hamza Pehlivan, Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, AKP Mersin Milletvekili Hacı Özkan, CHP Mersin Milletvekili Alpay Antmen, MTSO Başkanı Ayhan Kızıltan, Mersin Esnaf ve Sanatkar Odaları Birliği Başkanı Talat Dinçer, oda başkanları, daire amirleri, esnaf ve öğrenciler katıldı.
DİNÇER: AHİLİK TEŞKİLATININ KURALLARI KESKİNDİR
Mersin ESOB Başkanı Talat Dinçer törende yaptığı konuşmada, "Ahilik; 12.13. yüzyılda Moğol istilasından Anadoloyu göç etmek zorunda kalan Türklerin buraya geldiklerinde hem buradaki zanaatkarlarla hem ecnebi zanaatkarlar arasında ayakta kalabilmek için bir araya gelip kurallar koyduğu bir kurumdur" dedi. Günümüzde kalite standartları denilen kelimenin temelinin 12. Yüzyılda Ahilik teşkilatı tarafından atıldığını ifade eden Dinçer, "Ahilik teşkilatı günümüzdeki odaların sendikaların, bankaların, finans kuruluşlarının ve esnaf kefaletlerin TSE'nin kısmen belediyelerimizin yaptığı işi tek başına yapan bir teşkilattır. Kurallarını kendi koymuş kendi uygulamıştır. Ama kuralları keskindir. Kurallara uymayanlara verilen cezalar vardır. En büyük ceza pabucunu dama attırmaktır. Pamuç dama atılınca hiçbir ahali ondan alışveriş yapmazdı. Daha büyük ceza yüzüne kara çalıp ahalinin arasında gezdirilmektir. Eşeğe ters bindirilip ahalinin arasında dolaştırılırdı. Bu cezaları kimse almak istemezdi. O yüzden kurallar keskin ve günümüze kadar gelmiştir" şeklinde konuştu.
Bugün dünyada mesleki eğitimin temeli ahilik teşkilatı tarafından atıldığını vurgulayan Dinçer, "Almanya mesleki eğitimde aldı başını gidiyor. Biz Almanya'ya gittiğimizde bu mesleki eğitim sistemini incelediğimizde bu sistemi nasıl kurdunuz dediğimizde bize dönün tarihine bakın dediler. Bugün Almanya mesleki eğitimde dünyada 1 numaradır. Bütün bu değerleri ayakta tutmak ve yaşatmak adına Ahilik kültürü haftamızdan vazgeçmiyoruz" ifadelerini kullandı.
Günümüzde esnaf ve sanatkarın Ahilik kültüründen den uzaklaşmasından dert yanan Dinçer,
"Kolay, hızlı ve hırslı para kazanmak değerlerimizi bozdu. Küresel sermayenin işin içine girmesi ile beraber 'hep bana rabbena' bütün müşteriler bana gelsin anlayışı doğdu. Bu kültürden uzaklaşmamamız lazım" dedi.
"MESLEKİ EĞİTİME ÇARE BULMAMIZ LAZIM"
Mersin'de bazı konuların ele alınmasını isteyen Dinçer, "İşsizlik oranlarına baktığımız zaman bize göre çok yüksek. Her 4 gencimizden 1'i, 2'si işsiz hale geldi. Hele üniversite mezunlarında daha vahim sıkıntılar var. Biz esnaf ve sanatkarlar çırak, kalfa ve usta bulamıyoruz. Bütün bunlar için mesleki eğitimde atılıma ihtiyacımız var. Kalkınmanın temeli mesleki eğitim. Hep beraber bu mesleki eğitime bir çare bulmamız lazım. Eskiden 8 yıllık eğitim çıkmadan önce okuma imkanı olmayan çocuklarımı bir ustanın yanına verilerek meslek öğretilirdi. Çıraklık eğitim merkezleri öğrencilerle dolup taşardı. Bugün ise çıraklık eğitim merkezlerinde öğrenci sıkıntısı çekiyoruz. 4+4+4 eğitim sisteminde mesleki eğitime bugüne kadar yer yok idi. Ama son düzenlemelerle meslek liseleri çıraklık eğitim düzenine göre planlandı. Bunun biraz bizi toparlamasını diliyoruz. Mesleki eğitime ihtiyacımız var" ifadelerini kullandı.
"BELGESİZ İŞ YERİ AÇMANIN ÖNÜNE GEÇİLMELİ"
Yeni açılan 10 işletmeden 3'ünün 1 yılı görmeden kapandığına dikkat çeken Dinçer şunları söyledi:
"Açılan 10 işletmeden bir tanesi 5 yılın üzerine çıkıyor. Esnafın en büyük sıkıntısı işi bilmeden iş yeri açan esnaflardan kaynaklanıyor. Biz çok esnaftan ziyade işini bilen esnaf istiyoruz. Çok esnaf yanındaki komşusuna da zarar verir. Son 2 yılda 10 binin üzerinde işletme kapandı. Bugün en küçük bir iş yerinin iş yeri açma maliyeti 300 bin liranın altında değil. Bunu kapanan iş yeri ile çarpınca bu devasa bir rakam. Bu bir milli servet. Milli servetin kaybolmasını istemiyoruz. Esnafın planlanmaya ihtiyacı var. Belgesiz iş yeri açmanın önüne geçmemiz lazım. Önceden belgesiz iş yeri açılamıyordu şimdi rahatlıkla açıyor. Bu Türkiye'nin kanayan yarası. Bunun önüne geçmemiz lazım."
VALİ PEHLİVAN: AHİLİK BİR MEDENİYET HAREKETİDİR
Mersin Valisi Ali Hamza Pehlivan ise ahiliğin Türk milletinin insanlığa sunmuş olduğu bir medeniyet hareketi olduğunu vurgulayarak "Bu disiplin, bu okulun içerisinde Türk milletini tarihi boyunca sahip olduğu medeniyet değerleri, kültürler değerler, gelenek ve görenekler ile özellikle de İslamiyetle tanıştıktan sonra ahlaki değerlerin de tamamlanmasıyla birlikte çok değerli, çok kıymetli ve asırlara sahip bir yapı ortaya çıkmıştır" dedi.
Ahilik kültürünün ahilik yapısı içerisinde 740 kuralı bulunduğunu anlatan Vali Pehlivan,
"Ecdadımız Anadolu'da gönül fethi yapmıştır. Yunus Emre, Hacı Bektaş-ı Veli Mevlana günül fethi gerçekleştirmiştir. Bütün insani değerlerimizi içine alan Ahilik teşkilatı bütün dünya toplumları için örnek teşkil etmiştir. Bu sayede milletimiz bilek gücü ile hakimiyeti sağlarken diğer yandan yürek gücü ve inanç ve kültürel değerleri ile girdiği coğrafyalarda var olmuştur" şeklinde konuştu.
Ahilik teşkilatının aklı, ilmi ve bilimi ön planda tuttuğunu vurgulayan Pehlivan, "İnsanı yaşat ki devlet yaşasın öğüdü ahilik kaynaklı bir öğretidir. Bu yapılar içinde sadece erkekler yer almaz. Ahi Evran'ın eşi Fatma Sultan dünyanın en eski kadın sivil toplum örgütü olan Bacıyan-ı Rum adı altında yani Anadolu kadınlar teşkilatı adı altında bir teşkilat kurulmuştur. Bu yolla kadınlar eğitim öğretim ve üretim sürecine dahil olmaları sağlanmıştır. Bu sayede kadınlar ve erkekler arasında müşterek bir ticaret kurulmuştur. Bizim medeniyetimizin ön plana çıkan yönlerinde biriside budur. Ahilikte kuralların öğretilerin hayata yansıması gerçekleştirmeliyiz" diye konuştu.
"MESLEKİ EĞİTİM HAYAT BOYU SÜRMELİ"
Mesleki eğitimin sadece belli yıllarda belli okullarda değil hayat boyu devam etmesi gereken bir olgu olduğunu anlatan Vali Pehlivan şunları söyledi: "Milli Eğitim Bakanlığımız son yıllarda artan nispette daha çok ağırlık vermek üzere yeni adımlar yeni uygulamalar başlattı. Mesleki eğitim merkezlerinin sayısı artırıldı. İlimizde ilk başta 1 olan sonra 2 olan mesleki eğitim merkezlerimiz şu anda 6'ya çıkmış durumda. İlimizde 81 mesleki ve teknik eğitim Anadolu liselerimiz var. Gerek bu liselerimizde gerekse bir şekilde okuyamamış okula gidememiş kardeşlerimizin dahil olması ile mesleki eğitim merkezlerimize 53 bin öğrencimiz iş arayan vatandaşlarımız devam ediyor. Burada haftada 1 gün okul 4 gün işletmelerde çalışmak üzere daha çok alana hitap eden uygulama hitap eden bir program dahilinde bu çalışmalar yürütülüyor. Süreklilik arzetmeli ve bunun takipçisi olmalıyız. Bu konuda bütün kurum ve kuruluşlarımızın yanında esnafımıza ve ticaret erbabımızada sorumluluklar düşüyor. Biz mesleki eğitimdeki problemleri aşacaksak müşterek gayret ile aşacağız"
ÖDÜLLER VERİLDİ
Konuşmaların ardından Şed kuşatma tören gerçekleştirildi. Yılın çırağı seçilen Muhammet Tuncay, yılın kalfası seçilen Özgür Ulu ve yılın ahisi Adnan Çelik ile meslekte 50 yılını dolduran Kazım Bozkurt, Sabit Yelkovan ve Necdet Doğan'a ödülleri verildi. Programda yeni seçilen oda başkanlarına plaket verildi.